“Μεσαίωνας” στην Ουγκάντα: Εγκρίθηκε νόμος κατά της ομοφυλοφιλίας – Προβλέπει θανατική ποινή

“Μεσαίωνας” στην Ουγκάντα: Εγκρίθηκε νόμος κατά της ομοφυλοφιλίας – Προβλέπει θανατική ποινή
Rainbow flag, η σημαία των ΛΟΑΤΚΙ+ Getty Images/iStockphoto

Οι βουλευτές της Ουγκάντα ​​ψήφισαν νομοσχέδιο που επιβάλλει ισόβια και θανατική ποινή για την ομοφυλοφιλία. Αντιδράσεις από ακτιβιστές και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι βουλευτές στην Ουγκάντα ψήφισαν ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο κατά της των ΛΟΑΤΚΙ+, το οποίο καθιστά τις ομοφυλοφιλικές πράξεις τιμωρούμενες με θάνατο, προκαλώντας έντονη καταδίκη από τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όλοι, εκτός από δύο από τους 389 βουλευτές, ψήφισαν αργά την Τρίτη (21/03) υπέρ του σκληροπυρηνικού νομοσχεδίου κατά της ομοφυλοφιλίας, το οποίο προβλέπει θανατικές ποινές και ισόβια κάθειρξη για ομοφυλοφιλικό σεξ και «στρατολόγηση, προώθηση και χρηματοδότηση» ομοφυλοφιλικών «δραστηριοτήτων».

«Ένα άτομο που διαπράττει το αδίκημα της επιβαρυμένης ομοφυλοφιλίας, καταδικάζεται σε θάνατο», αναφέρει το νομοσχέδιο που παρουσίασε η Robina Rwakoojo, η πρόεδρος για νομικές και κοινοβουλευτικές υποθέσεις.

Μόλις δύο βουλευτές από το κυβερνών κόμμα, ο Fox Odoi-Oywelowo και ο Paul Kwizera Bucyana, αντιτάχθηκαν στη νέα νομοθεσία.

«Είναι κακοσχεδιασμένο, περιλαμβάνει διατάξεις αντισυνταγματικές, αναιρεί την πρόοδο που έχει καταγραφεί στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας και αντιμετωπίζει ως εγκληματίες ανθρώπους αντί για συμπεριφορές, κάτι που αντιβαίνει όλες τις γνωστές νομικές νόρμες», επεσήμανε ο Fox Odoi-Oywelowo.

Η πρώτη εκδοχή του νομοσχεδίου κατά της ομοφυλοφιλίας είχε προκαλέσει διεθνείς επικρίσεις και στη συνέχεια ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουγκάντας, για διαδικαστικούς λόγους. Πλέον, το νομοσχέδιο θα πάει στον πρόεδρο της χώρας, Museveni, ο οποίος μπορεί να ασκήσει βέτο ή να το υπογράψει. Σε πρόσφατη ομιλία του, φάνηκε να υποστηρίζει το νομοσχέδιο.

Τραγική μέρα στην ιστορία της Ουγκάντα

Το νομοσχέδιο σηματοδοτεί το τελευταίο σε μια σειρά οπισθοδρομήσεων για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ στην Αφρική, όπου η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στις περισσότερες χώρες. Στην Ουγκάντα, μια σε μεγάλο βαθμό συντηρητική χριστιανική χώρα, το ομοφυλοφιλικό σεξ τιμωρούνταν ήδη με ισόβια κάθειρξη.

Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα ήδη έχουν καταδικάσει το «νομοσχέδιο του μίσους», όπως το έχουν χαρακτηρίσει. «Σήμερα είναι μια τραγική ημέρα στην ιστορία της Ουγκάντας. Η βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο που προάγει το μίσος και στοχεύει στο να στερήσει από τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα τα θεμελιώδη δικαιώματά τους», έγραψε στο Twitter η Sarah Kasande, δικηγόρος και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τονίζοντας πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι βάρβαρες και αντισυνταγματικές.

Και πρόσθεσε: «Για την LGBTQ+ κοινότητα, ξέρω ότι αυτή είναι μια δύσκολη μέρα, αλλά παρακαλώ μην χάνετε την ελπίδα. Η μάχη δεν έχει τελειώσει. αυτό το αποκρουστικό νομοσχέδιο θα καταργηθεί τελικά».

Ο ομοφυλόφιλος ακτιβιστής Eric Ndawula έγραψε στο Twitter: «Τα σημερινά γεγονότα στο κοινοβούλιο δεν είναι απλώς ανήθικα, αλλά μια πλήρης επίθεση στην ανθρωπότητα. Είναι τρομακτικό ότι η κρίση των βουλευτών μας θολώνεται από μίσος και ομοφοβία. Ποιος ωφελείται από αυτόν τον δρακόντειο νόμο;».

Περισσότερα από 110 άτομα LGBTQ+ στην Ουγκάντα ανέφεραν περιστατικά όπως συλλήψεις, σεξουαλική βία, εξώσεις και δημόσιο γδύσιμο στην ομάδα υπεράσπισης Sexual Minorities Uganda (Smug) μόνο τον Φεβρουάριο. Τα τρανς άτομα επηρεάστηκαν δυσανάλογα, είπε η ομάδα.

Ο Πρόεδρος Museveni τον περασμένο μήνα είπε ότι η Ουγκάντα δεν θα ασπαστεί την ομοφυλοφιλία, υποστηρίζοντας ότι η Δύση επιδιώκει να εξαναγκάσει άλλες χώρες να «ομαλοποιήσουν» αυτό που αποκάλεσε «παρεκκλίσεις».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα