Ο Τραμπ αλλάζει ημερομηνία συγκέντρωσης με αφορμή την επέτειο κατάργησης της δουλίας

Ο Τραμπ αλλάζει ημερομηνία συγκέντρωσης με αφορμή την επέτειο κατάργησης της δουλίας
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ AP

Ο Ντόναλντ Τραμπ αλλάζει την ημερομηνία προεκλογικής συγκέντρωσης στην Οκλαχόμα, σε ένδειξη «σεβασμού» προς την επέτειο της κατάργησης της δουλείας στη χώρα.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε ότι αποφάσισε να μετατεθεί κατά μία ημέρα, από τη 19η Ιουνίου στην 20ή, η προεκλογική συγκέντρωση που οργανώνει η εκστρατεία του στην Οκλαχόμα, καθώς η ημερομηνία που είχε προγραμματιστεί, γνωστή ως Juneteenth στα αγγλικά, είναι η επέτειος του τερματισμού της δουλείας στις ΗΠΑ.

Εν μέσω κύματος διαδηλώσεων εναντίον των φυλετικών και κοινωνικών ανισοτήτων, του ρατσισμού και της αστυνομικής βαρβαρότητας, ο Τραμπ επικρίθηκε έντονα από πολλούς διότι οργάνωσε την πρώτη του προεκλογική συγκέντρωση έπειτα από μήνες την Ημέρα της Ελευθερίας και μάλιστα στην Τάλσα, στην Οκλαχόμα, όπου όχλος λευκών είχε σφαγιάσει Αφροαμερικανούς πριν από έναν αιώνα.

«Πολλοί από τους Αφροαμερικανούς φίλους και υποστηρικτές μου ήλθαν σε επαφή μαζί μου και πρότειναν να εξετάσουμε την αλλαγή της ημερομηνίας, σε ένδειξη σεβασμού προς αυτή την αργία», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. «Αποφάσισα έτσι η συγκέντρωσή μας να γίνει το Σάββατο 20ή Ιουνίου, ώστε να ικανοποιήσω το αίτημά τους».

Η εκστρατεία του Τραμπ, ο οποίος θα διεκδικήσει την επανεκλογή του την 3η Νοεμβρίου, προγραμμάτισε τη συγκέντρωση στην Τάλσα τη 19η Ιουνίου, την ημέρα που το Τέξας έγινε το 1865 η τελευταία από τις πολιτείες της άλλοτε Συνομοσπονδίας που αναγκάστηκαν να συμμορφωθούν προς τη διακήρυξη της χειραφέτησης του προέδρου Αβραάμ Λίλκολν και που όριζε πως όλοι οι άνθρωποι που κρατούνταν σκλάβοι έπρεπε να αφεθούν ελεύθεροι.

Αναφερόμενος στη συγκέντρωσή του στην Τάλσα — προτού ανακοινώσει τη μετάθεσή της — ο Τραμπ είπε σε συνέντευξή του στο Fox News που μεταδόθηκε χθες πως οι Αμερικανοί πρέπει να δουν σαν «γιορτή». Ωστόσο αρνήθηκε ότι ο προγραμματισμός έγινε εσκεμμένα.

Ο Ρεπουμπλικάνος ανέστειλε την εκστρατεία του τον Μάρτιο, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Η γερουσιάστρια των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις, που θεωρείται πιθανή υποψήφια αντιπρόεδρος του αντιπάλου του Τραμπ, του Τζο Μπάιντεν, ήταν ανάμεσα σε εκείνους που επέκριναν πιο σκληρά τον πρόεδρο. Δεν πρόκειται απλά «για κλείσιμο του ματιού στους λευκούς ρατσιστές», τους ετοιμάζει «πάρτι για την επιστροφή τους σπίτι», υποστήριξε εξοργισμένη η Χάρις μέσω Twitter την Πέμπτη.

Ο Τραμπ, ο οποίος απέρριψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα την ιδέα να αλλάξουν ονομασία στρατιωτικές βάσεις που παραπέμπουν σε στρατιωτικούς ηγέτες της Συνομοσπονδίας, είπε στη συνέντευξή του στο Fox News πως κάποιες αποφάσεις του Λίνκολν ήταν «αμφισβητήσιμες», όμως του τέθηκε άλλη ερώτηση, προτού διευκρινίσει τι εννοούσε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που σχόλια του Τραμπ κρίνεται πως παραπέμπουν σε ρατσιστικές θέσεις. Ερωτηθείς σχετικά από το Φοξ πάντως, ο νεοϋορκέζος μεγιστάνας είπε πως δεν γνώριζε όταν είπε πως «όταν αρχίζουν οι λεηλασίες, αρχίζουν οι πυροβολισμοί» ότι τη φράση αυτή την είχε πει ένας λευκός οπαδός του φυλετικού διαχωρισμού που ήταν δήμαρχος στο Μαϊάμι το 1960΄.

Την Πέμπτη το Ρεπουμπλικανικό κόμμα ανακοίνωσε πως η ομιλία του Τραμπ για την τυπική αποδοχή του χρίσματος του κόμματος ώστε να είναι ο υποψήφιός του για την προεδρία προγραμματίστηκε να γίνει την 27η Αυγούστου στη Τζάκσονβιλ, στη Φλόριντα.

Πρόκειται για την 60ή επέτειο ενός επεισοδίου που έμεινε στην ιστορία με την ονομασία «Ax Handle Saturday», όταν όχλος λευκών όρμησε εναντίον μαύρων νεαρών διότι ήθελαν να παραγγείλουν φαγητό από εστιατόριο για λευκούς στη Τζάκσονβιλ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα