Οργή στο περιβάλλον Μακρόν: Διέρρευσαν SMS του στον Μόρισον δύο μέρες πριν την AUKUS

Οργή στο περιβάλλον Μακρόν: Διέρρευσαν SMS του στον Μόρισον δύο μέρες πριν την AUKUS
Ο Εμανουέλ Μακρόν Aris Oikonomou/Pool Photo via AP

Οργή στο περιβάλλον του Εμανουέλ Μακρόν μετά τη διαρροή sms από τον Αυστραλό πρωθυπουργό που τον εμφανίζει να γνώριζε για την ακύρωση της συμφωνίας για τα υποβρύχια, δύο ημέρες πριν την ανακοίνωση της AUKUS.

Οργισμένο εμφανίζεται το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, μετά την απόφαση του Αυστραλού πρωθυπουργού, Σκοτ Μόρισον, να διαρρεύσει προσωπικό sms του Γάλλου πρόεδρου, σε άλλη μια κίνηση που δυσχεραίνει τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών, μετά την κρίση των υποβρυχίων.

“Η εμπιστοσύνη έχει καταρρεύσει εντελώς”, αναφέρει στενός σύμβουλος του Μακρόν σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη. “Η αποκάλυψη ανταλλαγής μηνυμάτων κειμένου μεταξύ αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων είναι μια αρκετά ωμή και παράτυπη τακτική”.

Όπως είπε στη Le Parisien, “δεν θα περνούσε ποτέ από το μυαλό” του Γάλλου προέδρου να αποκαλύψει τέτοιου είδους επικοινωνίες. “Δεν είναι κάτι που μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Αυστραλίας”, είπε.

Στο κείμενο, δύο ημέρες πριν από την ανακοίνωση της συνεργασίας Aukus και την ακύρωση της μεγάλης γαλλικής σύμβασης για την προμήθεια υποβρυχίων στην Αυστραλία, ο Μακρόν ρώτησε τον Μόρισον αν μπορούσε να περιμένει καλά ή κακά νέα για τα υποβρύχια.

Η δημοσίευσή του έγινε αφότου ο Μακρόν είπε στους δημοσιογράφους ότι “ήξερε” ότι ο Μόρισον του είχε πει ψέματα για τα σχέδια με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να αποκτήσουν πυρηνικά υποβρύχια. Ο Μόρισον απέρριψε τον ισχυρισμό.

Τα Γαλλικά ΜΜΕ περιέγραψαν τη διαρροή μηνυμάτων ως “πρωτοφανή κίνηση εντυπωσιασμού”, αναφέροντας ότι φαίνεται να αποσκοπεί στο να αποδείξει ότι ο Μακρόν είχε ήδη ενημερωθεί ότι η συμφωνία μπορεί να μην προχωρούσε ακόμη και πριν το “ναυάγιο”.

Ωστόσο, από την πλευρά του Μακρόν, υποστηρίζουν πως το SMS δείχνει περισσότερο ότι ο Μακρόν “δεν ήξερε σε ποιο στάδιο είχαν φτάσει οι συζητήσεις” μόλις δύο ημέρες πριν η Αυστραλία ακυρώσει τη συμφωνία των 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (49 δισεκατομμύρια λίρες) για 12 υποβρύχια συμβατικής ισχύος.

Άλλη γαλλική κυβερνητική πηγή είπε στο Agence-France Presse ότι εάν υπήρχε ένα μήνυμα που να δείχνει ξεκάθαρα ότι ο Μακρόν στην πραγματικότητα γνώριζε, “θα είχε αναφερθεί κάτι τέτοιο”. Στη συνέχεια πρόσθεσε: “Ξέραμε ότι οι Αυστραλοί είχαν κάποια προβλήματα, αλλά αφορούσαν μόνο τεχνικές πτυχές και το χρονοδιάγραμμα, όπως σε κάθε μεγάλο συμβόλαιο”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα