Ο πρόεδρος Πούτιν έσπασε το ρεκόρ της δημοτικότητάς του χάρη στην κρίση στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος Πούτιν έσπασε το ρεκόρ της δημοτικότητάς του χάρη στην κρίση στην Ουκρανία
2011 AFP

Περισσότεροι από δύο στους τρεις Ρώσους (69% των ερωτηθέντων, 9% περισσότεροι απ’ ό,τι τον Φεβρουάριο του 2013) δήλωσαν ότι εγκρίνουν την πολιτική του Πούτιν

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει σπάσει το ρεκόρ δημοτικότητάς του μετά την επανεκλογή του στην προεδρία τον Μάιο του 2012, κυρίως χάρη στη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, αναφέρουν σήμερα τα κυριότερα ρωσικά ινστιτούτα δημοσκοπήσεων.

Περισσότεροι από δύο στους τρεις Ρώσους (69% των ερωτηθέντων, 9% περισσότεροι απ’ ό,τι τον Φεβρουάριο του 2013) δήλωσαν ότι εγκρίνουν την πολιτική του Πούτιν, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου από το ανεξάρτητο Κέντρο Levada σε δείγμα 1.603 ανθρώπων σε 45 ρωσικές επαρχίες.

Μόνο το 30% των Ρώσων (έναντι 35% πριν ένα χρόνο) εκφράζει την αντίθεσή του στην πολιτική του Πούτιν, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που ανέβηκε στον ιστότοπο του Κέντρου.

Το ινστιτούτο VTsIOM τοποθετεί τη δημοτικότητα του ρώσου προέδρου στο 68% και επισημαίνει ότι για το 53% των ερωτηθέντων η ουκρανική κρίση είναι το «βασικό θέμα» της επικαιρότητας.

«Η δημοτικότητα του Πούτιν, που πλησιάζει το ποσοστό που είχε φτάσει τον Μάιο του 2012, όταν επανεξελέγη για μια τρίτη θητεία στην προεδρία, μπορεί να αυξηθεί κι άλλο καθώς συνεχίζεται η επέμβαση του Κρεμλίνου στην Ουκρανία», εκτιμά ο Αλεξέι Λέβινσον κοινωνιολόγος του Κέντρου Levada.

«Ο Πούτιν χειρίζεται με επιτυχία τα χαρακτηριστικά του πατερναλισμού. Οι Ρώσοι έχουν εμπιστοσύνη στην ερμηνεία του για τα γεγονότα στη Ρωσία και το εξωτερικό», συνέχισε ο Λέβινσον.

Η δημοτικότητα του Πούτιν, 61 ετών, δεν έχει πέσει ποτέ κάτω από το 60% από το 2000 οπότε ανήλθε στην εξουσία.

SHARE:

24Media Network