Νέο Μεξικό: Βρέθηκαν ανθρώπινα απολιθωμένα αποτυπώματα 23.000 ετών

Νέο Μεξικό: Βρέθηκαν ανθρώπινα απολιθωμένα αποτυπώματα 23.000 ετών
Απολιθωμένα αποτυπώματα από πατημασιές ανθρώπων που ζούσαν στη Βόρεια Αμερική τουλάχιστον 21 χιλιάδες χρόνια πριν. AP

Ίχνη από πατημασιές ανθρώπων που ζούσαν στη Βόρεια μερική 23 χιλιάδες χρόνια πριν, βρέθηκαν σε Εθνικό Πάρκο του Νέου Μεξικού.

Ερευνητές ανακάλυψαν, στο Νέο Μεξικό, απολιθωμένα αποτυπώματα από ανθρώπους που ζούσαν στη Βόρεια Αμερική περίπου 23.000 χρόνια πίσω, όπως ανέφεραν επιστήμονες, την Πέμπτη (23/09), σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘Science’.

Τα πρώτα αποτυπώματα είχαν εντοπιστεί το 2009, σε ξηρή κοίτη λίμνης, στο Εθνικό Πάρκο, ‘White Sands’.

Οι επιστήμονες από το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, ανέλυσαν πρόσφατα, ίχνη που ήταν κολλημένα στις πατημασιές, για να προσδιορίσουν κατά προσέγγιση την ηλικία τους, η οποία κυμαίνονταν περίπου 22.800 έως 21.130 χρόνια πριν.

Με βάση το μέγεθος των πατημασιών, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τουλάχιστον μερικές έγιναν από παιδιά και εφήβους που έζησαν κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων.

Τα τελευταία ευρήματα μπορεί να ρίξουν φως στο μυστήριο, για το πότε ακριβώς έφθασαν άνθρωποι, για πρώτη φορά, στην Αμερική, μετά τη διασπορά τους από την Αφρική και την Ασία.

Επιστήμονες, ισχυρίζονται πως η πρώτη άφιξη του ανθρώπου στην Αμερική, έγινε πριν από 13.000 έως 26.000 χρόνια πριν ή και περισσότερο, βάσει της γενετικής ανάλυσης διαφόρων στοιχείων, όπως απολιθωμένων οστών ή ακόμη και λίθινων εργαλείων.

Άλλοι επιστήμονες, ωστόσο, πιστεύουν πως η μετανάστευση των ανθρώπων της αρχαιότητας, πραγματοποιούνταν μέσω μιας πλέον βυθισμένης χερσαίας γέφυρας, η οποία συνέδεε την Ασία με την Αλάσκα.

Η τρέχουσα μελέτη, όπως αναφέρει το AP, παρέχει μια πιο σταθερή βάση για το πότε οι άνθρωποι βρίσκονταν σίγουρα στη Βόρεια Αμερική, αν και οι περισσότεροι θεωρούν πως ήταν πολύ νωρίτερα, από τα ευρήματα.

Τα αποτυπώματα, αποτελούν πιο άμεσα αποδεικτικά στοιχεία, από τα “πολιτιστικά αντικείμενα ή τροποποιημένα οστά”, ανέφεραν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Science’.

“Αυτό που παρουσιάζουμε εδώ είναι απόδειξη ενός σταθερού χρόνου και τοποθεσίας”, είπαν.

Παλαιότερες ανασκαφές στο Εθνικό Πάρκο ‘White Sands’, αποκάλυψαν απολιθωμένα ίχνη που άφησαν μια αιλουροειδής γάτα, ένας λύκος, ένα μαμούθ της Κολομβίας και άλλα ζώα της εποχής των παγετώνων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα