Ουκρανία: Η “ύστατη μάχη” στο λιμάνι της Μαριούπολης

Ουκρανία: Η “ύστατη μάχη” στο λιμάνι της Μαριούπολης
Ουκρανοί στρατιώτες AP Photo/Efrem Lukatsky

Ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει πως ετοιμάζεται για μια "ύστατη μάχη" στο πολιορκημένο λιμάνι της Μαριούπολης.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε την Δευτέρα (11/04) ότι ετοιμάζεται για μια «ύστατη μάχη» στη Μαριούπολη, στην ανατολική Ουκρανία, που πολιορκείται από το ρωσικό στρατό για περισσότερο από 40 ημέρες.

«Σήμερα θα είναι πιθανόν η ύστατη μάχη, επειδή τα πυρομαχικά μας εξαντλούνται. (…) Θα σημάνει το θάνατο για μερικούς από εμάς και την αιχμαλωσία για τους άλλους», ανακοίνωσε η 36η ταξιαρχία του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού.

«Αργοπεθαίνουμε», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί, αλλά σας ζητούμε αληθινά να μας θυμάστε με μια καλή κουβέντα», ζήτησε η ταξιαρχία «από τους Ουκρανούς».

«Για περισσότερο από ένα μήνα, πολεμήσαμε χωρίς ανεφοδιασμό σε πυρομαχικά, χωρίς τροφή, χωρίς νερό», κάνοντας «τα αδύνατα δυνατά», αναφέρει ακόμη αυτή η μονάδα.

Περίπου «τα μισά» από τα μέλη αυτής της ταξιαρχίας είναι τραυματίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Για περισσότερο από 40 ημέρες σφοδρών μαχών, «ο εχθρός σταδιακά μας απώθησε (…), μας περικύκλωσε και επιχειρεί τώρα να μας καταστρέψει», εξηγεί η ταξιαρχία εκφράζοντας την απογοήτευσή της για την απουσία βοήθειας «από τη διοίκηση του στρατού και από τον πρόεδρο» Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Λάβαμε μόνο μία φορά 50 οβίδες, 20 νάρκες, αντιαρματικούς πυραύλους NLAW», αναφέρει η ταξιαρχία. «Τίποτε άλλο δεν μας δόθηκε», προσθέτει εκφράζοντας τη λύπη της γι’ αυτό.

«Υπήρξαν μόνο ανεκπλήρωτες υποσχέσεις», τονίζει ακόμη.

Ουκρανία: Πάνω από 4,5 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα

Περίπου 44.000 Ουκρανοί πρόσφυγες ήρθαν να προστεθούν σήμερα στους περισσότερους από 4,5 εκατ. ανθρώπους που έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα τους από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες (HCR).

Η HCR κατέγραψε σήμερα ακριβώς 4.547.735 Ουκρανούς πρόσφυγες. Είναι κατά 44.781 περισσότεροι σε σχέση με την προηγούμενη καταμέτρηση της Κυριακής.

Περίπου το 90% αυτών που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία είναι γυναίκες και παιδιά, καθώς οι ουκρανικές αρχές δεν επιτρέπουν σε άνδρες που είναι σε στρατεύσιμη ηλικία να φύγουν από τη χώρα.

«Ανησυχούμε πολύ, όχι μόνο για την ασφάλεια των ανθρώπων αυτών, αλλά επίσης σε ό,τι αφορά την αποτίμηση των δικών τους αναγκών: χρήματα, υγεία, φροντίδα, τρόφιμα, κατάλυμα ακόμα και ρούχα», δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Αντόνιο Βιτορίνο στο CNN.

Ερωτηθείς εάν άνθρωποι επιλέγουν να παραμείνουν ή εγκλωβίζονται, ο Βιτορίνο εξήγησε ότι υπάρχουν δύο περιπτώσεις. «Έχουμε ανθρώπους που συνεχίζουν να είναι θύματα της ρωσικής στρατιωτικής επιθετικότητας που τους εμποδίζουν να μετακινηθούν και υπάρχουν και αυτοί που παραμένουν διότι ελπίζουν –όπως ελπίζουμε όλοι μας– ότι αυτός ο πόλεμος θα τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν».

Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, περίπου 210.000 μη Ουκρανοί έχουν επίσης εγκαταλείψει τη χώρα, αντιμετωπίζοντας κάποιες φορές δυσκολίες στο να επιτρέψουν στη χώρα καταγωγής τους.

Ουκρανία: Ανησυχία από τον ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ εκτιμά σε 7,1 εκατ. τον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΔΟΜ στις 5 Απριλίου.

Συνολικά είναι πάνω από 11 εκατ. άνθρωποι, δηλαδή πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού, που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, είτε διασχίζοντας τα σύνορα για να πάνε σε γειτονικές χώρες είτε βρίσκοντας καταφύγια σε άλλα σημεία της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα