Ο Τζεφ Μπέζος προσφέρει 2 δισ. δολάρια στη NASA με το βλέμμα στη Σελήνη

Ο Τζεφ Μπέζος προσφέρει 2 δισ. δολάρια στη NASA με το βλέμμα στη Σελήνη
AP/Pablo Martinez Monsivais

Ο δισεκατομμυριούχος Τζεφ Μπέζος κάνει μια γενναιόδωρη προσφορά στη NASA με αντάλλαγμα ένα συμβόλαιο, το οποίο θα αφορά την κατασκευή διαστημικού σκάφους που θα μεταφέρει αστροναύτες στη Σελήνη.

Ο Τζεφ Μπέζος, τη Δευτέρα (26/7) έστειλε επιστολή στη NASA στην οποία δήλωσε πως προσφέρεται να καλύψει κόστος έως και 2 δισεκατομμύρια δολάρια, εάν η αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία αναθέσει στην εταιρεία του, Blue Origin, σύμβαση για να δημιουργήσει διαστημικό σκάφος σχεδιασμένο να μεταφέρει αστροναύτες στο φεγγάρι.

Ο δισεκατομμυριούχος έχασε από το SpaceX του Έλον Μασκ, τη σεληνιακή προσφορά προς τη διαστημική υπηρεσία. Η NASA, τον Απρίλιο του 2021, ανέθεσε στο SpaceX, συμβόλαιο 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή ενός διαστημικού σκάφους, προκειμένου να μεταφέρει αστροναύτες στην σεληνιακή επιφάνεια το συντομότερο δυνατό, απορρίπτοντας προσφορές από την Blue Origin και την Dynetics.

Σε επιστολή προς τον διαχειριστή της Nasa, Μπιλ Νέλσον, ο Μπέζος είπε ότι η Blue Origin θα προσφέρει έως και 2 δισεκατομμύρια δολάρια για το τρέχον και τα επόμενα δύο οικονομικά έτη, ενώ επιπλέον θα χρηματοδοτήσει και μια αποστολή επίδειξης. Σε αντάλλαγμα, η Blue Origin θα αποδεχόταν μια σύμβαση και θα κάλυπτε τυχόν υπερβάσεις κόστους στο σύστημα ανάπτυξης.

AP/Patrick Semansky

Εκπρόσωπος της NASA, δήλωσε ότι έχουν ενημερωθεί για την επιστολή του Μπέζος, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει το οτιδήποτε, επικαλούμενος την διαμαρτυρία της Blue Origin που κατατέθηκε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, κατηγορώντας τον οργανισμό της NASA ότι δίνει στην SpaceX ένα άδικο πλεονέκτημα. Εκπρόσωπος της SpaceX δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Πριν επιλέξει το SpaceX, η Nasa είχε ζητήσει προσφορές για τη δημιουργία διαστημικού σκάφους που θα μεταφέρει αστροναύτες στη σεληνιακή επιφάνεια, στο πλαίσιο του προγράμματος “Artemis” το οποίο στοχεύει να επαναφέρει τον άνθρωπο στο φεγγάρι μετά από το 1972.

Η προσφορά του Μπέζος, όπως αναφέρει ο Guardian, ήρθε έξι ημέρες αφότου πέταξε μαζί με τρεις συνεργάτες στην άκρη του διαστήματος, ένα ορόσημο για την προσπάθεια της εταιρείας να γίνει σημαντικός παίκτης στην αναδυόμενη αγορά του διαστημικού τουρισμού. Το σεληνιακό διαστημικό σκάφος της Blue Origin ονομάζεται “Blue Moon”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα