Ομιλία Ζελένσκι στην Κύπρο: Σε “τεχνικό λάθος” αποδίδουν τη διακοπή της σύνδεσης

Ομιλία Ζελένσκι στην Κύπρο: Σε “τεχνικό λάθος” αποδίδουν τη διακοπή της σύνδεσης
Ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην κυπριακή Βουλή AP

Τη στιγμή που η Αννίτα Δημητρίου, μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην κυπριακή Βουλή, πήρε το λόγο για να του θέσει ορισμένα ερωτήματα, ο Ουκρανός πρόεδρος... "εξαφανίστηκε".

Σε τεχνικό λάθος αποδίδουν την αμφιλεγόμενη διακοπή της σύνδεσης με τον Ουκρανό Πρόεδρο, ο οποίος το απόγευμα της Πέμπτης απευθύνθηκε στα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου.

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου καλωσόρισε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος μίλησε ενώπιον του κυπριακού κοινοβουλίου. Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του, έλαβε αμέσως το λόγο η κα Δημητρίου, με εκτενείς αναφορές σε ζητήματα προσφύγων, της τουρκικής εισβολής, καθώς και της κατοχής του 37% του εδάφους της Κύπρου από το 1974.

Κατά την αντιφώνησή της, η Πρόεδρος της Βουλής, η οποία εξέφρασε ουκ ολίγες φορές την αλληλεγγύη της Κύπρου προς τον ουκρανικό λαό, ακούστηκε να λέει: “ελπίζω να με ακούτε ακόμη”, για να διαπιστωθεί τελικά ότι με τη λήξη της τοποθέτησής της η σύνδεση είχε διακοπεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, το κείμενο θα διαβιβαστεί γραπτώς στον κ. Ζελένσκι.

Αναστασιάδης για Ζελένσκι: “Μας ενοχλεί που δεν υπήρξε αναφορά στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο”

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης παρέστη το απόγευμα της Πέμπτης στην ομιλία του Προέδρου της Ουκρανίας κ. Βολοντιμίρ Ζελένσκι ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων μέσω τηλεδιάσκεψης.

Μετά την ομιλία του Προέδρου της Ουκρανίας, εξερχόμενος της Ολομέλειας της Κυπριακής Βουλής, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Ζελένσκι στην ομιλία του δεν καταδίκασε την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε σχετικά με την ομιλία ότι “δεν είναι αυτό το οποίο περιμέναμε σήμερα”.

“Βεβαίως και αυτό θα έπρεπε να γίνει, θέλω να είμαι ευθύς και κατηγορηματικός. Αυτό που σήμερα αναμέναμε είναι να ακούσουμε αυτά που υποφέρει ο ουκρανικός λαός τώρα, αλλά τα ίδια που είχαμε υποφέρει το 1974. Μας ενοχλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε η οποιαδήποτε αναφορά. Οι αρχές δικαίου δεν διακρίνουν μεταξύ κρατών και παραβιάζονται τα δικαιώματα των μεν αλλά αγνοούνται τα δικαιώματα των άλλων”, τόνισε αρχικά ο Νίκος Αναστασιάδης.

“Αυτό που εμείς πράξαμε είναι το προς τη διεθνή νομιμότητα καθήκον μας. Αν υπάρχουν άλλοι με ελαστικότερες συνειδήσεις ή που μπορεί να ανεχθούν ανάλογες πράξεις αρκεί να μην επηρεάζονται οι ίδιοι, αυτό είναι παντελώς ξένο από τις αρχές που διέπει μια ευρωπαϊκή χώρα και ιδιαίτερα μια χώρα που βίωσε και βιώνει ακόμα μέχρι και σήμερα τα δεινά μιας εισβολής που στήθηκε ή αιτιολογήθηκε πάνω στα ίδια ακριβώς επιχειρήματα και πάνω στα ίδια, δυστυχώς, ανύπαρκτα γεγονότα, συνέχισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν η Κυπριακή Κυβέρνηση θα παραμείνει πιστή στις θέσεις αρχών σε ό,τι αφορά το Ουκρανικό, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε “βεβαίως. Υπάρχει αμφιβολία;”.

Τέλος, σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση ανάκλησης διαβατηρίων Ρώσων ολιγαρχών, ο Νίκος Αναστασιάδης υποστήριξε ότι “το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε σήμερα τον Υπουργό Εσωτερικών να προχωρήσει με τη διαδικασία ανάκλησης τεσσάρων από τα 850 που είναι στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ. Οι υπόλοιποι (στη λίστα), οι οποίοι έχουν διαβατήρια δεν έχουν πάρει το σχετικό διαβατήριο από την Κυπριακή Δημοκρατία”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα