Μπάιντεν: Οι διασυνδέσεις του Έλον Μασκ με άλλες χώρες “αξίζει να εξεταστούν”

Μπάιντεν: Οι διασυνδέσεις του Έλον Μασκ με άλλες χώρες “αξίζει να εξεταστούν”
Έλον Μασκ ap

Την ανάγκη διερεύνησης των διασυνδέσεων του Έλον Μασκ με άλλες χώρες υποστήριξε ο Τζο Μπάιντεν, όταν ρωτήθηκε για το αν πιστεύει ότι το νέο αφεντικό του Twitter αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ

Την πεποίθησή του ότι οι σχέσεις του νέου αφεντικού του Twitter, Έλον Μασκ με άλλες χώρες “αξίζει να εξεταστούν” εξέφρασε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Την απάντηση αυτή έδωσε αμερικανός πρόεδρος σε σχετική ερώτηση για το αν πιστεύει ότι ο Μασκ αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια και αν η εξαγορά του Twitter με τη βοήθεια ενός σαουδαραβικού ομίλου θα πρέπει να διερευνηθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου της Τετάρτης (10/11).

“Νομίζω ότι η συνεργασία ή/και οι τεχνικές σχέσεις του Έλον Μασκ με άλλες χώρες αξίζει να εξεταστούν”, δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τον Guardian. “Το αν κάνει κάτι ανάρμοστο, δεν υπονοώ κάτι τέτοιο… προτείνω ότι αξίζει να εξεταστούν”.

Πώς ο Έλον Μασκ θα γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος;

Twitter: Δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Alwaleed bin Talal

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Alwaleed bin Talal, από τους πλουσιότερους επενδυτές της Μέσης Ανατολής, και η επενδυτική του εταιρεία αναδείχθηκαν ως ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής στο Twitter μετά την εξαγορά της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης από τον Μασκ.

Δύο αμερικανοί γερουσιαστές – ο Δημοκρατικός Ρον Γουάιντεν, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής Οικονομικών, και ο Κρις Μέρφι από το Κονέκτικατ – ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα να γίνει “ενδελεχής έλεγχος” της συμφωνίας με το Twitter.

Σε ανακοίνωσή του, ο Γουάιντεν δήλωσε: “Ο κ: “Δεδομένου του ιστορικού του σαουδαραβικού καθεστώτος που φυλάκισε επικριτές, τοποθέτησε κατάσκοπο στο Twitter και δολοφόνησε βάναυσα έναν δημοσιογράφο της Washington Post, το σαουδαραβικό καθεστώς πρέπει να εμποδιστεί να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες λογαριασμών Twitter, άμεσα μηνύματα και άλλα δεδομένα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ταυτοποίηση πολιτικών αντιπάλων ή για την καταστολή της κριτικής της βασιλικής οικογένειας.

“Εδώ και καιρό υποστηρίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συμφέρον εθνικής ασφάλειας να προστατεύουν τα δεδομένα των Αμερικανών από δολοφονικές ξένες κυβερνήσεις, και αυτό το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας ταιριάζει απόλυτα σε αυτή την περιγραφή”.

Οι δηλώσεις Μασκ για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις σχέσεις Ταϊβάν – Κίνας

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι αναφορές ότι οι ΗΠΑ συζητούσαν την έναρξη ενός ελέγχου εθνικής ασφάλειας ορισμένων από τις επιχειρήσεις του Μασκ, συμπεριλαμβανομένου του Twitter, ήταν “αναληθείς”.

Η αγορά του Twitter από τον Μασκ έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πιέσεις από χώρες που προσπαθούν να ελέγξουν την ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο Μασκ είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, η οποία υπολογίζει την Κίνα ως βασική αγορά και παραγωγική βάση. Η Tesla λειτουργεί ένα εργοστάσιο στη Σαγκάη, το οποίο αντιπροσώπευε περίπου το ήμισυ των παγκόσμιων παραδόσεων της Tesla πέρυσι.

Ο Μασκ είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πυραύλων και δορυφορικού διαδικτύου SpaceX, μεταξύ άλλων.

Ο Μασκ είχε προτείνει προηγουμένως ότι οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν θα μπορούσαν να επιλυθούν με την παράδοση μέρους του ελέγχου της Ταϊβάν στο Πεκίνο. Ο Μασκ δήλωσε επίσης ότι η Κίνα ζήτησε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα προσφέρει εκεί την υπηρεσία διαδικτύου Starlink της SpaceX.

Πρότεινε επίσης την οριστική παραχώρηση της Κριμαίας από την Ουκρανία στη Ρωσία, ενώ είπε ότι η SpaceX δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει επ’ αόριστον τις υπηρεσίες Starlink στην Ουκρανία.

Ο Ian Bremmer, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων πολιτικών κινδύνων Eurasia Group, έγραψε στο Twitter ότι ο Musk του είπε ότι είχε μιλήσει απευθείας με τον Πούτιν και το Κρεμλίνο για την Ουκρανία. Ο Μασκ αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα