Μέση Ανατολή: Φόβοι για νέα ανάφλεξη – Παγκόσμια ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης

Μέση Ανατολή: Φόβοι για νέα ανάφλεξη – Παγκόσμια ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης
Ένταση μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Ισραήλ AP

Οι δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ιερουσαλήμ προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία για περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης. Παγκόσμια καταδίκη για τις "πράξεις παράλογης βίας και μίσους". Η σκληρή απάντηση Νετανιάχου.

Οξύνεται σημαντικά η ανησυχία παγκοσμίως για την κλιμάκωση των εντάσεων στο Ισραήλ, μετά τις δολοφονικές επιθέσεις στην Ιερουσαλήμ τις τελευταίες ώρες, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 7 άνθρωποι.

Η απάντηση του Ισραήλ στην “τρομοκρατία” θα είναι “ισχυρή, γρήγορη και ακριβείας”, δήλωσε το Σάββατο (28/01) ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

“Η απάντησή μας θα είναι ισχυρή, γρήγορη και ακριβείας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους του πριν από τη έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας με θέμα την επίθεση της Παρασκευής.

“Δεν επιδιώκουμε την κλιμάκωση αλλά είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε σενάριο”, πρόσθεσε.

Άμεση και παγκόσμια ήταν η καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να χαρακτηρίζει “αποκρουστικό” το περιστατικό.

Ανήσυχη ωστόσο, εμφανίζεται και η Ευρώπη, με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ να καλεί το Σάββατο (28/01) το Ισραήλ να χρησιμοποιήσει θανατηφόρα βία μόνο ως «έσχατη λύση».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει πλήρως τις νόμιμες ανησυχίες του Ισραήλ για την ασφάλεια, που δικαιολογούνται περαιτέρω από τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά πρέπει να τονιστεί ότι η θανατηφόρα βία πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση, όταν είναι απολύτως αναπόφευκτη για την προστασία της ζωής», δήλωσε ο ίδιος.

“Η ΕΕ ανησυχεί πολύ για την κλιμάκωση των εντάσεων στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Καλούμε και τα δύο μέρη να κάνουν ό,τι μπορούν για να ξεκινήσουν μια αποκλιμάκωση και να επανεκκινήσουν τον συντονισμό σε θέματα ασφαλείας που είναι απαραίτητος για την αποτροπή περαιτέρω πράξεων βίας”.

“Πράξεις παράλογης βίας και μίσους”

Σε ξεχωριστή δήλωσή του, ο Μπορέλ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «σοκαρίστηκε από την ειδεχθή τρομοκρατική επίθεση» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή κοντά στη «μια συναγωγή, καθώς και από τη βομβιστική επίθεση (το πρωί του Σαββάτου) στην Ανατολική Ιερουσαλήμ».

“Καταδικάζουμε σθεναρά αυτές τις πράξεις παράλογης βίας και μίσους. Αυτά τα φρικτά γεγονότα δείχνουν για άλλη μια φορά την επείγουσα ανάγκη να αντιστραφεί αυτό το σπιράλ βίας και να καταβληθούν ουσιαστικές προσπάθειες για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Καλούμε όλα τα μέρη να μην αντιδρούν σε προκλήσεις”.

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέφρασε σήμερα την “βαθιά ανησυχία” του μετά τις “τρομερές” επιθέσεις, σε μήνυμά του που ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Υπήρξαν θάνατοι και τραυματισμοί στην καρδιά του Ισραήλ», έγραψε αναφερόμενος στην επίθεση που σκότωσε επτά ανθρώπους μια ημέρα νωρίτερα μπροστά σε μια συναγωγή και στη συνέχεια στην επίθεση σήμερα το πρωί που προκάλεσε δύο τραυματίες.

«Η καρδιά μου είναι στα θύματα και τις οικογένειές τους, η Γερμανία στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ», πρόσθεσε ο καγκελάριος.

Η ρωσική διπλωματία δήλωσε με τη σειρά της «βαθιά ανήσυχη» και κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» μετά τις επιθέσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

“Ανησυχούμε βαθιά για αυτή την εξέλιξη των γεγονότων. Καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Τα τελευταία γεγονότα επιβεβαιώνουν ξεκάθαρα την ανάγκη επανέναρξης ενός εποικοδομητικού παλαιστινιακού-ισραηλινού διαλόγου και αποκήρυξης μονομερών ενεργειών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, «μπορούμε να βάλουμε τέλος στην επαναλαμβανόμενη βία μόνο στο πλαίσιο μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων που βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου», προσθέτει.

Από την πλευρά της η Σαουδική Αραβία προειδοποίησε για την περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης ανάμεσα στους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών του βασιλείου.

“Το βασίλειο καταδικάζει την στοχοποίηση αμάχων τονίζοντας την αναγκαιότητα να σταματήσει η κλιμάκωση, να αναβιώσει η ειρηνευτική διαδικασία και να τερματιστεί η κατοχή”, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα