Με κλειστό πομπό πλέει το Oruc Reis

Με κλειστό πομπό πλέει το Oruc Reis
Το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις AP

Από το μεσημέρι της Δευτέρας έκλεισε τον πομπό του το Ορούτς Ρέις που κατευθύνεται σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλλοκρηπίδας. Για "αρνητική συμπεριφορά" της Τουρκίας έκανε λόγο ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Τον πομπό του έκλεισε το πρωί της Δευτέρας το Ορούτς Ρέις, το οποίο, σύμφωνα με την NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία, κατευθύνεται σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλλοκρηπίδας.

Η τελευταία καταγεγραμμένη θέση του πλοίου ήταν στα νότια του λιμανιού της Αττάλειας, γύρω στις 11 και 30 το πρωί, ενώ άγνωστη παραμένει η τωρινή του θέση.

Με την παρουσία του Οruc Reis πολύ κοντά στο Καστελόριζο, όπου αναμένεται να φτάσει σε απόσταση στα 7 ναυτικά μίλια, θέτει σε αμφισβήτηση το δικαίωμα της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια. Αμφισβητεί δηλαδή ξεκάθαρα κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας.

Η γερμανική προεδρία, μέσων του εκπροσώπου της, Στέφεν Ζάιμπερτ το μεσημέρι της Δευτέρας έκανε λόγο για “λυπηρό βήμα” από πελυράς Τουρκίας, προσθέτοντας πως ” αν πράγματι υπάρξουν εξερευνήσεις σε αυτή την διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή, αυτό θα ήταν πολύ λυπηρό και από την δική μας σκοπιά και μη συνετό βήμα, το οποίο θα έριχνε πίσω τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο”.

Μπορέλ: Οι ενέργειες της Τουρκίας οδηγούν σε κλιμάκωση

“Λυπηρή” χαρακτήρισε την ανακοίνωση για νέα τουρκική NAVTEX “που επηρεάζει την Ελλάδα”, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τονίζοντας ότι αυτές οι ενέργειες “οδηγούν σε κλιμάκωση”.

“Ακούσαμε από τον Έλληνα και τον Κύπριο συνάδελφο για τα τελευταία γεγονότα” ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ και υπογράμμισε ότι “το άνοιγμα των Βαρωσίων υπονομεύει την κοινή εμπιστοσύνη”.

Παράλληλα, σημείωσε ότι “η Τουρκία δεν πρέπει να έχει αρνητική συμπεριφορά” η οποία δεν οδηγεί σε αποκλιμάκωση.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα