Με τους Σοσιαλδημοκράτες στην κυβέρνηση θα υπάρξει πιο τρυφερή γλώσσα από τη Γερμανία λέει ο Γιούνκερ

22.06.2005 - Belgique - Bruxelles - Le Premier Ministre Jean-Claude Junckerpndant son disour au Parlement européen.

Publication gratuite pour la presse internationale sous condition de signer les photos : Tom Wagner / eu2005.lu
22.06.2005 - Belgique - Bruxelles - Le Premier Ministre Jean-Claude Junckerpndant son disour au Parlement européen. Publication gratuite pour la presse internationale sous condition de signer les photos : Tom Wagner / eu2005.lu TOM WAGNER / EU2005.LU

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εκτιμά πως η Γερμανία θα αποκτήσει πιο "τρυφερή" γλώσσα εάν στον κυβερνητικό συνασπισμό θα συμμετέχουν και οι Σοσιαλδημοκράτες

Ένας κυβερνητικός συνασπισμός στον οποίον θα συμμετέχουν και οι Σοσιαλδημοκράτες, στη γερμανία, θα έχει πιο "τρυφερή" γλώσσα εκτιμά ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. 

Ο κ. Γιούνκερ συνιστά να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα από το καλό εκλογικό αποτέλεσμα της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD). Υπέρ του "μεγάλου συνασπισμού" τάσσονται ακόμη στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

"Η επιτυχία της AfD δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα στην εξήγηση της ευρωπαϊκής πολιτικής", δηλώνει ο κ. Γιουνκέρ στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel και συνιστά να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα για το μέλλον. Τάσσεται δε εμμέσως υπέρ του σχηματισμού "μεγάλου συνασπισμού στην Γερμανία", υποστηρίζοντας ότι από μια τέτοια κυβέρνηση αναμένει "πιο τρυφερή γλώσσα" του Βερολίνου προς τους εταίρους του, από ό,τι κατά το παρελθόν. Επαινεί μάλιστα την ευρωπαϊκή πολιτική του SPD, ως "ισορροπία μεταξύ της αλληλεγγύης και της σταθερότητας".

Ο απερχόμενος επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU Φόλκερ Κάουντερ από την πλευρά του ελπίζει σε ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς, όπως σημείωσε, "η Ευρώπη δεν θα περιμένει τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Γερμανία—πρέπει να είμαστε έτοιμοι (. . .) να δράσουμε". Επισημαίνει ωστόσο ότι δεν θα είναι εύκολο για το SPD αν η κυβέρνηση πρέπει να λάβει αποφάσεις ενώ διαρκούν οι διαπραγματεύσεις και προτείνει να ισχύσει ό,τι και το 2009, οι αποφάσεις δηλαδή να συμφωνούνται στην ομάδα εργασίας που χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις.

Ο Γερμανός επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για την Ενέργεια, Γκούντερ Έτινγκερ, επισήμανε από την πλευρά του ότι ένας "μεγάλος συνασπισμός" θα μπορούσε να σημάνει και την ανάληψη δράσης από την πλευρά του Βερολίνου σε ό,τι αφορά τα θέματα του κλίματος, τα οποία μπλοκάρονταν τόσο από τους Χριστιανοδημοκράτες όσο και από τους Φιλελεύθερους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network