Ναργκίς Μοχαμαντί: Σε απεργία πείνας ανήμερα της απονομής του Νόμπελ Ειρήνης

Διαβάζεται σε 2'
Ναργκίς Μοχαμαντί: Σε απεργία πείνας ανήμερα της απονομής του Νόμπελ Ειρήνης
Narges Mohammadi AP Photo/Vahid Salemi

Σε απεργία πείνας η φυλακισμένη Ιρανή υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ναργκίς Μοχαμαντί. Σήμερα η τελετή απονομής των Νόμπελ.

Η φυλακισμένη ιρανή υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ναργκίς Μοχαμαντί, η οποία τιμήθηκε με το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, πραγματοποιεί σήμερα —ανήμερα της τελετής απονομής του βραβείου— απεργία πείνας στη φυλακή Εβίν της πρωτεύουσας της Ισλαμικής Δημοκρατίας όπου παραμένει έγκλειστη.

Ξεκίνησε την τριήμερη διαμαρτυρία της χθες, 24 ώρες πριν από την τελετή απονομής των Νόμπελ στο Όσλο, γνωστοποίησε μέσω Instagram. Τον λογαριασμό της στον συγκεκριμένο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης διαχειρίζονται φίλοι της δημοσιογράφου με σπουδές φυσικής, 51 ετών.

Η Μοχαμαντί τόνισε πως «την ημέρα της τελετής θέλω να γίνω η φωνή των Ιρανών που διαδηλώνουν εναντίον της αδικίας και της καταπίεσης».

Αναμένεται να εκπροσωπηθεί στο Όσλο από τον σύζυγό της, δημοσιογράφο και ακτιβιστή που είχε επίσης φυλακιστεί για σειρά ετών στο Ιράν, και τα δίδυμα παιδιά της.

Τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για «τον αγώνα της εναντίον της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν» και «για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας για όλους».

Η Μοχαμαντί, από τις πιο γνωστές ακτιβίστριες στο Ιράν, έχει φυλακιστεί επανειλημμένα από τα τέλη των χρόνων του 1990.

Στα τέλη του 2022 —εν μέσω της εξέγερσης με έναυσμα τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, λίγα 24ωρα μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών για υποτιθέμενη παραβίαση των αυστηρών ενδυματολογικών κανόνων για τις γυναίκες στην Ισλαμική Δημοκρατία, έφερε στο φως έκθεση που αποκάλυπτε πως δεκάδες γυναίκες υπέστησαν βασανιστήρια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας όπου βρίσκεται.

Σε επιστολή της που έφερε στο φως στις αρχές αυτού του μήνα η σουηδική τηλεόραση, τόνιζε πως αυτό που της λείπει περισσότερο είναι τα παιδιά της: «Έχω πάνω από οκτώ χρόνια να τα δω».

Τα παιδιά, ο Αλί και η Κιάνα, είναι προγραμματισμένο να παραλάβουν το δίπλωμά της απόψε, το χρυσό μετάλλιο του δήμου του Όσλο και να εκφωνήσουν αντ’ αυτής την ομιλία της στην τελετή απονομής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα