Ο Πούτιν δίνει ρωσικό διαβατήριο και ιθάγενεια στον Σνόουντεν

Ο Πούτιν δίνει ρωσικό διαβατήριο και ιθάγενεια στον Σνόουντεν
Ο Έντουαρντ Σνόουντεν AP

Με προεδρικό διάταγμα ο Εντουαρντ Σνόουντεν αποκτά τη ρωσική ιθαγένεια. Ζει έτσι και αλλιώς στη Ρωσία από το 2013.

Με προσωπική απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Εντουαρντ Σνόουντεν αναμένεται να λάβει σύντομα τη ρωσική ιθαγένεια και να γίνει Ρώσος πολίτης.

Με σχετικό προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος η ιθαγένεια δίνεται στον Αμερικανό ειδικό ασφαλείας και σε άλλους 74 ξένους υπηκόους.

Είναι σαφές ότι μ’ αυτήν την κίνηση ο Πούτιν επιχειρεί να κάνει μία επικοινωνιακή ρελάνς μετά την άσχημη τροπή που έχει πάρει για τη Ρωσία η εισβολή στην Ουκρανία.

Παράλληλα, ο Σνόουντεν παραμένει για τις ΗΠΑ καταζητούμενος πρώτης γραμμής αφού αν επιστρέψει ποτέ στη χώρα θα δικαστεί για το αδίκημα της κατασκοπίας.

Ο Ρώσος δικηγόρος του πληροφοριοδότη, Ανατόλι Κουτσερένα, από την πλευρά του διευκρίνισε ότι ο Σνόουντεν δεν θα επηρεαστεί από τη διαταγή επιστράτευσης για την εισβολή στην Ουκρανία, η οποία διατάχθηκε από τον Πούτιν την περασμένη εβδομάδα.

«Δεν υπηρέτησε στον ρωσικό στρατό και ως εκ τούτου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία μας, δεν εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία πολιτών που τώρα επιστρατεύονται», είπε στο πρακτορείο Ria Novosti.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σύντροφος του Σνόουντεν, Λίντσεϊ Μιλς, έχει επίσης κάνει αίτηση για να λάβει ρωσική υπηκοότητα και η κόρη τους την έχει ήδη, έχοντας γεννηθεί στη Ρωσία.

Ο 39 ετών σήμερα Σνόουντεν είχε πρωταγωνιστήσει σε μία από τις μεγαλύτερες διαρροές στην ιστορία των ΗΠΑ όταν το 2013 αποκάλυψε δεδομένα σχερικά με απόρρητα προγράμματα παρακολούθησης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Ο Σνόουντεν φέρεται να απέκτησε πρόσβαση σε περίπου 1,7 εκατομμύρια απόρρητα έγγραφα, τα οποία παρέδωσε σε δημοσιογράφους. Η συλλογή των τηλεφωνικών δεδομένων κρίθηκε παράνομη το 2015. Αντιμετωπίζει στις ΗΠΑ ποινή κάθειξης έως και 30 ετών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version