Οι φωτογραφίες - ντοκουμέντο του "θησαυρού των Ναζί"

Οι φωτογραφίες - ντοκουμέντο του "θησαυρού των Ναζί"

Δείτε ορισμένα από τα έργα τέχνης που βρέθηκαν σε διαμέρισμα 80χρονου στο Μόναχο (Pics)

Στη δημοσιότητα δόθηκαν φωτογραφίες - ντοκουμέντα από τον καλλιτεχνικό "θησαυρό των Ναζί". Πρόκειται για τους 1.406 πίνακες ζωγραφικής που βρέθηκαν στο διαμέρισμα του 80χρονου Κορνέλιου Γκουρλίτ στο Μόναχο.

Τα ανεκτίμητα έργα τέχνης είχαν "κατασχεθεί" από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ανάμεσα τους βρίσκονται χαμένα αριστουργήματα των Πικάσο, Ματίς, Σαγκάλ, Μαξ Μπέκμαν και άλλων σπουδαίων ζωγράφων.

Μετά την αποκάλυψη του κλεμμένου θησαυρού στο διαμέρισμα του Γκουρλίτ, τα διεθνή Μέσα, ειδικοί σε θέματα Τέχνης και εκπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας της Γερμανίας, είχαν εκφράσει δημόσια τη δυσαρέσκεια τους για την καθυστέρηση της έρευνας που αφορά την προέλευση των έργων αυτών.

Μετά από τη διεθνή πίεση που δέχθηκε η γερμανική κυβέρνηση, δημοσιοποίησε τα πρώτα 25 έργα.

(έργο: Henri Matisse)

Οι φωτογραφίες - ντοκουμέντο του

Εικάζεται ότι τα περισσότερα από αυτά ανήκαν σε Εβραίους και εξαγοράστηκαν ή κλάπηκαν από τους Ναζί στα χρόνια του πολέμου.

Για το σκοπό αυτό, η κυβέρνηση σύστησε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσει τυχόν αιτήματα για επιστροφή των πινάκων στους νόμιμους κληρονόμους.

Οι φωτογραφίες, συνολικά, δημοσιοποιήθηκαν στον ιστότοπο Lostart.deν της ομοσπονδιακής υπηρεσίας για τα χαμένα έργα τέχνης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

(έργο: Marc Chagall)

Οι φωτογραφίες - ντοκουμέντο του

Οι υπεύθυνοι της υπηρεσίας εκτιμούν ότι η δημοσίευση αναμένεται να συμβάλλει θετικά στις έρευνες. Σε ορισμένες από αυτές, απεικονίζονται έργα του Μαρκ Σαγκάλ, του Ευγένιου Ντελακρουά, του Ότο Ντιξ, του Ανρί Ματίς και του Ονορέ Ντομιέ.

"Προκειμένου να προσδώσουμε διαφάνεια και να βοηθήσουμε στην έρευνα για την προέλευσή τους, (25 έργα) για τα οποία υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι μπορεί να είχαν κατασχεθεί στο πλαίσιο των διώξεων εκ μέρους των εθνικοσοσιαλιστών", παρουσιάζονται στον ιστότοπο, όπως ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι αρχές του κρατιδίου της Βαυαρίας.

Πηγή: abc.net

SHARE:

24Media Network