Ουσία των “μαγικών μανιταριών” μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της κατάθλιψης

Ουσία των “μαγικών μανιταριών” μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της κατάθλιψης
Είδος 'μαγικών μανιταριών' διαθέτει παραισθησιογόνο ένωση που φαίνεται πως βελτιώνει τη συνδεσιμότητα μεταξύ περιοχών του εγκεφάλου. iStock

Υπάρχουν 25 είδη μανιταριών με παραισθησιογόνες ουσίες ή ψυχοδραστικά συστατικά.Η ψιλοκυβίνη φαίνεται πως μπορεί να γίνει αποτελεσματική θεραπεία για την κατάθλιψη -με χορήγηση υπό την επίβλεψη γιατρών.

Πρόσφατες κλινικές μελέτες πρότειναν ότι ψυχεδελική ουσία μπορεί να γίνει αποτελεσματική θεραπεία για την κατάθλιψη, όταν χορηγείται προσεκτικά, υπό την επίβλεψη επαγγελματιών ψυχικής υγείας.

Η ψιλοκυβίνη, παραισθησιογόνος ένωση που βρίσκεται στα ‘μαγικά μανιτάρια’ (υπάρχουν 25 είδη που περιέχουν παραισθησιογόνες ουσίες ή ψυχοδραστικά συστατικά -ψιλοκίνη και ψιλοκυβίνη), φάνηκε ότι θα μπορούσε να θεραπεύσει την κατάθλιψη. Πώς; Με τη δημιουργία ενός υπερ-συνδεδεμένου εγκεφάλου. Τι εννοούν οι επιστήμονες;

Ενισχύοντας τη συνδεσιμότητα μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου, το ψυχεδελικό μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με κατάθλιψη να ξεφύγουν από τα ‘άκαμπτα’, αρνητικά πρότυπα σκέψης.

Αύξηση της συνδεσιμότητας εγκεφαλικών συστημάτων

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Nature Medicine οι επιστήμονες διερεύνησαν πώς ακριβώς λειτουργεί το ψυχεδελικό, ως προς τη βελτίωση καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Η ομάδα μελέτησε σαρώσεις εγκεφάλου 59 ασθενών που πήραν μέρος στις κλινικές δοκιμές. Οι 16 πήραν μέρος σε κλινική δοκιμή για ψιλοκυβίνη και οι 43 σε άλλη (για εσιταλοπράμη -ουσία για μεγάλα καταθλιπτικά επεισόδια, διαταραχή πανικού, γενικευμένης αγχώδους διαταραχής και ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής)). Οι σαρώσεις αποκάλυψαν ευδιάκριτες αλλαγές, στην καλωδίωση του εγκεφάλου των ασθενών που προέκυψαν μετά τη λήψη του φαρμάκου.

Είδαμε τη συνδεσιμότητα μεταξύ διαφόρων εγκεφαλικών συστημάτων να αυξάνεται δραματικά” δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης (διδακτορικός φοιτητής στο Imperial College του Λονδίνου), Richard Daws στο Live Science.

Πρόσθεσε ότι “τα υγιή άτομα, με υψηλά επίπεδα ευεξίας και γνωστικής λειτουργίας, τείνουν να έχουν έντονα συνδεδεμένους εγκεφάλους. Στα άτομα με κατάθλιψη, βλέπουμε το αντίθετο από αυτόν: έναν εγκέφαλο που χαρακτηρίζεται από διαχωρισμό. Αυτό το είδος ‘οργάνωσης’ υπονομεύει την ικανότητα του εγκεφάλου, να κάνει δραστικές αλλαγές, μεταξύ διαφορετικών ψυχικών καταστάσεων και προτύπων σκέψης”.

Η μεθοδολογία

Η πρώτη δοκιμή περιελάμβανε άτομα με κατάθλιψη, ανθεκτική στη θεραπεία (οι ασθενείς είχαν δοκιμάσει διάφορα αντικαταθλιπτικά στο παρελθόν, χωρίς να παρουσιάσουν βελτίωση). Στη δοκιμή, αυτοί οι ασθενείς έλαβαν αρχικά μια δόση 10 χιλιοστόγραμμα ψιλοκυβίνης και επτά ημέρες αργότερα, έλαβαν μια επιπλέον δόση 25 χιλιοστόγραμμα.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθούνταν προσεκτικά, κατά τη διάρκεια κάθε θεραπείας και στη συνέχεια μιλούσαν με ψυχοθεραπευτές για τις εμπειρίες τους.

Η δεύτερη δοκιμή ήταν μια ‘τυχαία ελεγχόμενη δοκιμή’, που θεωρείται η χρυσή μορφή κλινικής δοκιμής. Οι συμμετέχοντες πήραν τυχαία είτε ψιλοκυβίνη είτε το συμβατικό αντικαταθλιπτικό εσιταλοπράμη (Lexapro). Ούτε εκείνοι, μηδέ οι ερευνητές γνώριζαν ποια αγωγή χορηγήθηκε σε ποιον.

Η ομάδα της εσιταλοπράμης δεν έδειξε σημαντικές αλλαγές στη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου, μετά τη θεραπεία. Όπως και στην πρώτη δοκιμή, όσοι έλαβαν ψιλοκυβίνη εμφάνισαν αξιοσημείωτες αυξήσεις στην ενσωμάτωση του εγκεφαλικού δικτύου. Και συγκεκριμένα, οι ασθενείς στην ομάδα της ψιλοκυβίνης βίωσαν ‘σημαντικά μεγαλύτερες’ βελτιώσεις στα καταθλιπτικά τους συμπτώματα, από εκείνους που έλαβαν εσιταλοπράμη.

Πώς λειτουργεί η ψιλοκυβίνη

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί υποδηλώνει ότι η αντικαταθλιπτική δράση της ψιλοκυβίνης λειτουργεί μέσω διαφορετικού μηχανισμού από τον τρόπο που λειτουργούν αυτού του είδους τα συμβατικά αντικαταθλιπτικά”, είπε ο Dr. Daws. Εξήγησε πως ο μηχανισμός πιθανότατα αφορά δομή που υπάρχει στα εγκεφαλικά κύτταρα και είναι γνωστή ως ‘υποδοχέας σεροτονίνης 2Α.

Όπως το LSD και άλλα ψυχεδελικά, η ψιλοκυβίνη συνδέεται με τους υποδοχείς σεροτονίνης 2Α στον εγκέφαλο και τους ενεργοποιεί. Αυτοί οι υποδοχείς εμφανίζονται σε ιδιαίτερα υψηλές ποσότητες, σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού που εμπλέκονται σε γνωστικές λειτουργίες υψηλού επιπέδου -όπως η ενδοσκόπηση και η εκτελεστική λειτουργία. Μετά την έκθεση στην ψιλοκυβίνη, αυτοί οι υποδοχείς υφίστανται ένα είδος ‘επαναφοράς’ της δραστηριότητας τους, σε ευθυγράμμιση με ό,τι συμβαίνει σε έναν υγιή εγκέφαλο”.

Η μελέτη υποστηρίζει την ιδέα ότι η ψιλοκυβίνη ανακουφίζει από τα συμπτώματα κατάθλιψης -τουλάχιστον εν μέρει-, ενισχύοντας τη συνδεσιμότητα μεταξύ των διαφορετικών εγκεφαλικών δικτύων. Οι επιστήμονες πρόσθεσαν ότι “θα χρειαστούν πρόσθετες μελέτες, για την επικύρωση των ευρημάτων”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα