Ο Ντέιβιντ Κάμερον νέος υπουργός Εξωτερικών στη Βρετανία

Διαβάζεται σε 3'
Britain Politics
Ντέιβιντ Κάμερον 2023 Alberto Pezzali, File/AP Photo

Θέση – έκπληξη εξασφάλισε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον στον ανασχηματισμό –  βόμβα του υπουργικού συμβουλίου του Ρίσι Σουνάκ.

Θεαματική επιστροφή πραγματοποιεί ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος πρόκειται να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή της πολιτικής ως υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, επτά χρόνια μετά την παραίτησή του από την πρωθυπουργία, καθώς ο Ρίσι Σουνάκ πραγματοποιεί ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου του.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι ενώ “μπορεί να διαφωνούσα με ορισμένες μεμονωμένες αποφάσεις” του Ρίσι Σουνάκ, αυτός “είναι ένας ισχυρός και ικανός πρωθυπουργός, ο οποίος επιδεικνύει υποδειγματική ηγεσία σε μια δύσκολη στιγμή”.

Στην ανάρτηση που πραγματοποίησε μετά την αποδοχή της πρότασης, ο Κάμερον έγραψε μεταξύ άλλων: “Ο Πρωθυπουργός μου ζήτησε να υπηρετήσω ως Υπουργός Εξωτερικών και δέχτηκα με χαρά.

Είμαστε αντιμέτωποι με ένα σύνολο τρομακτικών διεθνών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία και της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Σε αυτή την εποχή των βαθιών παγκόσμιων αλλαγών, σπάνια ήταν πιο σημαντικό για αυτή τη χώρα να σταθεί στο πλευρό των συμμάχων μας, να ενισχύσει τις συνεργασίες μας και να διασφαλίσει ότι η φωνή μας ακούγεται.

Αν και τα τελευταία επτά χρόνια δεν είμαι στην πρώτη γραμμή της πολιτικής, ελπίζω ότι η εμπειρία μου -ως αρχηγός των Συντηρητικών επί έντεκα χρόνια και ως πρωθυπουργός επί έξι χρόνια- θα μου δώσει τη δυνατότητα να βοηθήσω τον πρωθυπουργό να αντιμετωπίσει αυτές τις ζωτικές προκλήσεις.

Αν και μπορεί να διαφωνούσα με ορισμένες επιμέρους αποφάσεις, είναι σαφές για μένα ότι ο Ρίσι Σουνάκ είναι ένας ισχυρός και ικανός πρωθυπουργός, ο οποίος επιδεικνύει υποδειγματική ηγεσία σε μια δύσκολη στιγμή. Θέλω να τον βοηθήσω να προσφέρει την ασφάλεια και την ευημερία που χρειάζεται η χώρα μας και να είμαι μέρος της ισχυρότερης δυνατής ομάδας που υπηρετεί το Ηνωμένο Βασίλειο και που μπορεί να παρουσιαστεί στη χώρα όταν διεξαχθούν οι γενικές εκλογές”.

Η επιστροφή του Ντέιβιντ Κάμερον στο υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με τον Independent, έρχεται μόλις ένα μήνα αφότου ο πρώην πρωθυπουργός επέκρινε τον Σούνακ ότι σπατάλησε μια “ευκαιρία που δόθηκε μία φορά στη γενιά”, αναφερόμενος στην απόφασή του να καταργήσει το βόρειο σκέλος του HS2, της σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων στο Μάντσεστερ.

Σε ανάρτησή του, ο Κάμερον έγραψε: “Η σημερινή απόφαση για το HS2 είναι λάθος. Θα βοηθήσει να τροφοδοτηθούν οι απόψεις εκείνων που υποστηρίζουν ότι δεν μπορούμε πλέον να σκεφτόμαστε ή να ενεργούμε μακροπρόθεσμα ως χώρα- ότι οδεύουμε προς τη λάθος κατεύθυνση”.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα