Ουκρανία: Νέες προειδοποιήσεις Μπάιντεν σε Πούτιν – Καμία “θεμελιώδης αλλαγή”

Ουκρανία: Νέες προειδοποιήσεις Μπάιντεν σε Πούτιν – Καμία “θεμελιώδης αλλαγή”
O Τζο Μπάιντεν στο γραφείο απ' όπου συνομίλησε με τον Πούτιν. AP

Είμαστε προετοιμασμένοι "και για άλλα σενάρια" στην Ουκρανία, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στον Ρώσο ομόλογό του. Δεν υπήρξε "θεμελιώδης αλλαγή" σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο.

Για “σοβαρές και ταχείες επιπτώσεις” που θα υποστεί η Μόσχα σε περίπτωση που επιτεθεί στην Ουκρανία, προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, που κράτησε πάνω από μία ώρα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους “θα απαντήσουν αποφασιστικά και θα επιβάλλουν σοβαρές και ταχείες επιπτώσεις στη Ρωσία“, αν η τελευταία εισβάλει στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Μπάιντεν είπε στον Πούτιν ότι οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες για διπλωματία καθώς και για “άλλα σενάρια”, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η πολυαναμενόμενη τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν – Πούτιν για την αποκλιμάκωση της έντασης γύρω από το θέμα της Ουκρανίας, δεν οδήγησε σε μια “θεμελιώδη αλλαγή”, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Μπάιντεν και Πούτιν είχαν απευθείας συνομιλία για όλα τα θέματα που οι ΗΠΑ είχαν θέσει δημόσια. Η συνομιλία ήταν “επαγγελματική, ουσιαστική και διήρκησε μια και πλέον ώρα. Δεν υπήρξε θεμελιώδης αλλαγή στη δυναμική που παρατηρείται εδώ και εβδομάδες”, δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων αυτός ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Σε υψηλούς τόνους η επικοινωνία Μπλίνκεν-Λαβρόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι θέλουν να προκαλέσουν μια σύρραξη στην Ουκρανία με τις κατηγορίες τους περί μιας πιθανής επικείμενης ρωσικής επέμβασης, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου του υπουργείου του.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ “υπογράμμισε πως η εκστρατεία προπαγάνδας που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σχετικά με μια «επίθεση της Ρωσίας» εναντίον της Ουκρανίας έχει στόχο την πρόκληση, ενθαρρύνοντας τις αρχές του Κιέβου” να προσφύγουν σε μια “στρατιωτική λύση του προβλήματος του Ντονμπάς”, της περιοχής της ανατολικής Ουκρανίας, στα σύνορα με τη Ρωσία, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται εδώ και οκτώ χρόνια τους φιλορώσους αυτονομιστές, που στηρίζει η Μόσχα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε πως η διπλωματική οδός παραμένει “ανοικτή” για την αποφυγή μιας σύρραξης στην Ουκρανία, όμως θα ήταν αναγκαία μια “αποκλιμάκωση” εκ μέρους της Μόσχας, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν – Πούτιν

Νωρίτερα και σύμφωνα με το Ελιζέ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε στον Ρώσο ομόλογό του ότι ένας «ειλικρινής διάλογος δεν είναι συμβατός με μια (στρατιωτική) κλιμάκωση» στα ουκρανικά σύνορα.

Οι δύο ηγέτες συνομίλισαν τηλεφωνικά για 1 ώρα και 40 λεπτά και σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία«εξέφρασαν και οι δύο τη βούληση να συνεχιστεί ο διάλογος» μέσω «των οδών προκειμένου να προωθηθεί η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ» για το Ντονμπάς και για τις «συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη», προσθέτει η γαλλική προεδρία.

Ο Γάλλος πρόεδρος «μετέφερε, επίσης, τις ανησυχίες των Ευρωπαίων εταίρων του και των συμμάχων του», προστίθεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα