Ουγγαρία: Επίθεση Όρμπαν σε Ζελένσκι στην πρώτη του ομιλία μετά τη νίκη στις εκλογές

Ουγγαρία: Επίθεση Όρμπαν σε Ζελένσκι στην πρώτη του ομιλία μετά τη νίκη στις εκλογές
Ο Βίκτορ Όρμπαν AP

Ο εθνικιστής και φιλικά προσκείμενος στο Κρεμλίνο Βίκτορ Όρμπαν εξελέγη για τέταρτη συνεχή θητεία στο "τιμόνι" της Ουγγαρίας. Οι πρώτες του αναφορές κατά του "αντίπαλου" Ζελένσκι.

Ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν κέρδισε μια τέταρτη θητεία με συντριπτική πλειοψηφία στις γενικές εκλογές της χώρας, με την καταμέτρηση των ψήφων να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Το δεξιό κόμμα του Fidesz φαίνεται να παίρνει ποσοστό 53,1% των ψήφων στο 98% της καταμέτρησης σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, με τη συμμαχία της αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον Peter Marki-Zay να μένει πολύ πίσω με 35%.

Επίθεση σε Βρυξέλλες και Ζελένσκι με το “καλημέρα”

Στη νικητήρια ομιλία του, ο Όρμπαν εξαπέλυσε επίθεση κατά των “γραφειοκρατών των Βρυξελλών” και του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αποκαλώντας τους ευθέως “αντιπάλους”.

“Ποτέ δεν είχαμε τόσους πολλούς αντιπάλους”, είπε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. “Γραφειοκράτες των Βρυξελλών… τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης και ο Ουκρανός πρόεδρος”.

Ο Όρμπαν πρόσθεσε ότι η “τεράστια νίκη” του φαίνεται “από τη Σελήνη, αλλά σίγουρα και από τις Βρυξέλλες“.

Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα επικρίνει το “όχι” του Όρμπαν για μεταφορά όπλων στην Ουκρανία, με την οποία συνορεύει. Ο Όρμπαν -ο οποίος έχει στενούς δεσμούς με τη Μόσχα- καταδίκασε τη ρωσική εισβολή και δέχθηκε μισό εκατομμύριο πρόσφυγες από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο.

Ο Όρμπαν φημίζεται για τις θερμές σχέσεις του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η στάση του, ωστόσο, γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει δύο πλευρές. Από τη μια, υπέγραψε τις κυρώσεις της Δύσης από την άλλη αρνείται να προμηθεύσει την Ουκρανία με όπλα. Είναι ο μόνος ηγέτης της ΕΕ που επικρίνει ανοιχτά τον Πρόεδρο Ζελένσκι.

Η Ουγγαρία απομονώνεται ολοένα και περισσότερο στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ – αλλά ο Όρμπαν γνωρίζει ότι κανένας από τους δύο θεσμούς δεν θέλει να τους θέσει εκτός. Αυτό που επιθυμούν, σύμφωνα με το BBC, είναι μια επίδειξη ενότητας της Δύσης απέναντι στη Ρωσία.

Η νέα του θητεία σημαίνει ότι θα παραμείνει ένα απρόβλεπτο “αγκάθι” στο πλευρό τους. Ο εθνικιστής ηγέτης της Ουγγαρίας έχει επανειλημμένα συγκρουστεί με τις Βρυξέλλες για ζητήματα που αφορούν το κράτος δικαίου, την ελευθερία του Τύπου, τη μετανάστευση και ζητήματα που αφορούν την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Όταν επιβεβαιωθεί επίσημα από την εκλογική επιτροπή της Ουγγαρίας, η νίκη θα είναι η τέταρτη διαδοχική νίκη του Fidesz από το 2010. Το Εθνικό Εκλογικό Γραφείο δήλωσε ότι το Fidesz θα έχει 135 έδρες, πλειοψηφία δύο τρίτων και η συμμαχία της αντιπολίτευσης θα έχει 56 έδρες – και πάλι, βάσει των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα