Παλαιστίνη: Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί – “Φτωχό” το πακέτο της πρώτης δόσης

Παλαιστίνη: Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί – “Φτωχό” το πακέτο της πρώτης δόσης
Εμβολιασμός του πρώην Υπουργού Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής AP Photo/Khalil Hamra

Η Γάζα ξεκίνησε τους εμβολιασμούς των πολιτών κατά του κορονοϊού με μόλις 22.000 δόσεις στη διάθεσή της.

Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα ξεκίνησαν τη Δευτέρα ένα περιορισμένης εμβέλειας εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της COVID-19 αφού έλαβαν δόσεις που δώρισαν η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), όμως μια ευρύτερη εκστρατεία θα μπορούσε να καθυστερήσει περαιτέρω καθώς οι υγειονομικοί αξιωματούχοι περιμένουν μεγαλύτερα φορτία.

Αξιωματούχοι στον παραλιακό θύλακο, που διοικείται από την ισλαμική οργάνωση Χαμάς και όπου κατοικούν 2 εκατομμύρια άνθρωποι, χορηγούν την πρώτη από τις 22.000 δόσεις του ρωσικού Sputnik V σε υγειονομικούς. Ασθενείς με χρόνια νοσήματα και οι ηλικίας άνω των 60 ετών θα ακολουθήσουν.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας έστειλε μηνύματα σε όσους έχου επιλεγεί ώστε να έρθουν και να εμβολιαστούν.

“Είμαι υπερήφανος που ο υγειονομικός τομέας μπόρεσε να ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη στιγμή, με περιορισμένους πόρους αλλά μεγάλη αφοσίωση”, δήλωσε ο Ριγιάντ Ζανούν, πρώην υπουργός Υγείας της Γάζας, λαμβάνοντας την πρώτη δόση.

Όσοι εμβολιάστηκαν έλαβαν κάρτα οδηγιών που τους λένε να συνεχίσουν να φορούν μάσκες και να τηρούν κοινωνικές αποστάσεις.

Αν και υγειονομικοί αξιωματούχοι στη Γάζα χαρακτήρισαν την έναρξη των εμβολιασμών σημείο καμπής στη μάχη τους κατά της πανδημίας, δεν έχουν πει πότε περιμένουν να αρχίσουν να λαμβάνουν μεγαλύτερα φορτία.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Αίγυπτος διατηρούν τον αποκλεισμό της παραλιακής λωρίδας, επικαλούμενοι φόβους για την ασφάλεια εξαιτίας της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Γάζα από το 2007.

Η Γάζα παρέλαβε το πρώτο της φορτίο εμβολίων την περασμένη εβδομάδα αφότου το Ισραήλ ενέκρινε τη μεταφορά 2.000 δόσεων που δώρισε η Ρωσία στην Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ), που έχει περιορισμένο έλεγχο στη Δυτική Όχθη.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι χρειάζονται 2,6 εκατ. δόσεις προκειμένου να εμβολιάσουν όλο τον πληθυσμό ηλικίας άνω των 16 ετών, καθώς για κάθε πλήρη εμβολιασμό χρειάζονται δύο δόσεις.

Η ΠΑ λέει ότι έχει μεγάλες συμφωνίες εφοδιασμού με τη Ρωσία και τη φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca και σχεδιάζει να τις διανείμει σε όλη τη Δυτική Όχθη και στη Γάζα, αλλά οι δόσεις αργούν να έρθουν.

Η Δυτική Όχθη, όπου κατοικούν 3,1 εκατ. Παλαιστίνιοι, έχει καταγράψει 1.361 θανάτους και 110.294 μολύνσεις. Η Γάζα έχει καταγράψει 543 θανάτους και τουλάχιστον 54.000 μολύνσεις από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 που προκαλεί την COVID-19.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα