“Οι Θεοί καλωσορίζουν τον Μαντέλα” και 100.000 άνθρωποι από όλον τον κόσμο αποτίουν φόρο τιμής

default image

Τον αγωνιστή κατά του απαρτχάιντ, πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Εθνών τίμησαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση πολιτικών ηγετών και αρχηγών κρατών. Ιστορική χειραψία Ομπάμα - Κάστρο (Pics+Vids)

Η επίσημη επιμνημόσυνη τελετή για τον Νέλσον Μαντέλα άρχισε σήμερα με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Νότιας Αφρικής στο στάδιο Σόκερ Σίτι του Σοβέτο, υπό καταρρακτώδη βροχή, παρουσία της οικογένειας του εκλιπόντα, δεκάδων αρχηγών κρατών, εστεμμένων και χιλιάδων Νοτιοαφρικανών.

Ο Μαντέλα πρέπει να “χαμογελά” από τον ουρανό στη θέα του κόσμου που έχει συγκεντρωθεί σήμερα για την επίσημη τελετή στο στάδιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της οικογένειάς του, ο στρατηγός Ταντουξόλο Μαντέλα.

Στις κερκίδες του Σόκερ Σίτι υπάρχουν “δυνατοί και αδύναμοι, πλούσιοι και φτωχοί, ισχυροί και απλός κόσμος. Έχουν έναν κοινό σκοπό: να τιμήσουν” τον ήρωα του αγώνα κατά του απαρτχάιντ και τον πρώτο μαύρο πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, που πέθανε την περασμένη Πέμπτη σε ηλικία 95 ετών, πρόσθεσε.

“Είμαι σίγουρος ότι ο Μαντέλα θα χαμογελά εκεί ψηλά κοιτάζοντας αυτή τη συγκέντρωση. Αυτή η εκδήλωση παγκόσμιας ενότητας αντανακλά ακριβώς αυτό για το οποίο πολέμησε ο Μαντίμπα”, τόνισε, λέγοντας ότι “ο πόνος” της οικογένειας γίνεται “ελαφρύτερος” από τα μηνύματα συμπαράστασης που καταφθάνουν από όλα τα μέρη του κόσμου. “Πάντα γνωρίζαμε ότι μοιραζόμαστε τον Μαντίμπα με τη Νότια Αφρική, την Αφρική και τον υπόλοιπο κόσμο”.

“Οι θεοί καλωσορίζουν τον Μαντέλα”

“Στην αφρικανική μας παράδοση, όταν βρέχει την ώρα της ταφής σημαίνει ότι οι θεοί καλωσορίζουν τον θανόντα και ότι οι πόρτες του παραδείσου είναι ανοικτές”, δήλωσε ο Σίριλ Ραμαφόσα, στενός φίλος του Μαντέλα, επικεφαλής των τελετών και αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου.

“Η παρουσία αντιπροσωπειών από τουλάχιστον 100 χώρες δείχνει την παγκόσμια συγκίνηση για την απώλεια από τον θάνατο του Μαντέλα”, τόνισε.

Η τελετή αυτή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις παγκόσμιων ηγετών στην πρόσφατη ιστορία.

Τρεις πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ, ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους, ο Μπιλ Κλίντον, ο Τζίμι Κάρτερ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο αντιπρόεδρος της Κίνας Λι Γιουαντσάο, ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, ο πρόεδρος της Λιβύης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν μεταξύ των ξένων ηγετών που μίλησαν για τον Νέλσον Μαντέλα

Οι πρώην πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους και Μπιλ Κλίντον, με τις συζύγους τους

Μπαράκ Ομπάμα και Τζορτζ Μπους ταξίδεψαν με το ίδιο αεροσκάφος

Ο πρώην και ο νυν πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν

Και ο Βρετανός πρωθυπουργός έδωσε το παρών στην επιμνημόσυνη δέηση

Ομπάμα: Αποχαιρετώντας τον “γίγαντα της Ιστορίας’

Ο πρόεδρος Ομπάμα και η πρώτη κυρία των ΗΠΑ έφθασαν με καθυστέρηση στην τελετή, αλλά έτυχαν θερμότατης υποδοχής με χειροκροτήματα και επευφημίες από τις 40.000 έως 50.000 του κόσμου που είχαν λάβει τις θέσεις τους στο στάδιο.

Παίρνοντας τον λόγο ο αμερικανός πρόεδρος αποχαιρέτησε τον “γίγαντα της ιστορίας”, που υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ειρηνοποιούς στον κόσμο. “Είναι δύσκολο να πλέξεις το εγκώμιο οποιουδήποτε ανθρώπου, πόσο μάλλον ενός γίγαντα της ιστορίας που οδήγησε μια χώρα στη δικαιοσύνη”, τόνισε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατήγγειλε τους ηγέτες που δηλώνουν “αλληλέγγυοι” στον αγώνα του οποίου ηγήθηκε ο Μαντέλα, αλλά καταστέλλουν κάθε αντιπολιτευόμενη φωνή. “Υπάρχουν πάρα πολλοί ηγέτες που δηλώνουν αλληλέγγυοι στον αγώνα του Νέλσον Μαντέλα για την ελευθερία αλλά δεν ανέχονται αντιρρήσεις από τον δικό τους λαό”, τόνισε ενώπιον των ξένων ηγετών –μεταξύ των οποίων ήταν ηγέτες οι οποίοι θεωρούνται αυταρχικοί– στο Σοβέτο, όπου συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τον αγωνιστή της ειρήνης και της συμφιλίωσης.

Σε μικρή απόσταση από το βήμα όπου μιλούσε ο Ομπάμα ήταν εκπρόσωποι της Κίνας, ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, κ.ά., των οποίων οι χώρες καταγγέλλονται συχνά από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ιστορική χειραψία Ομπάμα – Κάστρο

Ο Ραούλ Κάστρο χαμογέλασε όταν ο Ομπάμα, πηγαίνοντας στο βήμα για τη σύντομη ομιλία του για τον Μαντέλα, τον χαιρέτησε θερμά σφίγγοντάς του το χέρι, σε μια ιστορική κίνηση μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών που είναι σε αντιπαράθεση για τουλάχιστον μισό αιώνα. Η κίνηση αυτή δείχνει μια ακόμη φορά τη βούληση του Ομπάμα να προσεγγίζει χώρες που είναι σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, σχολίασε αμερικανός αξιωματούχος.

Οι εικόνες της νοτιοαφρικανικής τηλεόρασης, που μετέδιδε την επίσημη τελετή, έδειξαν τη χειρονομία. Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ραούλ Κάστρο είχαν μια πολύ σύντομη συνομιλία πριν ο αμερικανός πρόεδρος αγκαλιάσει την ομόλογό του της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ η οποία στεκόταν δίπλα στον κουβανό ηγέτη στο βήμα του σταδίου Σόκερ Σίτι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και ο Κουβανός ηγέτης, Ραούλ Κάστρο

Αποδοκιμάστηκε ο πρόεδρος Ζούμα

Ο νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα γιουχαΐστηκε και αποδοκιμάστηκε επανειλημμένα κατά την προσέλευσή του στην τελετή, μετά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει για την ανακαίνιση της κατοικίας του που στοίχισε πολλά εκατομμύρια δολάρια και ένα μέρος του κοινού που βρισκόταν το γήπεδο αποχώρησε επιδεικτικά.

Αντίθετα, ο πρώην πρόεδρος Τάμπο Μπέκι –που εξαναγκάστηκε από τον Ζούμα να εγκαταλείψει την εξουσία το 2008– και ο αντιπρόεδρος Γκαλέμα Μοτλάντε καταχειροκροτήθηκαν κατά την άφιξή τους στο στάδιο.

Ο σημερινός πρόεδρος της Ν. Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα

Ο Αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου με τον πρώην Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αναν

Ο Φρεντερίκ Ντε Κλερκ, με τον οποίο ο Νέλσον Μαντέλα μοιράστηκε το Νόμπελ Ειρήνης, το 1993

Το παρών έδωσαν και άνθρωποι από τον χώρο του θεάματος. Μεταξύ αυτών, ο τραγουδιστής Bono των U2 και η Νοτιοαφρικανή ηθοποιός Σαρλίζ Θέρον.

Η Ναόμι Κάμπελ κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο. Σε μία συναισθηματικά φορτισμένη δήλωσή της, τον είχε αποκαλέσει “tata”, “μέντορα” και “επίτιμο παππού” της.

Ο αρχηγός της εθνικής ομάδας ράγκμπι της Νοτίου Αφρικής, Jean de Villiers

Η πρώην σύζυγος του Νέλσον Μαντέλα, Winnie Mandela Madikizela (αριστερά) και η χήρα του Graca Machel (δεξιά)

Σχεδόν 100.000 άνθρωποι γιόρτασαν τη ζωή του Μαντέλα

Η καταρρακτώδης βροχή και το ασυνήθιστα για την εποχή κρύο δεν επηρέασαν τον κόσμο που έφθασε από όλες τις γωνιές της χώρας και του πλανήτη για να τιμήσει τη ζωή του Μαντέλα, με προσευχές, τραγούδια και δύο λόγια για τον τελευταίο αποχαιρετισμό.

Η τελετή άρχισε με μισή ώρα καθυστέρηση Το στάδιο, χωρητικότητας 94.000 χιλιάδων θέσεων, δεν σταματούσε να γεμίζει από τον κόσμο που έφθανε με λεωφορεία, τραίνα, πεζή.

Περίπου 100.000 άνθρωποι αψήφησαν τις καιρικές συνθήκες και συγκεντρώθηκαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Νέλσον Μαντέλα

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα