Νέα 'επίθεση' αγάπης από τον Κουρτς: Ο απόλυτα λάθος δρόμος, να δεχτούμε πρόσφυγες από την Ελλάδα

Austria's Foreign Minister Sebastian Kurz listens during an interview with Reuters in Vienna January 17, 2014. Kurz will champion European Union membership for qualifying Balkan countries when he meets EU counterparts next week, he told Reuters on Friday. It will be the first formal meeting of EU foreign ministers for Kurz, just 27 and a rising star in the People's Party who got the top foreign policy job last month in a cabinet reshuffle after September elections. REUTERS/Leonhard Foeger (AUSTRIA - Tags: POLITICS)
Austria's Foreign Minister Sebastian Kurz listens during an interview with Reuters in Vienna January 17, 2014. Kurz will champion European Union membership for qualifying Balkan countries when he meets EU counterparts next week, he told Reuters on Friday. It will be the first formal meeting of EU foreign ministers for Kurz, just 27 and a rising star in the People's Party who got the top foreign policy job last month in a cabinet reshuffle after September elections. REUTERS/Leonhard Foeger (AUSTRIA - Tags: POLITICS) REUTERS

Την Ελλάδα ενδιαφέρουν οι εικόνες από τους πρόσφυγες για να μπορεί να αυξάνει την πίεση στην Ευρώπη, διατείνεται ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών

Έχει την αίσθηση πως την Ελλάδα ασφαλώς και την ενδιαφέρουν οι εικόνες από τους πρόσφυγες, που παράγονται στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, για να μπορεί αυτή να αυξάνει την πίεση προς την Ευρώπη, ώστε να συνεχίζεται η ανοικτή προώθηση προσφύγων, διατείνεται τώρα ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς -του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος- συνεχίζοντας τις προφανώς πλήρους εμπάθειας, επιθέσεις του εναντίον της Ελλάδας.

Σε προδημοσίευση αποκλειστικής συνέντευξης του που θα μεταδοθεί απόψε από το αυστριακό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο "Σέρβους" του Σάλτσμπουργκ, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, αναφερόμενος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επικρατεί στα σύνορα Ελλάδας και ΠΓΔΜ, σημειώνει πως θα πρέπει να είναι γενναιόδωρη η υποστήριξη των Ελλήνων, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να ασκείται πίεση στην Ελλάδα για να αποδεχθεί αυτή τη βοήθεια για τη διαμονή των προσφύγων.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η Αυστρία είναι πρόθυμη να δεχθεί πρόσφυγες από την Ελλάδα, τονίζει πως «αυτό θα ήταν ο απόλυτα λάθος δρόμος, γιατί εάν το κάνουμε θα συνεχίσουμε την πολιτική του περασμένου χρόνου, και θα έλθουν πολύ περισσότεροι άνθρωποι και η κατάσταση θα χειροτερέψει πάρα πολύ».

Κατά την άποψή του, με την ανοιχτή προώθηση προσφύγων προς Βορρά, προκλήθηκε μία παράλογη κατάσταση που οδηγεί ανθρώπους στην Ελλάδα, από μία χώρα-μέλος της ΕΕ, να θέλουν να περάσουν στη χώρα-μη μέλος της ΕΕ, την ΠΓΔΜ, και μερικοί να είναι μάλιστα πρόθυμοι να επιτεθούν εναντίον της αστυνομίας για να ανοίξουν τον δρόμο για την ΠΓΔΜ, γεγονός που, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, αποδεικνύει ότι εδώ καλλιεργήθηκαν ελπίδες από Ευρωπαίους πολιτικούς, οι οποίες δεν μπορούν να εκπληρωθούν.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, οι βαλκανικές χώρες είναι μόνο χώρες διέλευσης, ωστόσο τώρα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη να σταματήσουν τους πρόσφυγες, και αυτό είναι ουσιαστικά πιο δύσκολο, ουσιαστικά πιο δυσάρεστο για αυτά τα κράτη, και ως εκ τούτου πρέπει να είναι κανείς ευγνώμων προς όλους που παρέχουν υποστήριξη.

Ο ίδιος ελπίζει πως το προσφυγικό κύμα δεν θα φτάσει έως τα αυστριακά σύνορα και δεν θα συμβούν παρόμοιες καταστάσεις στα αυστριακά σύνορα, ωστόσο, προσθέτει, από καθαρά θεωρητική άποψη είναι φυσικά δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο.

Εάν πάλι, όπως σημειώνει στη συνέντευξή του ο Σεμπάστιαν Κουρτς, δεν κατορθωθεί να σταματήσουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, εάν έλθουν μέχρι την Αυστρία και τα σύνορά της, και φτάσει το ανώτερο όριο, δηλαδή η Αυστρία δεν είναι πλέον σε θέση να υποδεχθεί περισσότερους ανθρώπους, τότε θα δημιουργηθεί μία πολύ δύσκολη κατάσταση στα αυστριακά σύνορα.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει πως, εάν κλειστεί η συμφωνία με την Τουρκία, ο ίδιος αναμένει από την ευρωπαϊκή πολιτική να δηλώσει ξεκάθαρα ότι πρέπει να περιοριστεί η προσφυγική ροή, διότι είναι υποκριτικό από τη μία μεριά να λέει κάποιος πως είναι ανοικτός και ότι θα ήταν πρόθυμος να δεχθεί όλους τους πρόσφυγες που φθάνουν, και από την άλλη πλευρά να πληρώνει την Τουρκία για να τους σταματάει και να μην τους αφήνει να φεύγουν για την Ευρώπη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, Μεταναστευτικό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κουρτς προς Ελλάδα: Φτιάξτε hotspots και κρατήστε τους πρόσφυγες

Μετριοπαθής τοποθέτηση Φίσερ: Ζητά να μην φτάσουν στα άκρα οι σχέσεις Αθήνας - Βιέννης

SHARE:

24Media Network