Νικητής των εκλογών στα Κατεχόμενα ο Μουσταφά Ακιτζί, ελπίδες για το Κυπριακό

Νικητής των εκλογών στα Κατεχόμενα ο Μουσταφά Ακιτζί, ελπίδες για το Κυπριακό

Τον Μουσταφά Ακιτζί υποστήριξε στον β γύρο σχεδόν το σύνολο των κομμάτων της Κεντροαριστεράς. Θεωρείται ένας από τους επιφανέστερους υποστηρικτές της προσέγγισης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων

Ο τουρκοκύπριος πολιτικός Μουσταφά Ακιντζί είναι ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του β γύρου των εκλογών στα Κατεχόμενα ο κ. Ακιτζί έλαβε το 60,5% των ψήφων ενω ο απερχόμενος τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς ΄Ερογλου έλαβε 39,5%. Τον Μουσταφά Ακιτζί υποστήριξε στον β γύρο σχεδόν το σύνολο των κομμάτων της Κεντροαριστεράς.

Ο κ. Ακιντσί θεωρείται ένας από τους επιφανέστερους υποστηρικτές της προσέγγισης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, σε αντίθεση με τον κ. Έρογλου, ο οποίος ως «πρόεδρος» είχε τηρήσει σκληρή γραμμή έναντι της Λευκωσίας.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ακιτζί είχαν αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των επίσημων αποτελεσμάτων ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε. Όπως είπε μέσω Twitter ο κ. Αναστασιάδης, και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την «την επιθυμία για πραγματική επανένωση της πατρίδας μας».

Η εκλογή Ακιτζί ενδέχεται να προοιωνίζει θετικές εξελίξεις στις επικείμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, οι οποίες αναμένεται να ξαναρχίσουν τον Μάιο.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μετά την απόφαση της Λευκωσίας να θέσει τέλος στο διαπραγματευτικό μορατόριουμ, που είχε θέσει σε εφαρμογή λόγω της παρουσίας του τουρκικού σεισμογραφικού Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ.

SHARE: