Ουκρανία: Σε υψηλούς τόνους η επικοινωνία Μπλίνκεν-Λαβρόφ – “Κάνετε προπαγάνδα”

Ουκρανία: Σε υψηλούς τόνους η επικοινωνία Μπλίνκεν-Λαβρόφ – “Κάνετε προπαγάνδα”
Ο Άντονι Μπλίνκεν με τον Σεργκέι Λαβρόφ AP Photo/Alex Brandon, Pool, File

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι θέλουν να προκαλέσουν σύρραξη στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι θέλουν να προκαλέσουν μια σύρραξη στην Ουκρανία με τις κατηγορίες τους περί μιας πιθανής επικείμενης ρωσικής επέμβασης, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης σήμερα, Σάββατο με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου του υπουργείου του.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ “υπογράμμισε πως η εκστρατεία προπαγάνδας που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σχετικά με μια «επίθεση της Ρωσίας» εναντίον της Ουκρανίας έχει στόχο την πρόκληση, ενθαρρύνοντας τις αρχές του Κιέβου” να προσφύγουν σε μια “στρατιωτική λύση του προβλήματος του Ντονμπάς”, της περιοχής της ανατολικής Ουκρανίας, στα σύνορα με τη Ρωσία, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται εδώ και οκτώ χρόνια τους φιλορώσους αυτονομιστές, που στηρίζει η Μόσχα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε πως η διπλωματική οδός παραμένει “ανοικτή” για την αποφυγή μιας σύρραξης στην Ουκρανία, όμως θα ήταν αναγκαία μια “αποκλιμάκωση” εκ μέρους της Μόσχας, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μια εισβολή στην Ουκρανία, για την οποία κατηγορείται η Ρωσία ότι προετοιμάζει, “θα οδηγούσε σε μια αποφασιστική, μαζική και ενωμένη διατλαντική απάντηση”, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις.

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού και ο Αμερικανός ομόλογός του Λόιντ Όστιν συζήτησαν θέματα ασφαλείας σε μια τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τον ρωσικό στρατό.

Η τηλεφωνική συνδιάλεξη έλαβε χώρα εν μέσω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης για την Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό από το Πεντάγωνο πως κατά τη διάρκεια αυτής της συνομιλίας μεταξύ του Όστιν και του Σοϊγκούν σήμερα, οι δύο άνδρες συζήτησαν την ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία και περιμετρικά της Ουκρανίας.

Επικοινωνία Πούτιν με Μπάιντεν-Μακρόν

Απέναντι στην απειλή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που παρουσιάζεται ως επικείμενη, εντείνονται οι τηλεφωνικές συνομιλίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού σε μια προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου.

Ο Τζο Μπάιντεν θα μιλήσει σήμερα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν έπειτα από τις συνομιλίες που είχαν χθες, Παρασκευή, οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων των χωρών τους. Τηλεφωνική επικοινωνία προβλέπεται επίσης για σήμερα ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο και τον Γάλλο ομόλογό του.

“Συνεχίζουμε να βλέπουμε ενδείξεις ρωσικής κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένης της άφιξης νέων δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας”, προειδοποίησε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, έπειτα από βιντεοδιάσκεψη δυτικών ηγετών.

“Μια εισβολή θα μπορούσε να γίνει ανά πάσα στιγμή αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν δώσει την εντολή γι’ αυτήν”, πρόσθεσε, βεβαιώνοντας ότι αυτή θα μπορούσε να αρχίσει ακόμη “και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων” του Πεκίνου, οι οποίοι τελειώνουν στις 20 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια επίθεση αποτελεί μια “πολύ πολύ πραγματική πιθανότητα”, αλλά οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν γνωρίζουν αν ο Ρώσος πρόεδρος “έχει πάρει μια οριστική απόφαση” ή όχι. “Ουδείς γνωρίζει αν έχει ληφθεί μια απόφαση για δράση”, επιβεβαίωσε στο AFP διπλωμάτης του NATO.

Στο “τραπέζι” οι κυρώσεις στη Ρωσία

Την κατάσταση στην Ουκρανία συζήτησαν ο επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου της Προέδρου της Κομισιόν Μπγιορν Ζάιμπερτ και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

Συντόνισαν τις διατλαντικές προετοιμασίες ενός ισχυρού πακέτου κυρώσεων, το οποίο θα αναπτυσσόταν γρήγορα σε περίπτωση περαιτέρω στρατιωτικής επιθετικότητας της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Συζήτησαν επίσης συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη της ουκρανικής οικονομίας.

Επιπλέον, αντάλλαξαν απόψεις για τη Στρατηγική Εταιρική Σχέση ΕΕ-ΗΠΑ για την Ενεργειακή Ασφάλεια και τα πρόσθετα βήματα που θα ληφθούν για την προετοιμασία για οποιαδήποτε μελλοντική διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη. Η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ εντείνεται, σύμφωνα με την κοινή δήλωση των Προέδρων Τζο Μπάιντεν και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και μετά το Συμβούλιο Ενέργειας ΗΠΑ-ΕΕ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

Τέλος, Ζάιμπερτ και Σάλιβαν συμφώνησαν να εντείνουν τις κοινές εργασίες για την πανδημία της COVID-19 και την παγκόσμια ασφάλεια υγείας, καθώς και για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και συνεργασία για την ανάπτυξη διεθνών υποδομών μέσω της Global Gateway και της πρωτοβουλίας Build Back Better World.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα