Ολλανδία: Νέοι υγειονομικοί περιορισμοί μετά την εκτόξευση των κρουσμάτων

Ολλανδία: Νέοι υγειονομικοί περιορισμοί μετά την εκτόξευση των κρουσμάτων
Καταστήματα εστίασης στην Ολλανδία 2021 Peter Dejong/AP Photo

Υποχρεωτική χρήση μάσκας στους δημόσιους κλειστούς χώρους και στα καταστήματα, κοινωνική αποστασιοποίηση και επίδειξη υγειονομικού πάσο στην Ολλανδία, ανάμεσα στα νέα μέτρα που υιοθέτησε η ολλανδική κυβέρνηση για τον περιορισμό της πανδημίας.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε σήμερα μια σειρά μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έξαρση των κρουσμάτων Covid-19 στη χώρα, μεταξύ άλλων την επιστροφή της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στους δημόσιους κλειστούς χώρους, όπως και στα καταστήματα.

Η κυβέρνηση επανέφερε, επίσης, τον κανόνα κοινωνικής αποστασιοποίησης του 1,5 μέτρου, ενώ η υποχρέωση της επίδειξης ενός υγειονομικού πάσου θα επεκταθεί σε χώρους, όπως τα μουσεία και οι εξωτερικοί χώροι των εστιατορίων, δήλωσε ο Μαρκ Ρούτε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Χάγη.

Τα κρούσματα νέου κορονοϊού στην Ολλανδία καταγράφουν αύξηση εδώ κι έναν μήνα, αφότου τα περισσότερα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ήρθησαν στα τέλη Σεπτεμβρίου. Την περασμένη εβδομάδα, οι μολύνσεις ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο.

Αυτό ανάγκασε πολλά νοσοκομεία να περικόψουν άλλες υπηρεσίες φροντίδας, προκειμένου να κάνουν χώρο για τα επείγοντα περιστατικά Covid-19.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Ρούτε κάλεσε όλους τους Ολλανδούς, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, να συνεχίζουν να εφαρμόζουν τους βασικούς κανόνες υγιεινής και να μένουν στα σπίτια τους, εάν εκδηλώνουν συμπτώματα πιθανής μόλυνσης.

«Η συμπεριφορά μας είναι κρίσιμη, ένα μεγάλο τμήμα της πολιτικής μας εναντίον του κορονοϊού εξαρτάται από αυτό», τόνισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο των μέτρων, ο Μαρκ Ρόυτε συνέστησε στους πολίτες την τηλεργασία και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά τις ώρες αιχμής.

Την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση ενδέχεται να αποφασίσει εάν θα διευρύνει τη χρήση του υγειονομικού πάσου στους χώρους εργασίας, είπε επίσης ο Ρούτε.

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας συνέστησαν, νωρίτερα σήμερα, αναμνηστικές δόσεις για τους ενήλικες άνω των 60 ετών. Περίπου το 84% του ενήλικου πληθυσμού της Ολλανδίας έχει εμβολιαστεί.

Η Ολλανδία κατέγραψε κατά μέσο όρο 7.711 νέα κρούσματα την ημέρα την περασμένη εβδομάδα, έναν αριθμό αυξημένο κατά 39% σε σύγκριση με την προηγούμενη από αυτή εβδομάδα, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι έχουμε ένα δύσκολο μήνυμα απόψε. Ο αριθμός των μολύνσεων και των εισαγωγών στο νοσοκομείο αυξάνεται ταχέως», τόνισε ο επικεφαλής της ολλανδικής κυβέρνησης, διευκρινίζοντας πως οι νέοι περιορισμοί θα τεθούν σε ισχύ το Σάββατο.

Η αστυνομία επενέβη έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης και Ασφαλείας, όπου έλαβε χώρα η συνέντευξη Τύπου, μετέδωσαν ΜΜΕ. Ομάδα ατόμων συγκεντρώθηκε για να διαμαρτυρηθεί για τα νέα μέτρα.

«Ζούμε σε μια χώρα όπου κανείς δεν πρέπει να αποκλειστεί, όμως από την άλλη, αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα με τον κορονοϊό», υπογράμμισε ο Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα