Νέα Ζηλανδία: Καταργείται ο πρωτοποριακός αντικαπνιστικός νόμος γιατί “ήταν πολλά τα λεφτά”…

Διαβάζεται σε 2'
Νέα Ζηλανδία: Καταργείται ο πρωτοποριακός αντικαπνιστικός νόμος γιατί “ήταν πολλά τα λεφτά”…
ISTOCK

Κόβεται η νομοθεσία που θα απαγόρευε το κάπνισμα και την πώληση τσιγάρων στις νέες γενιές μετά τις αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου και την ανάγκη για χρηματοδότηση φορολογικών περικοπών.

Η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ορκίστηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, μετά τη νίκη που πέτυχε στις εκλογές του Οκτωβρίου το Εθνικό Κόμμα, το οποίο έχει υποσχεθεί να ανατρέψει πολλές από τις πολιτικές της πρώην κυβέρνησης των Εργατικών, όπως η χρήση της γλώσσας των Μαορί και η απαγόρευση της εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Μεταξύ των αλλαγών που ετοιμάζει, είναι και η κατάργηση της νομοθεσίας που εισήχθη από την προηγούμενη κυβέρνηση της Τζασίντα Άρντερν, η οποία θα απαγόρευε τις πωλήσεις τσιγάρων σε όσους γεννήθηκαν μετά το 2008, μία πρωτοποριακή μεταρρύθμιση που είχε λάβει διεθνή αναγνώριση.

Τώρα, όμως, ο νέος πρωθυπουργός, Κρίστοφερ Λούξον και η κυβέρνησή του σχεδιάζουν να “μπλοκάρουν” την απαγόρευση του καπνίσματος για τις νέες γενιές, προκειμένου να συγκεντρώσουν χρήματα για τη χρηματοδότηση των φορολογικών μειώσεων. 

Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία θανάτων στη Νέα Ζηλανδία και η πολιτική είχε στόχο να σταματήσει τις νέες γενιές από το να αποκτήσουν τη συνήθεια. “Οι περισσότερες ομάδες υγείας στη Νέα Ζηλανδία είναι απογοητευμένες και τις καλούν την κυβέρνηση να κάνει πίσω”, είπε στο BBC ο Richard Edwards, ερευνητής για τον έλεγχο του καπνού και ειδικός στη δημόσια υγεία στο Πανεπιστήμιο του Otago.

Η νομοθεσία προέβλεπε την αφαίρεση των προϊόντων καπνού από το 90% των εμπόρων λιανικής της Νέας Ζηλανδίας και τη μείωση της νικοτίνης στα τσιγάρα. Σύμφωνα με μοντελοποίηση του προγράμματος, αυτό θα μπορούσε να σώσει έως και 5.000 ζωές κάθε χρόνο.

Αξίζει, όμως, να σημειωθεί πως, παρά τα εγκωμιαστικά σχόλια της ιατρικής κοινότητας και άλλων εμπειρογνωμόνων, υπήρξαν αντιδράσεις από επιχειρηματικούς ομίλους και ιδιοκτήτες πολυκαταστημάτων για την απώλεια εσόδων.

Παράλληλα, αρκετοί, συμπεριλαμβανομένου του νέου πρωθυπουργού, είχαν επίσης υποστηρίξει ότι η απαγόρευση θα οδηγούσε τον καπνό στη μαύρη αγορά.

Ωστόσο, ο ίδιος δεν είχε αναφερθεί στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, με την ανακοίνωση του νέου υπουργού Οικονομικών το περασμένο Σάββατο για κατάργηση της νομοθεσίας να σοκάρει τους ειδικούς στον τομέα της υγείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα