Ο Ραχόι πετάει το γάντι στον Πουτζντεμόν: Πείτε μας τι ακριβώς θα κάνει η Καταλονία

Ο Ραχόι πετάει το γάντι στον Πουτζντεμόν: Πείτε μας τι ακριβώς θα κάνει η Καταλονία
Spain's Prime Minister Mariano Rajoy gestures as he speaks during a press conference at the Moncloa Palace in Madrid, Spain, Wednesday, Oct. 11, 2017. The Spanish Cabinet met in Madrid Wednesday to work out its response to an announcement from the head of the wealthy Catalonia region that he was proceeding with a declaration of independence, further fueling Spain's worst political crisis in decades. (AP Photo/Paul White) AP Photo/Paul White

Στο γήπεδο των Καταλανών πετάει το μπαλάκι τώρα η ισπανική κυβέρνηση ζητώντας σαφής διευκρίνιση: Κήρυξαν ή όχι ανεξαρτησία;

Η κυβέρνηση της Μαδρίτης έθεσε επισήμως – και υπό μορφή τελεσιγράφου – το ερώτημα στην καταλανική ηγεσία αναφορικά με τις προθέσεις της.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός εξήγησε ότι αυτό αποτελεί πρόκριμα για τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου στο πλαίσιο του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος.

«Αυτή η γνωστοποίηση πρέπει να γίνει πριν από τη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων μπορεί να λάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του άρθρου 155 του Συντάγματος», είπε ο ισπανός πρωθυπουργός αναφερόμενος στο άρθρο του Συντάγματος που ορίζει τα περί της προσωρινής άρσης του καθεστώτος αυτονομίας των 17 αυτόνομων κοινοτήτων της ισπανικής επικράτειας.

«Θέλουμε να υπάρξει σαφήνεια και δικαιική ασφάλεια. Η απάντηση της Generalitat θα ορίσει τα γεγονότα των προσεχών ημερών», έγραψε αμέσως μετά στο Twitter ο ισπανός πρωθυπουργός.

Ο Μαριάνο Ραχόι θα απευθυνθεί στο ισπανικό κοινοβούλιο το απόγευμα για να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τις προθέσεις της Μαδρίτης.

Χθες το βράδυ, ο ισπανός πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τον ηγέτη των Ciudadanos για να εξετάσουν την πιθανή ενεργοποίηση του άρθρου 155.

Στην πράξη, ο Μαριάνο Ραχόι ζητά γραπτή διαβεβαίωση των προθέσεων της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας, αναφορικά με την επίσημη κήρυξη ανεξαρτησίας ή όχι. Το εν λόγω άρθρο προβλέπει ουσιαστικά την αφαίρεση της αυτονομίας, αφού ορίζει την λήψη των αναγκαίων μέτρων που θα υποχρεώσουν τη Βαρκελώνη να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Σύνταγμα ή άλλους νόμους, με την σύμφωνη γνώμη της απόλυτης πλειοψηφίας της Γερουσίας.

Νωρίτερα – και ενώ συνεδρίαζε εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο –  έγινε γνωστό ότι η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει όλες τις επιλογές για να απαντήσει στην κατάσταση που διαμορφώνεται στην Καταλονία την επομένη της συνεδρίασης του κοινοβουλίου κατά την οποία ο Πουτζντεμόν “κήρυξε μία ανεξαρτησία με αναστολή” όπως τόνισε κυβερνητική πηγή στη Μαδρίτη.

“Η  κυβέρνηση συνέρχεται. Και εξετάζει όλες τις επιλογές”, δήλωσε η πηγή

Κρατώντας σκληρή στάση, η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία είχε δηλώσει χθες μετά τη συνεδρίαση του Καταλανικού Κοινοβουλίου ότι ο Κάρλες Πουτζντεμόν “δεν ξέρει πού είναι, πού πηγαίνει και με ποιον”.

Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι η διαμάχη ανάμεσα στην ισπανική κυβέρνηση και την ηγεσία της Καταλονίας μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω συνομιλιών.

«Μία μονομερής κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας θα ήταν ανεύθυνη. Η λύση μπορεί να βρεθεί μόνο μέσω συνομιλιών με βάση το κράτος δικαίου και εντός του πλαισίου του ισπανικού Συντάγματος», είπε.

Γεγονός είναι ότι η χθεσινή ομιλία του Καταλανού ηγέτη προκάλεσε ανάμικτες εντυπώσεις. Η κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας που υπογράφηκε χθες το βράδυ από το σύνολο των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας στο περιφερειακό καταλανικό κοινοβούλιο και από τον ίδιο τον Κάρλες Πουτζντεμόν είναι προς το παρόν μια «συμβολική πράξη», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης.

«Η κήρυξη της ανεξαρτησίας πρέπει να γίνει από το κοινοβούλιο της Καταλονίας», κάτι που δεν συνέβη, εξήγησε ο εκπρόσωπος Τζόρντι Τουρούλ. Η υπογραφή ήταν «μια συμβολική πράξη με την οποία υπογράψαμε όλοι τη δέσμευσή μας να κηρύξουμε την ανεξαρτησία».

Φωτό: AP Photo/Paul White

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα