Ουκρανία: Φόβοι για περαιτέρω κλιμάκωση – “Υπάρχει απειλή πολέμου στην Ευρώπη”

Ουκρανία: Φόβοι για περαιτέρω κλιμάκωση – “Υπάρχει απειλή πολέμου στην Ευρώπη”
Ρώσοι στρατιώτες Russian Defense Ministry Press Service / AP

"Διακυβεύεται η ειρήνη στην Ευρώπη", προειδοποίησε ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Το ΝΑΤΟ καλεί τη Ρωσία σε περισσότερες συνομιλίες για την κρίση στην Ουκρανία. Γενική επιστράτευση σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, ένας νεκρός στρατιώτης.

«Υπάρχει και πάλι η απειλή πολέμου στην Ευρώπη (…) Αυτό που διακυβεύεται είναι η ειρήνη στην Ευρώπη», προειδοποίησε ο Γερμανός Καγκελάριος από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια και τόνισε ότι «ο κίνδυνος δεν έχει αποτραπεί».

Η μόνη δυνατότητα είναι οι διαπραγματεύσεις, σημείωσε ο κ. Σολτς, αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση και επανέλαβε αφενός ότι «τίποτα δεν δικαιολογεί τη συγκέντρωση τόσων στρατιωτών στα σύνορα» και αφετέρου ότι κάθε χώρα είναι ελεύθερη να επιλέξει τους συμμάχους της, «κάτι που είχε αποδεχθεί και η Μόσχα». Επιπλέον, δήλωσε, δεν μπορεί να εννοηθεί ένα casus belli για ένα θέμα (ενν. την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ) το οποίο δεν βρίσκεται καν υπό συζήτηση αυτή τη στιγμή.

Άσκηση του ρωσικού στρατού Russian Defense Ministry Press Service via AP

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Καγκελάριος υπογράμμισε για μία ακόμη φορά ότι «περαιτέρω παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας θα έχει υψηλό κόστος για τη Ρωσία», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι διπλωματικοί δίαυλοι πρέπει να διατηρηθούν. Είμαστε υπέρ της όσο το δυνατόν περισσότερης διπλωματίας, χωρίς όμως να είμαστε και αφελείς», ανέφερε.

Το ΝΑΤΟ καλεί τη Ρωσία σε περισσότερες συνομιλίες για να εκτονωθεί η κρίση στην Ουκρανία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ενημέρωσε το Σάββατο ότι έχει στείλει επιστολή στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προτρέποντάς τον σε περισσότερες συνομιλίες για να εκτονωθεί μια πιθανή σύγκρουση με την Ουκρανία.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι έστειλε την επιστολή την Πέμπτη, καλώντας τον Λαβρόφ να συμφωνήσει σε περισσότερες συνομιλίες με το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, το οποίο συνεδρίασε τον Ιανουάριο σχετικά με την κρίση στην περιοχή.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Στόλτενμπεργκ υποστήριξε στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις αποχώρησης της Ρωσίας από τα σύνορα της Ουκρανίας -παρά τον ισχυρισμό της Ρωσίας αυτή την εβδομάδα ότι είχε αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της-, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος σύγκρουσης είναι πραγματικός.

“Έχω προσκαλέσει τη Ρωσία και όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ σε συναντήσεις στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Και επανέλαβα την πρόσκλησή μου στην επιστολή που έστειλα στον υπουργό Λαβρόφ την Πέμπτη”, είπε χαρακτηριστικά.

“Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι γιατί βλέπουμε ότι συνεχίζουν να ενισχύονται, συνεχίζουν να προετοιμάζονται. Και δεν έχουμε δει ποτέ στην Ευρώπη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, τόσο μεγάλη συγκέντρωση ετοιμοπόλεμων στρατευμάτων”, είπε.

Στιγμιότυπο από άσκηση του Ουκρανικού στρατού AP Photo/Vadim Ghirda

Σε μια σπάνια αποδοχή των ορίων της διπλωματίας ο Στόλτενμπεργκ είπε επίσης ότι η Μόσχα ζητάει εγγυήσεις ασφαλείας που το Κρεμλίνο γνωρίζει ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί ποτέ να ικανοποιήσει.

Η Ρωσία έχει στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στο σύνορό της με την Ουκρανία επιμένοντας παράλληλα ότι δεν σκοπεύει να εισβάλει. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ασκεί πιέσεις για την εξασφάλιση εγγυήσεων ασφαλείας, μεταξύ των οποίων η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Η Συμμαχία ωστόσο έχει απαντήσει ότι, με βάση τις συνθήκες των Ηνωμένων Εθνών, κάθε έθνος είναι ελεύθερο να επιλέγει τις συμμαχίες του.

“Επομένως ο κίνδυνος είναι τώρα ο συνδυασμός της μαζικής ανάπτυξης στρατιωτών με την πολύ απειλητική ρητορική και την διατύπωση απαιτήσεων που γνωρίζουν ότι δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε και λένε ότι αν δεν τις ικανοποιήσουμε θα υπάρξουν στρατιωτικές επιπτώσεις”.

Νεκρός ουκρανός στρατιώτης από βομβαρδισμούς αυτονομιστών

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε σε βομβαρδισμούς από φιλορώσους αυτονομιστές το πρωί του Σαββάτου στην ανατολική Ουκρανία, όπου η κλιμάκωση της βίας αυτή την εβδομάδα προκαλεί ανησυχίες ότι μπορεί να οδηγήσει στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης από την πλευρά της Ρωσίας.

«Κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού, ένας Ουκρανός στρατιώτης τραυματίσθηκε θανάσιμα από θραύσμα οβίδας», επιβεβαίωσε η στρατιωτική διοίκηση στην ανατολική Ουκρανία.

Ουκρανοί στρατιώτες στο Ντονμπάς Oficina Presidencial de Prensa de Ucrania / AP

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει ότι έχει καταγράψει 19 παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός από τους αυτονομιστές το πρωί του Σαββάτου, συγκριτικά με 66 περιπτώσεις το προηγούμενο 24ωρο.

Πολλαπλές εκρήξεις στο βόρειο τμήμα του Ντονέτσκ

Πολλές εκρήξεις ακούστηκαν το πρωί του Σαββάτου στο βόρειο τμήμα της ελεγχόμενης από αυτονομιστές πόλης Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν είναι σαφές τι μπορεί να προκάλεσε τις εκρήξεις. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από την πλευρά των αυτονομιστών ή από το Κίεβο.

Γενική επιστράτευση σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

Ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ Λεονίντ Πάσετσνικ υπέγραψε σήμερα διάταγμα που προβλέπει γενική επιστράτευση.

Ο Πάσετσνικ απαγόρευσε ταυτόχρονα σε άνδρες ηλικίας 18 έως 55 ετών (σ.σ. δηλαδή σε ηλικία που μπορούν να φέρουν όπλα) να φύγουν από την περιοχή, ενώ επέτρεψε στις αρχές να προχωρήσουν σε επίταξη οχημάτων και περιουσιακών στοιχείων επιχειρήσεων και ιδιωτών για αμυντικούς σκοπούς.

Νωρίτερα, ο ηγέτης της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέσκ Ντένις Πουσίλιν υπέγραψε επίσης αντίστοιχο διάταγμα.

«Καλώ τους έφεδρους συμπολίτες μου να παρουσιαστούν σταστρατολογικά γραφεία. Σήμερα, υπέγραψα το διάταγμα γενικήςκινητοποίησης», τόνισε ο Ντένις Πουσίλιν σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του.

Η αναγγελία αυτή του κ. Πουσίλιν καταγράφεται ενώ οιπαρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) διαπίστωσαν «θεαματική αύξηση» της βίας κατά μήκοςτης γραμμής του μετώπου των φιλορώσων αυτονομιστών και τωνκυβερνητικών στρατευμάτων.

Ουκρανός στρατιώτης AP Photo/Vadim Ghirda

Ισχυρή έκρηξη στο Λουγκάνσκ

Μετά την έκρηξη σε αυτοκίνητο στο Ντόνετσκ, το βράδυ της Παρασκευής σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη στο Λουγκάνσκ, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης που δημοσίευσαν σχετικό βίντεο. Ωστόσο, τα γεγονότα δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.

Αξιωματούχοι των περιοχών που έχουν αποσχισθεί και αυτονομηθεί υποστηρίζουν ότι η Ουκρανία έχει παραβιάσει το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός και κάνει χρήση βαρέων όπλων, όπως όλμους.

Ανταποκριτές του ρωσικού sputnik ανέφεραν ότι από την ισχυρή έκρηξη στο Λουγκάνσκ, ξέσπασε φωτιά σε αγωγό φυσικού αερίου.

Το RT, επικαλούμενο το sputnik, κάνει λόγο για τουλάχιστον δύο συνεχόμενες εκρήξεις που συντάραξαν την Λουγκάνσκ.

Νωρίτερα, το απόγευμα της Παρασκευής, τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μια «μεγάλη» έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε κυβερνητικό κτήριο στο κέντρο του Ντόνετσκ, στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, ένα αυτοκίνητο ανατινάχθηκε και, όπως μετέδωσε το ρωσικό Interfax, δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός από την έκρηξη.

Βίντεο από το σημείο κατέγραψαν σοβαρές ζημιές σε ένα στρατιωτικό όχημα, κοντά στα κεντρικά γραφεία της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ (DPR)», μια από τις περιοχές της που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές.

Το επίσημο κανάλι του DPR ανέφερε ότι «γύρω στις 19:00, ένα αυτοκίνητο ανατινάχθηκε στο πάρκινγκ κοντά στο κτήριο του κυβερνητικού μεγάρου. Το κύμα έκρηξης ακούστηκε σε όλη την πόλη».

Το όχημα που υπέστη σοβαρές ζημιές αναγνωρίστηκε από το CNNi ως τζιπ ρωσικής κατασκευής. Ωστόσο, δεν έχει εξακριβωθεί τι προκάλεσε τις ζημιές στο όχημα ή τη φωτιά.

«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για σκηνοθετημένη προκλητική ενέργεια», δήλωσε στο CNNi σύμβουλος του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών.

Ένας εκπρόσωπος του Αμερικανικού ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «προβοκάτσια» και είπε ότι περιστατικά όπως η έκρηξη οχήματος και «οι εκκλήσεις αυτονομιστών ηγετών για εκκένωση λόγω υποτιθέμενης ουκρανικής επιθετικότητας αντιπροσωπεύουν τις προσπάθειες να συγκαλυφθεί μέσω ψεμάτων και παραπληροφόρησης ότι η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος σε αυτή τη σύγκρουση».

Λουγκάνσκ: 25.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την περιοχή

Περίπου 25.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ με ίδια μέσα, ενώ περίπου 10.000 θα φύγουν με οργανωμένες αυτοκινητοπομπές, δήλωσε ο Γεβγκένι Κατσαβάλοφ, υπουργός Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων των αρχών των φιλορώσων αυτονομιστών, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Περίπου 25.000 άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα (σ.σ. με τη Ρωσία) με τα δικά τους αυτοκίνητα», είπε ο αξιωματούχος, ενώ «σχηματίζεται οχηματοπομπή για την εκκένωση περίπου 10.000 ανθρώπων» με λεωφορεία.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν χθες ότι απομακρύνουν τους αμάχους από τις εμπόλεμες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. Η Δύση βλέπει στην απρόσμενη εξέλιξη το πρόσχημα που ερίζει ότι αναζητεί η Ρωσία για να εισβάλει στη γειτονική χώρα.

Η Ρωσία αρνείται την ανάμειξή της στις κυβερνοεπιθέσεις στην Ουκρανία

Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον απέρριψε την κατηγορία της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι η Μόσχα βρίσκεται πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις των τελευταίων ημερών στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, οι ισχυρισμοί της Αν Νούιμπεργκερ –της αναπληρώτριας Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου αρμόδιας για τις ψηφιακές και νεοφυείς τεχνολογίες – σχετικά με την ανάμιξη της Ρωσίας στις επιθέσεις αυτές είναι «ανυπόστατες».

Η πρεσβεία έκανε λόγο περί «κατάφωρα αντιρωσικής» τοποθέτησης.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τους ανυπόστατους ισχυρισμούς της κυβέρνησης των ΗΠΑ και δηλώνουμε ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με τα γεγονότα αυτά, ούτε ενεπλάκη ποτέ σε ‘κακόβουλες’ επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο», τονίζεται στην ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματικής αποστολής όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η κυρία Νούιμπεργκερ είπε την Παρασκευή ότι πίσω από τις επιθέσεις DDoS οι οποίες προκάλεσαν τη διακοπή για μερικές ώρες των διαδικτυακών υπηρεσιών ουκρανικών τραπεζών και υπουργείων βρισκόταν η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα