Μελίγια: Μαζικό κύμα οργής για την τραγωδία με τους μετανάστες

Μελίγια: Μαζικό κύμα οργής για την τραγωδία με τους μετανάστες
Αξιωματικοί της ισπανικής αστυνομίας αποκλείουν την περιοχή της Μελίγια, αφότου μετανάστες διέσχισαν τους φράχτες που χωρίζουν τον ισπανικό θύλακα από το Μαρόκο. AP

Διαδηλώσεις σε Ισπανία και Μαρόκο μετά την τραγωδία στη Μελίγια που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 23 μετανάστες, οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν στον ισπανικό θύλακα στο Μαρόκο.

Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται τα τελευταία 24ωρα σε διάφορες πόλεις της Ισπανίας και το Ραμπάτ, για την απάνθρωπη τραγωδία στη Μελίγια, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 23 Αφρικανούς μετανάστες, οι οποίοι προσπάθησαν στις 24 Ιουνίου να εισέλθουν στον ισπανικό θύλακα στο Μαρόκο.

Σε πολλές ισπανικές πόλεις, αλλά και στη Μελίγια χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα έπειτα από έκκληση οργανώσεων για να καταγγείλουν «τις μεταναστευτικές πολιτικές, που βασίζονται στη στρατιωτικοποίηση των συνόρων».

Στην πρωτεύουσα του Μαρόκου μερικές δεκάδες εκπρόσωποι της Ένωσης Υποσαχάριων Κοινοτήτων στο Μαρόκο και οργανώσεων αρωγής των μεταναστών διαδήλωσαν μπροστά από το κοινοβούλιο ζητώντας το Ραμπάτ “να σταματήσει να παίζει τον ρόλο του χωροφύλακα της ΕΕ”.

Η μαροκινή δικαιοσύνη έχει απαγγείλει κατηγορίες εναντίον 65 παράτυπων μεταναστών, κυρίως Σουδανών, που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην απόπειρα μαζικής εισόδου στη Μελίγια από το Μαρόκο.

Στο περιστατικό αυτό σκοτώθηκαν τουλάχιστον 23 μετανάστες, σύμφωνα με τις μαροκινές αρχές, “τουλάχιστον 37”, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Στη Μαδρίτη πολλές εκατοντάδες άνθρωποι φώναξαν συνθήματα όπως “Κανένας άνθρωπος δεν είναι παράνομος”, “Οι αντιρατσιστές είναι εδώ” ή “ΕΕ εγκληματικά υπεύθυνη” και κρατούσαν πανό στα οποία είχαν γράψει: “Τα σύνορα σκοτώνουν”.

Το φως της δημοσιότητες είδαν τα προηγούμενα 24ωρα φωτογραφίες «με πτώματα να κείτονται στο έδαφος μέσα σε λίμνες αίματος, μέλη των μαροκινών δυνάμεων ασφαλείας (…) να χτυπούν ανθρώπους και μέλη της ισπανικής Εθνοφρουράς να ρίχνουν δακρυγόνα εναντίον ανθρώπων που κρεμόντουσαν από τον φράκτη», σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα