Οι ΗΠΑ γνώριζαν για τις απαγωγές βρεφών

default image

Με την ανοχή των ΗΠΑ γίνονταν οι απαγωγές νεογέννητων από τη χούντα του Βιντέλα στην Αργεντινή. Τι κατέθεσε πρώην διπλωμάτης

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών γνώριζε ότι η στρατιωτική χούντα της Αργεντινής (1976-83) άρπαζε τα νεογέννητα πολιτικών κρατουμένων, υποστηρίζει μια μη κυβερνητική οργάνωση επικαλούμενη τη μαρτυρία ενός Αμερικανού πρώην διπλωμάτη.

“Γνώριζα το πρόβλημα, ξέραμε ότι ορισμένα παιδιά τα έπαιρναν όταν οι γονείς τους πέθαιναν στη φυλακή. Τα άρπαζαν και τα έδιναν” σε οικογένειες προσκείμενες στο καθεστώς, φέρεται να δήλωσε ο Έλιοτ Έιμπραμς, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων επί προεδρίας Ρόναλντ Ρέιγκαν (1981-9), σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης “Γιαγιάδες της Πλατείας Μαΐου”, η οποία αναζητά αγνοούμενους από την εποχή της δικτατορίας.

Ο Έιμπραμς κατέθεσε την Πέμπτη, μέσω βίντεο, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπουένος Άιρες που εξετάζει τις απαγωγές νεογέννητων.

“Ήταν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα διότι επρόκειτο για παιδιά”, πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, διαβεβαιώνοντας ότι οι απαγωγές αυτές δεν ήταν “μεμονωμένες περιπτώσεις”.

“Πιστεύαμε ότι ήταν ένα (οργανωμένο) σχέδιο επειδή φυλάκιζαν ή δολοφονούσαν πολλούς ανθρώπους και μας φαινόταν ότι η στρατιωτική κυβέρνηση είχε αποφασίσει πως κάποια παιδιά θα δίνονταν σε άλλες οικογένειες”, σημείωσε.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, περίπου 500 παιδιά απήχθησαν από τη χούντα και από αυτά μόνο τα 150 έχουν καταφέρει να βρουν την πραγματική ταυτότητά τους. Περίπου 30.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή χαρακτηρίστηκαν αγνοούμενοι την περίοδο της δικτατορίας.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version