Ουάσινγκτον: Κατάρτιση σχεδίου σε περίπτωση που η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα

Ουάσινγκτον: Κατάρτιση σχεδίου σε περίπτωση που η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα
Εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου (φωτό αρχείου) Getty Images/iStockphoto

Η Ουάσινγκτον καταρτίζει σχέδια σε περίπτωση που η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία. Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Λευκός Οίκος έχει συγκροτήσει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για να σχεδιάσει πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής -χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά- στην εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσαν σήμερα ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα εγείρει την προοπτική χρήσης πυρηνικών όπλων καθώς αγωνίζεται να καταβάλει την αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του πολέμου που ξεκίνησε πριν από έναν μήνα, τον οποίο η ρωσική κυβέρνηση αποκαλεί «ειδική επιχείρηση». Αυτήν την εβδομάδα, το Κρεμλίνο είπε ότι τέτοια όπλα θα χρησιμοποιηθούν μόνο σε περίπτωση «υπαρξιακής απειλής».

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι κατηγορίες της Ρωσίας ότι η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα είναι ψευδείς, λέγοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η Μόσχα μπορεί να καταφύγει στη χρήση τους.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι εάν η Ρωσία χρησιμοποιούσε χημικά όπλα στην εισβολή της στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντούσαν. «Θα απαντούσαμε, θα απαντούσαμε αν τα χρησιμοποιήσει. Η φύση της απάντησης θα εξαρτηθεί από τη φύση της χρήσης», δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου έστειλε εσωτερικό υπόμνημα στις υπηρεσίες στις 28 Φεβρουαρίου για τη συγκρότηση μιας ομάδας στρατηγικής για να εξετάσει τις μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές που συμβαίνουν ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσαν αξιωματούχοι. Μια δεύτερη ομάδα, γνωστή εσωτερικά ως «Tiger Team», εξετάζει πώς θα μοιάζουν οι επόμενοι τρεις μήνες.

Η ομάδα στρατηγικής εργάζεται «για την παρακολούθηση και τον μετριασμό των κινδύνων, ενώ εξετάζει πώς να προωθήσει και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ», δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι ομάδες κάνουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για διάφορα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής χρήσης χημικών ή βιολογικών όπλων από τη Ρωσία· στόχευση των κονβόι ασφαλείας των ΗΠΑ· διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων· συνεχιζόμενη απάντηση στην αυξανόμενη προσφυγική κρίση, είπε ο αξιωματούχος.

Οι ομάδες εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, είπε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αξιωματούχος δεν προέβη σε εικασίες για το πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν οι Η[Α σε περίπτωση που η Ρωσία χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά κατέστησε σαφές ότι θα υπάρξει απάντηση.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε στο CNN ότι εναπόκειται στις Ηνωμένες Πολιτείες να σκεφτούν τα ενδεχόμενα. «Δεν έχουμε δει καμία ένδειξη ότι οι Ρώσοι είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν όπλα μαζικής καταστροφής στην Ουκρανία. Εάν αυτό συνέβαινε, θα υπήρχε σημαντική απάντηση», τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και από τη διεθνή κοινότητα, είπε ο Κίρμπι.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ότι υπάρχουν ανησυχίες ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθεί να δημιουργήσει πρόσχημα για τις δικές της ενέργειες κατηγορώντας την Ουκρανία και τους συμμάχους της για χρήση χημικών όπλων. Απηχώντας Αμερικανούς αξιωματούχους, είπε ότι οι κατηγορίες αποτελούν πρόσχημα για τη Ρωσία να κάνει το ίδιο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα