Μακρόν: Κοινό ταμείο διάσωσης ή νίκη λαϊκιστών

Μακρόν: Κοινό ταμείο διάσωσης ή νίκη λαϊκιστών
O Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. AP

Τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανές ανεπιθύμητες πολιτικές συνέπειες στην Ευρώπη αν δεν θεσπιστεί κοινό ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης έκρουσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Οι λαϊκιστές θα κερδίσουν «στην Ιταλία, την Ισπανία, ίσως στην Γαλλία και αλλού» αν τα ευρωπαϊκά κράτη δεν θεσπίσουν ένα ταμείο διάσωσης που μπορεί να εκδώσει κοινό χρέος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στους Financial Times.

Οι ευρωπαϊκές χώρες «δεν έχουν άλλη επιλογή» από το να θεσπίσουν ένα ταμείο που «να μπορεί να εκδώσει κοινό χρέος με μια κοινή εγγύηση», δήλωσε επιμένοντας σ’ αυτήν του τη θέση αν και το πρόσφατο Eurogroup δεν προέκρινε αυτή τη λύση.

Συνεχίζοντας τόνισε: “Προφανώς, επειδή (οι λαϊκιστές) θα πουν: ‘Ποια είναι αυτή η (ευρωπαϊκή) περιπέτεια που μου προσφέρετε; Αυτοί οι άνθρωποι δεν σας προστατεύουν όταν έχετε μια κρίση, αυτοί δεν σας προστατεύουν από την επόμενη μέρα, δεν έχουν αλληλεγγύη μαζί σας’», τόνισε.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε πως η εγκατάλειψη ελευθεριών για την καταπολέμηση της ασθένειας θα αποτελούσε απειλή για τις δυτικές δημοκρατίες. «Κάποιες χώρες κάνουν αυτή την επιλογή στην Ευρώπη», τόνισε σε μια προφανή αναφορά στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος με την πρόφαση της μάχης κατά του ιού, συγκέντρωσε υπερεξουσίες στη χώρα του. «Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε το DNA των βασικών μας αρχών με την πρόφαση ότι υπάρχει μια υγειονομική κρίση».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα