Ολάντ: Όχι ταπείνωση, αλλά ούτε εξαίρεση για τους Έλληνες

Ολάντ: Όχι ταπείνωση, αλλά ούτε εξαίρεση για τους Έλληνες

Ο πρόεδρος της Γαλλίας μίλησε σε συνέντευξη Τύπου στα γαλλικά ΜΜΕ και φυσικά αναφέρθηκε στο θέμα της Ελλάδας. Μίλησε για προσπάθεια να γίνει σεβαστή η ελληνική ψήφος, αλλά και οι ευρωπαϊκοί κανόνες και οι δεσμεύσεις

Για μια ακόμη φορά ο Φρανσουά Ολάντ μίλησε με καλά λόγια, χωρίς όμως να δείχνει και την απαραίτητη αποφασιστικότητα ενός πολιτικού που παίρνει θέση στο ζήτημα της Ελλάδος, αλλά και της Ευρώπης γενικότερα. Ο πρόεδρος της Γαλλίας μοιάζει εγκλωβισμένος στο προοδευτικό σοσιαλδημοκρατικό προφίλ του και την εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στη χώρα του και την (πανίσχυρη όπως φαίνεται) Γερμανία. Μιλώντας σήμερα σε συνέντευξη Τύπου εμφανίστηκε να επιθυμεί να δείξει την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Αυτό βέβαια μοιάζει να έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του στη συνέχεια πως "το ελληνικό χρέος δεν θα έπρεπε να ελαφρυνθεί σε βάρος της Γαλλίας ή της Γερμανίας".

Είναι φανερό πως ο Ολάντ προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ δύο απόψεων που τουλάχιστον σήμερα μοιάζουν εκ διαμέτρου αντίθετες. Το να δηλώνει κανείς αλληλέγγυος σε μια χώρα και από την άλλη να αναφέρει πως πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, χωρίς ταυτόχρονα να συνεχιστεί η λιτότητα είναι μάλλον εξαγγελίες που στοχεύουν να χαϊδέψουν αυτιά ένθεν κακείθεν.

«Δεν μπορεί να υπάρξει μια δυνατή Ευρώπη, χωρίς ένα σταθερό και ισχυρό δεσμό ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος και διευκρίνισε:

«Δεν έχουμε μια Ευρώπη των πλουσίων και μια των φτωχών, μια Ευρώπη του Βορρά και μια Ευρώπη του Νότου. Η Ευρώπη είναι μια και μοναδική και όταν μια χώρα βρίσκεται σε δυσκολία, ο ρόλος της Ευρώπης είναι να δείξει αλληλεγγύη. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να υποδεικνύει ότι θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις».

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες, όπως την Ισπανία, ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει προσπάθεια για «μια πολιτική ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο». (...) «Αυτό που πρέπει να κάνουμε για την Ελλάδα είναι να τις προσφέρουμε την αλληλεγγύη που μπορούμε και να την προσκολλήσουμε, να την προσδέσουμε, στην ευρωπαϊκή οικοδόμηση».

Ο Γάλλος πρόεδρος υπέδειξε ότι «από την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα, δεν υπήρξε μια χώρα που να ζήτησε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη».

«Η πρόκληση είναι το να ενώσουμε την Ευρώπη», είπε και αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορεί να παίξει η Γαλλία ως δεύτερη οικονομική δύναμη στην Ευρώπη.

Ο Φρανσουά Ολάντ κατέληξε λέγοντας:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Τίποτε δεν είναι χειρότερο από το να ταπεινωθούν οι Έλληνες, αλλά και τίποτα χειρότερο για τους Έλληνες το να ζητήσουν ένα κατ' εξαίρεση σχέδιο. Δεν υπάρχει εξαίρεση, είμαστε μαζί στον ίδιο δρόμο, αλλά τουλάχιστον θα πρέπει να τους συνοδεύσουμε».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γαλλία, ΕΚΤ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σκληρό πόκερ Ελληνικής κυβέρνησης - Γερμανίας

Στον ΕLA από 11 Φεβρουαρίου: Η ΕΚΤ σταματά να δέχεται ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα

Επικοινωνία Ντράγκι - Τσίπρα για την απόφαση της ΕΚΤ

Λευκός Οίκος: Συνεργαστείτε με τους Ευρωπαίους εταίρους

Γιόζεφ Γιάνινγκ: "Άκαρδοι τεχνοκράτες" τα μέλη της τρόικας

Βάιντμαν: Να μπουν και άλλοι περιορισμοί και στον ELA. Μόνο με αυστηρά κριτήρια η χρηματοδότηση

Το κόστος της απόφασης της ΕΚΤ για την Ελλάδα

SHARE:

24Media Network