Ολλανδία: Ύποπτος για την κατάρριψη του Boeing της Malaysia στην ανταλλαγή κρατουμένων Ρωσίας-Ουκρανίας

Μηνύματα για την χαμένη πτήση της Malaysia Airlines στο διεθνές αεροδρόμιο της Σεπάνγκ στη Μαλαισία
Μηνύματα για την χαμένη πτήση της Malaysia Airlines στο διεθνές αεροδρόμιο της Σεπάνγκ στη Μαλαισία AP

Ο ύποπτος για τον θάνατο 298 ανθρώπων, είναι πρώην διοικητής των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ουκρανία συμπεριέλαβε έναν άνδρα που φέρεται να ενεπλάκη στην κατάρριψη ενός αεροσκάφους της αεροπορικής εταιρίας Malaysia Airlines πάνω από την ανατολική Ουκρανία το 2014, που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 298 άνθρωποι, στην ανταλλαγή κρατουμένων με τη Ρωσία, δήλωσε το Σάββατο η ολλανδική κυβέρνηση.

Ο Βολοντίμρ Τσεμάχ, ο οποίος σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας είναι πρώην διοικητής των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία, μεταφέρθηκε στη Ρωσία στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής κρατουμένων ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο, ανακοίνωσε το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών.

ADVERTISING

Η ολλανδική κυβέρνηση είχε καλέσει την Ουκρανία «επανειλημμένως και στο ανώτατο επίπεδο» να μην περιληφθεί ο Τσεμάχ στην ανταλλαγή κρατουμένων, αναφέρει ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Στεφ Μπλοκ σε μια επιστολή προς την Κάτω Βουλή, όπου εκφράζει «λύπη» για την απόφαση του Κιέβου.

Ολλανδοί εισαγγελείς είχαν καλέσει το Κίεβο να μην επιτρέψει στον Τσεμάχ να ταξιδέψει στη Ρωσία, εκφράζοντας φόβους ότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο την έρευνά τους για την κατάρριψη του αεροσκάφους. Ο Τσεμάχ αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση από ουκρανικό δικαστήριο την Πέμπτη.

Το αεροπλάνο που εκτελούσε την πτήση MH17 από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ καταρρίφθηκε στις 17 Ιουλίου 2014 ενώ πετούσε πάνω από μια περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των φιλο-ρώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία. Οι μάχες ανάμεσα σε ουκρανικά στρατεύματα και υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 13.000 ανθρώπους τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ολλανδοί εισαγγελείς έχουν πει πως ο πύραυλος που κατέρριψε το αεροπλάνο προερχόταν από ρωσική αντιαεροπορική ταξιαρχία. Η Ρωσία αρνείται κάθε ανάμιξη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μαλαισία Boeing, Ουκρανία, Ρωσία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Νέα στοιχεία για τη μοιραία πτήση MH17: Ερευνητές θα κατονομάσουν 4 υπόπτους

Malaysia Airlines: Συγγενείς των θυμάτων συνεχίζουν να ελπίζουν για τους δικούς τους

Νέα θεωρία για την μοιραία πτήση MH370: Το αεροπλάνο πετούσε ενώ οι επιβάτες ήταν νεκροί

SHARE:

24Media Network