Moskva: Ποιο είναι το ρωσικό θωρηκτό που πήρε φωτιά – Είχε εμπλακεί στο Snake Island

Moskva: Ποιο είναι το ρωσικό θωρηκτό που πήρε φωτιά – Είχε εμπλακεί στο Snake Island
Το ρωσικό καταδρομικό πολεμικό πλοίο, Moskva AP

Άγνωστες παραμένουν οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες έπιασε φωτιά η ναυαρχίδα του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, Moskva. Το ρωσικό πλοίο φέρεται να είχε εμπλακεί στην ομηρεία ουκρανών στρατιωτών στο Snake Island, σύμφωνα με σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου.

Το ρωσικό καταδρομικό πολεμικό πλοίο, το Moskva («Μόσχα»), που υπέστη σοβαρές ζημιές όταν, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, ανατινάχθηκε μέρος των πυρομαχικών στο κατάστρωμα του έπειτα από πυρκαγιά, ήταν ένα από τα πλοία που συμμετείχαν στην περιβόητη ανταλλαγή πυρών στο Snake Island τον Φεβρουάριο, όπως αναφέρει σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πρόκειται για το βασικότερο πυραυλοφόρο του στόλου της Μαύρης Θάλασσας του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας.

Το Moskva και το “άντε γ@@@τε” των Ουκρανών στους Ρώσους

Το Snake Island είναι το νησί που έγινε γνωστό στις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μετά το βίντεο όπου εμφάνιζε ουκρανούς στρατιώτες να λένε “άντε γ@@@τε” στους Ρώσους που τους ζητούσαν να παραδοθούν.

Αρχικά οι στρατιώτες αυτοί θεωρήθηκαν νεκροί, ωστόσο το Ουκρανικό Ναυτικό επανήλθε λέγοντας ότι είναι “ζωντανοί και καλά στην υγεία τους”.

Ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ολεξέι Αρεστόβιτς, μίλησε, σύμφωνα με το CNN σχετικά με το περιστατικό τον Φλεβάρη με το Snake Island, ισχυριζόμενος ότι το Moskva εμπλέκεται με το περιστατικό.

“Ναι, συγκεκριμένα αυτό, πυροβόλησε κατά των ουκρανών υπερασπιστών του νησιού. Είναι η ναυαρχίδα του ρωσικού ναυτικού”, είπε.

Διαφορετικές εκδοχές από Ρωσία και Ουκρανία για το τι συνέβη με το Moskva

Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες που έρχονται από τη ρωσική και την ουκρανική πλευρά σχετικά με το περιστατικό στο Moskva την Τετάρτη.

Από τη μια, η Ρωσία ανέφερε σε κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι το καταδρομικό εκκενώθηκε μετά από πυρκαγιά που πυροδοτήθηκε από έκρηξη πυρομαχικών. Ο περιφερειακός διοικητής της Οδησσού, όμως, ισχυρίστηκε ότι το πλοίο χτυπήθηκε από ουκρανικούς πυραύλους.

Το καταδρομικό "Moskva" Satellite image ©2022 Maxar Technologies / AP IMAGES


Ωστόσο, τα σχόλια του συμβούλου του ουκρανού προέδρου, υποδηλώνουν ότι υπάρχει σύγχυση σχετικά με το τι συνέβη.

“Υπάρχει μια μεγάλη πυρκαγιά… Η θάλασσα είναι φουρτουνιασμένη, οπότε είναι άγνωστο αν θα μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε. Υπάρχουν 510 μέλη του πληρώματος εκεί. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι συνέβη, είτε δύο ναύτες κάπνιζαν σε λάθος μέρος, ή για άλλη μια φορά παραβιάστηκαν ορισμένα μέτρα ασφαλείας», είπε ο Αρεστόβιτς.

Το πλοίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας, πρόσθεσε.

“Συμβολική και στρατιωτική η αξία του πλήγματος στο πλοίο”

Η επίθεση στο κορυφαίο ρωσικό πολεμικό πλοίο Moskva έχει συμβολική και στρατιωτική αξία, σύμφωνα με τον καθηγητή Μάικλ Πίτερσεν, διευθυντή του Ινστιτούτου Ρωσικών Ναυτικών Σπουδών στο Ναυτικό Πολεμικό Κολλέγιο των ΗΠΑ, μιλώντας στο BBC

Όπως είπε, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη, αλλά «πραγματικά φαίνεται όλο και περισσότερο ότι οι Ουκρανοί έχουν καταφέρει να πετύχουν μια καθόλου ασήμαντη νίκη στη θάλασσα».

«Νομίζω ότι είναι κάτι που έχει συμβολική και στρατιωτική αξία επίσης», εξηγεί.

«Αυτή είναι η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, αλλά είναι και σύμβολο της ρωσικής ναυτικής δύναμης στη Μαύρη Θάλασσα».

Λέει ότι οι Ουκρανοί έχασαν το μεγαλύτερο μέρος του ναυτικού τους από τους Ρώσους στην αρχή της εισβολής και με την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, επομένως «αυτό έχει έναν σημαντικό συμβολισμό γιατί μετά από όλα αυτά, εξακολουθούν να είναι σε θέση να χτυπήσουν τη ρωσική στρατιωτική δύναμη με τρόπους που θα πονέσουν πολύ τη Μόσχα».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι μπορεί να έχει «σημαντική στρατιωτική αξία επίσης», καθώς «το ρωσικό ναυτικό μπορεί να αισθάνεται υποχρεωμένο να επιχειρήσει πιο ανοιχτά τώρα από ό,τι πριν».

«Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά του να παρέχει άμεση πυρά στα στρατεύματα στην ξηρά και μπορεί να εμποδίσει την ικανότητά τους να παρέχουν αεράμυνα σε παράκτιες περιοχές… Νομίζω ότι θα κάνει το ρωσικό ναυτικό να το σκεφτεί δύο φορές.» κατέληξε.

Ο Μίκολα Μπιελέσκοφ, ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών της Ουκρανίας στο Κίεβο – το οποίο συμβουλεύει την ουκρανική κυβέρνηση σε στρατιωτικά θέματα., είπε ότι το περιστατικό είναι «ένα πολύ ισχυρό ψυχολογικό εργαλείο για την υποστήριξη του ηθικού των Ουκρανών».

Ωστόσο, σημειώνει ότι το Moskva «είναι ένα παλιό πλοίο» – και νεότερα ρωσικά σκάφη ήταν αυτά που έπληξαν την Ουκρανία με πυραύλους κρουζ.

«Αλλά και πάλι, είναι ναυαρχίδα για τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας και σίγουρα είναι μεγάλη ζημιά – όχι μόνο σε υλική ικανότητα αλλά και σε ηθικό.

Και από την άλλη είναι μια πολύ ισχυρή τόνωση για το ηθικό της Ουκρανίας».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα