Μακρόν - Τραμπ: Στοιχεία σύγκλισης για Ιράν, εμπόριο, φωτιές στον Αμαζόνιο

Εικόνα από το γεύμα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν στο Μπιαρίτς
Εικόνα από το γεύμα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν στο Μπιαρίτς AP

Ανακοίνωση του Ελιζέ για την συνάντηση των προέδρων Γαλλίας και ΗΠΑ, πριν από την επίσημη έναρξη της συνόδου κορυφής στο Μπιαρίτς.

Οι πρόεδροι της Γαλλίας και των ΗΠΑ Εμανουέλ Μακρόν και Ντόναλντ Τραμπ είχαν το Σάββατο, κατά τη διάρκεια ενός κατ' ιδίαν γεύματος διάρκειας δύο ωρών "στοιχεία στα οποία συνέκλιναν" για τα μεγάλα θέματα της G7 όπως το εμπόριο, το Ιράν και οι φωτιές στην περιοχή του Αμαζονίου, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Με αυτό το "απρογραμμάτιστο" γεύμα, ο πρόεδρος Μακρόν "δημιούργησε τις προϋποθέσεις για ένα καλό επίπεδο σύγκλισης στους κόλπους της Ομάδας των Επτά λαμβάνοντας διασαφηνίσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ" για τα βασικά θέματα, "συμφωνίες και ασυμφωνίες", διευκρίνισε το Ελιζέ πριν από την επίσημη έναρξη της συνόδου κορυφής στο Μπιαρίτς.

ADVERTISING

Στο τέλος του γεύματος, ο Τραμπ έγραψε το μήνυμα: "Μόλις βγήκα από το γεύμα με τον πρόεδρο της Γαλλίας @EmanuelMacrone", λίγα λεπτά πριν διορθώσει το όνομα σε "@EmmanuelMacron". "Υπάρχουν πολλά καλά πράγματα για τις δύο χώρες μας. Μεγάλο Σαββατοκύριακο μαζί με άλλους ηγέτες του κόσμου", πρόσθεσε στον λογαριασμό του στο Twitter, όπου έχει περισσότερα από 60 εκατομμύρια ακόλουθους.

Ενώ οι αποκλίσεις με τις ΗΠΑ κινδυνεύουν να τορπιλίσουν οποιαδήποτε ενότητα της Ομάδας των Επτά για το εμπόριο ή το κλίμα, ο πρόεδρος της Γαλλίας θέλησε να "εξηγήσει" στον ομόλογό του των ΗΠΑ τις γαλλικές και τις ευρωπαϊκές θέσεις ώστε να '"μειώσει την πίεση" που υφίσταται η σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες", είπε ένας σύμβουλος.

Όσον αφορά το Ιράν, ο Τραμπ "επιβεβαίωσε ότι δεν θέλει τον πόλεμο, αλλά μια 'συμφωνία'", σύμφωνα με το Ελιζέ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασε στον Τραμπ την επιλογή να μην εμποδίσει την Τεχεράνη "για περιορισμένη χρονική περίοδο όσον αφορά ένα μέρος του πετρελαίου της" με αντάλλαγμα την επιστροφή στη δέσμευσή της να μην εμπλουτίσει ουράνιο για πυρηνικά όπλα.

Και όσον αφορά τον Αμαζόνιο, "έχουμε σημαντικά στοιχεία σύγκλισης", ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε ότι δεν θέλει να "κάνει μια πολιτική κατά του Μπολσονάρο αλλά μια χρήσιμη πολιτική".

Οι χώρες της G7 θα ανακοινώσουν την Κυριακή, μέτρα για να βοηθήσουν τη Βραζιλία στην αντιμετώπιση των πελώριων δασικών πυρκαγιών.

Όσο για τα γαλλικά κρασιά που ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να φορολογήσει, ο Εμανουέλ Μακρόν τού είπε ότι "δεν υπάρχει λόγος να ξεσπάσει ένας πόλεμος για το θέμα αυτό" και ότι αυτό "ουδεμία σχέση έχει με την ψηφιακή φορολογία που είναι προς το κοινό συμφέρον της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και των μεγάλων οικονομιών".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γαλλία, Εμανουέλ Μακρόν, ΗΠΑ, Τραμπ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

G7: Γεύμα εργασίας για Τραμπ και Μακρόν ενόψει της Συνόδου

SHARE:

24Media Network