Μπροστά ο Σάντσεθ, κυβέρνηση όμως σχηματίζουν δεξιά και ακροδεξιά

Ο Πέδρο Σάντσεθ
Ο Πέδρο Σάντσεθ AP

Μπορεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ να προηγείται στις εκλογές, κυβέρνηση όμως φαίνεται ότι είναι πιο πιθανό να σχηματίσει η Δεξιά με το ακροδεξιό Vox.

Τα δεξιά κόμματα PP, Ciudadanos και Vox ενδέχεται να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των εδρών στις πρόωρες εκλογές της 28ης Απριλίου, καταδεικνύει δημοσκόπηση που δημοσιεύεται την Κυριακή στον ισπανικό Τύπο.

Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται τέτοια τάση σε μεγάλη δημοσκόπηση αφότου ο πρωθυπουργός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές, πριν από μία εβδομάδα, διότι τα καταλανικά αυτονομιστικά κόμματα συντάχθηκαν με την αντιπολίτευση και απέρριψαν το προσχέδιο του προϋπολογισμού της κυβέρνησής του για το 2019.

ADVERTISING

Τα τρία κόμματα του πολιτικού φάσματος της ισπανικής δεξιάς φέρονται να οδεύουν να κερδίσουν στις πρόωρες εκλογές από 169 ως 179 έδρες από τις 350 της ισπανικής εθνικής αντιπροσωπείας, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από τη Sigma Dos και δημοσιεύει η εφημερίδα El Mundo.

Το PSOE του Σάντσεθ αναμένεται να αναδειχθεί πρώτο κόμμα με 27,3% και 110-114 έδρες, κατά τη δημοσκόπηση αυτή, πρόβλεψη που εάν επαληθευτεί συνεπάγεται πως δεν θα διαθέτει την πλειοψηφία. Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα οδεύει να εξασφαλίσει 19,1% και 71-75 έδρες, το κεντροδεξιό Ciudadanos («Πολίτες») 16% και 54-58 έδρες και το ακροδεξιό Vox 13,3% και 44-46 έδρες, κατά τη δημοσκόπηση.

Η συμμαχία της ριζοσπαστικής αριστεράς UP (γύρω από το Podemos) οδεύει να λάβει 14,4% και 37-39 έδρες [1]. Το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Vox μόλις εμφανίστηκε στην ισπανική πολιτική σκηνή. Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων υποτίμησαν τη δυναμική του στις περιφερειακές εκλογές στην Ανδαλουσία, τον Δεκέμβριο, όταν εξασφάλισε 12 έδρες από τις 109.

Όλες οι έρευνες φέρουν τους Σοσιαλιστές του Σάντσεθ να αναδεικνύονται πρώτο κόμμα, και μάλιστα με περισσότερες έδρες από ό,τι είχαν καταλάβει το 2016. Αλλά ακόμη και μια θεωρητική συμμαχία μεταξύ των Σοσιαλιστών και των Πολιτών -- το τελευταίο κόμμα μέχρι σήμερα τονίζει ότι δεν τη θέλει σε εθνικό επίπεδο -- θα διέθετε έως και 172 έδρες στη Βουλή, άρα όχι την πλειοψηφία.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ισπανία
SHARE:

24Media Network