Παναγία των Παρισίων: Ξεπερνούν τα 750 εκατ. οι δωρεές – Θα χρειαστούν δεκαετίες για την αποκατάσταση

Παναγία των Παρισίων: Ξεπερνούν τα 750 εκατ. οι δωρεές – Θα χρειαστούν δεκαετίες για την αποκατάσταση
Η επόμενη μέρα στην Παναγία των Παρισίων AP

Η Παναγία των Παρισίων θα ξαναγεννηθεί από τις στάχτες της. Θα χρειαστούν όμως αμέτρητα χρήματα, αλλά και παρά πολύς χρόνος. Πρωτοφανές κύμα αλληλεγγύης στους Γάλλους από το εξωτερικό. Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία για τη φωτιά που κατέστρεψε το εμβληματικό μνημείο.

Η συλλογική θλίψη για την καταστροφή που υπέστη από την τρομακτική φωτιά της 15ης Απριλίου η Παναγία των Παρισίων, έδωσε τη θέση της σε μία πρωτοφανή δυναμική αλληλεγγύης στη Γαλλία και το Εξωτερικό. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι δωρεές από μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους και πλούσιες οικογένειες της Γαλλίας για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης του εμβληματικού ναού της γαλλικής πρωτεύουσας, ξεπερνούν ήδη τα 750 εκατομμύρια ευρώ.


Διάγγελμα Μακρόν

Την πρόθεσή του να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων μέσα σε 5 χρόνια εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, σε έκτακτο διάγγελμα που απηύθυνε προς το γαλλικό λαό το βράδυ της Τρίτης.

Ο κ. Μακρόν, αφού ευχαρίστησε τους πυροσβέστες, όλους τους Γάλλους για τη στάση τους, αλλά και τη διεθνή κοινότητα για την αλληλεγγύη που επέδειξε, επιχείρησε να τονώσει το πεσμένο εθνικό φρόνημα των Γάλλων, τονίζοντας “είμαστε μαχητές” για να καταλήξει “ζήτω η Δημοκρατία”.

Πριν και μετά την καταστροφή AP

“Βροχή” εκατομμυρίων από τους Γάλλους Κροίσους

Η οικογένεια που έχει κληρονομήσει τη L’ Oreal, οι Μπετανκούρ-Μεγέρ, μαζί με τον παγκόσμιο κολοσσό καλλυντικών ανακοίνωσαν σήμερα δωρεά συνολικού ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ στα οποία προστίθενται τα 200 εκατομμύρια της οικογένειας Αρνό και του ομίλου της LVMH, και τα 100 εκατομμύρια που υποσχέθηκαν αντίστοιχα ο πετρελαϊκός όμιλος Total και η οικογένεια Πινό, ιδιοκτήτρια του ομίλου Kering.

Ο επιχειρηματίας Μαρκ Λαντρέ ντε Λασαριέρ (Firmalac) θα συνδράμει με δωρεά 10 εκατομμυρίων ευρώ για την “αποκατάσταση του βέλους” και η οικογένεια Μπουίγκ του ομώνυμου ομίλου τηλεπικοινωνιών θα δώσει επίσης 10 εκατομμύρια ευρώ. Τα διπλάσια, δηλαδή 20 εκατομμύρια, προσφέρει η οικογένεια Ντεκό, μέσω της JCDecaux Holding.

Προσευχές από τους πιστούς έξω από την Παναγία των Παρισίων AP


Ο γιος του προέδρου του Ομίλου LVMH Αντουάν Αρνό επισκέφθηκε το σημείο AP

Από το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει έναν πανεθνικό έρανο για την αποκατάσταση του γοτθικού ναού, μια προσπάθεια που εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολη και μακροχρόνια. Μέσω αυτού του ιδιωτικού, μη κερδοσκοπικού ιδρύματος (Fondation Patrimoine), ξεκίνησε ο έρανος που ήδη έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Για να αντιμετωπιστεί η ζήτηση τέθηκε σε λειτουργία άλλος ένας ιστότοπος (rebatirnotredamedeparis.fr/) υπό την εποπτεία του Κέντρου Εθνικών Μνημείων. Μεταξύ των δωρητών είναι πολλές ενώσεις, ιδρύματα και εταιρείες – και όχι μόνο από τη Γαλλία.

Η τράπεζα Credit Agricole, μέσω του ιδρύματός της, υποσχέθηκε να δώσει άλλα 5 εκατομμύρια, ενώ 10 εκατομμύρια δίνει η Societe Generale. Και το συνολικό ποσό αναμένεται ότι θα αυξηθεί κι άλλο, μετά την έκκληση που απηύθυνε στα μέλη της η γαλλική ομοσπονδία εργοδοτών.

Έτσι, ο όμιλος λιανικού εμπορίου Casino (καταστήματα Franprix και Monoprix) θα στηρίξει επίσης ενώ ο όμιλος τηλεπικοινωνιών Cap Gemini χορήγησε 1 εκατομμύριο.

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό είπε ότι η πόλη θα συμβάλει στην προσπάθεια με το ποσό των 50 εκατομμυρίων και σκοπεύει εντός των επόμενων εβδομάδων, να οργανώσει μια διεθνή διάσκεψη δωρητών. Η περιφέρεια του Ιλ ντε Φρανς θα αποδεσμεύσει άλλα 10 εκατομμύρια για να βοηθήσει την αρχιεπισκοπή να ξεκινήσει τις πρώτες εργασίες αποκατάστασης.


Δισεκατομμυριούχοι και κολοσσοί άνοιξαν τα πορτοφόλια

Η εταιρεία Apple δεσμεύτηκε να βοηθήσει στην αποκατάσταση αυτού του «συμβόλου ελπίδας», όπως χαρακτήρισε τον ναό ο Τιμ Κουκ, μέσω του Twitter. Η Βραζιλιάνα δισεκατομμυριούχος Λιλί Σαφρά έκανε μια «σημαντική δωρεά», αλλά δεν αποκάλυψε το ακριβές ποσό. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Χένρι Κράβις, ο συνιδρυτής του επενδυτικού ταμείου KKR, σκοπεύει να δώσει 10 εκατομμύρια δολάρια.

Τραμπ καλεί Μακρόν και προσφέρει βοήθεια

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη λύπη του στον Γάλλο ομόλογό του για την καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων και προσέφερε αμερικανική βοήθεια για την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Η Παναγία των Παρισίων θα συνεχίσει να αποτελεί ένα σύμβολο της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένης της θρησκευτικής ελευθερίας και της δημοκρατίας», είπε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

«Θυμόμαστε με καρδιά γεμάτη ευγνωμοσύνη το χτύπημα των καμπανών της Παναγίας των Παρισίων την 12η Σεπτεμβρίου 2001, στην αναγνώριση των τραγικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου σε αμερικανικό έδαφος. Αυτές οι καμπάνες θα ηχήσουν ξανά», ανέφερε.

Βοήθεια από όλο τον κόσμο

Έκκληση στις χώρες μέλη της ΕΕ να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της καταστροφής που προκάλεσε η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. “Η πυρκαγιά υπενθύμισε στους Ευρωπαίους πόσα μπορούμε να χάσουμε”, είπε ο Τουσκ μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο . “Πρόκειται για κάτι περισσότερο από υλική βοήθεια, καθώς η καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων δείχνει ότι μας συνδέει κάτι πιο σημαντικό και βαθύτερο από τις συνθήκες”.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι πρότεινε οι ευρωβουλευτές να δώσουν από έναν μισθό για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης.

Προσευχές από τους πιστούς έξω από την Παναγία των Παρισίων AP

Ο Πρόεδρος της Γερμανίας Φράνκ Βάλτερ Σταινμάγερ ζήτησε από τον γερμανικό λαό να στηρίξει την αποκατάσταση της Νοτρ Νταμ. “Δεν πρόκειται απλώς για ένα μεγάλο οικοδόμημα , είναι ένα μεγάλο ευρωπαϊκό ορόσημο, ένα ορόσημο του ευρωπαϊκού πολιτισμού και ένα σημαντικό σύμβολο της ευρωπαϊκής ιστορίας”. Η Γαλλία δεν θα μείνει μόνη της αυτήν την ώρα”.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας με ανάρτησή του στο twitter τόνισε ότι το Βερολίνο θα συμβάλει στις προσπάθειες αποκατάστασης της καταστροφής . “Η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει , δείχνοντας τη στενή της φιλία.Είμαστε ενωμένοι στο πένθος .Η Παναγία των Παρισίων είναι η πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας και σύμβολο της Ευρώπης”.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, τοποθετήθηκε μια κάλπη στην είσοδο, όχι για τις ψήφους αυτή τη φορά αλλά για τις δωρεές των ευρωβουλευτών.

Μια διεθνής διάσκεψη δωρητών πρέπει τώρα να συγκεντρώσει χρήματα για την αποκατάσταση του ναού. Η δήμαρχος της Παρισιού, η Αν Ινταλγκό, ανακοίνωσε αυτή την πρόταση μέσω του Twitter. Θέλει να διοργανώσει διάσκεψη δωρητών στο δημαρχείο του Παρισιού , προκειμένου να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού.

Εμφανείς οι πληγές από τη φωτιά στην Παναγία των Παρισίων AP

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσφέρθηκε να στείλει Ρώσους ειδικούς για να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση της Νοτρ Νταμ. “Πρότεινα την αποστολή των καλύτερων εμπειρογνωμόνων στη Γαλλία ,που έχουν μεγάλη εμπειρία στην αποκατάσταση της παγκόσμιας κληρονομιάς”, δήλωσε ο Πούτιν . ” Η Παναγιά των Παρισίων είναι ένα ανεκτίμητο πολιτιστικό σύμβολο για την Ευρώπη και τον κόσμο, υπογραμμίζει ο Ρώσος πρόεδρος σε επιστολή του προς τον γάλλο ομόλογό του Εμμανουέλ Μακρόν .

Ο Πολωνός Πρόεδρος Αντρέι Ντούντα προσέφερε επίσης τη στήριξη στον Γάλλο ομόλογό του. Ως χειρονομία ευρωπαϊκής αλληλεγγύης , η Πολωνία θα μπορούσε να αποστείλει εμπειρογνώμονες για την αποκατάσταση της καταστροφής” τόνισε .

Η Παναγία “άντεξε”…

Η δομή της Παναγίας των Παρισίων «αντέχει» μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον καθεδρικό ναό, όμως στο κτίριο έχουν εντοπισθεί «ευάλωτα σημεία», ιδιαίτερα στο επίπεδο του θόλου, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υφυπουργός Εσωτερικών. Η διάσωση του καθεδρικού ναού παίχτηκε «μέσα σ’ ένα τέταρτο της ώρας, σχεδόν μισή ώρα», δήλωσε επίσης ο Λοράν Νουνιέζ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ενώ εγκωμίασε το «θάρρος» των πυροσβεστών που έσπευσαν επιτόπου.

Ανείπωτη θλίψη για τους Γάλλους από την καταστροφή AP

«Η πυρκαγιά τελείωσε, τώρα η κύρια ανησυχία (…) είναι να εξασφαλισθεί ότι το οικοδόμημα δεν θα εμφανίσει ρωγμές», πρόσθεσε ο υφυπουργός μιλώντας κοντά στον καθεδρικό ναό. «Συνολικά η δομή αντέχει», όμως «μερικά ευάλωτα σημεία εντοπίσθηκαν κυρίως στο επίπεδο του θόλου και ενός αετώματος του βόρειου κλίτους που πρέπει να ενισχυθεί», γεγονός που οδήγησε στην εκκένωση πέντε γειτονικών πολυκατοικιών, πρόσθεσε.

«Οι εργασίες για την ασφάλεια στο εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων θα διαρκέσουν περίπου 48 ώρες, κάτι που θα επιτρέψει στους πυροσβέστες να μπουν στο εσωτερικό μαζί με προσωπικό του υπουργείου Πολιτισμού για να ανακτήσουν τα έργα μεγάλο μέρος των οποίων δεν έχει υποστεί ζημιές», δήλωσε ο Νουνιέζ.

“Ατύχημα” δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις

Η πυρκαγιάπιθανόν να οφείλεται σε ατύχημα, δήλωσαν Γάλλοι εισαγγελείς, μετά την κατάσβεση της φωτιάς. «Προσανατολιζόμαστε προς το σενάριο του ατυχήματος», είπε στους δημοσιογράφους ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Ετζ και πρόσθεσε ότι 50 άνθρωποι απασχολούνται στην έρευνα για τα αίτια της χθεσινής πυρκαγιάς, η οποία αναμένεται να είναι μακρά και πολύπλοκη.

Το Μουσείο του Λούβρου θα “φιλοξενήσει” τα έργα ζωγραφικής

Τα μεγάλα έργα ζωγραφικής της Παναγίας των Παρισίων, που υπέστησαν φθορές κυρίως από τον καπνό, πρόκειται να μεταφερθούν από την Παρασκευή στο Μουσείο του Λούβρου για συντήρηση, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού Φρανκ Ριστέρ “Οι μεγάλοι πίνακες της Παναγίας των Παρισίων δεν υπέστησαν ζημιές που σχετίζονται με τη φωτιά, αλλά περισσότερο από τον καπνό “, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού ,μιλώντας στους δημοσιογράφους μπροστά από τον ναό.

” Οι πίνακες ενδέχεται να αρχίσουν να μεταφέρονται με ασφάλεια από την Παρασκευή στα εργαστήρια του Λούβρου όπου θα γίνει η συντήρηση και αποκατάστασή τους» , δήλωσε ο υπουργός. «Οι Γάλλοι αρχιτέκτονες έχουν κινητοποιηθεί για να διασφαλίσουν τη στατική ασφάλεια του χώρου στο σύνολό του. Υπάρχουν κάποια σημεία που χρειάζονται προσοχή , ειδικά στο βόρειο τμήμα του “, δήλωσε ακόμη ο Ριστέρ.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Υπάρχουν τρεις σημαντικές οπές . Οι αρχιτέκτονες προσπαθούν σε συνεργασία με τους πυροσβέστες του Παρισιού να λάβουν τα καταλληλότερα μέτρα για να ενισχύσουν τη στατικότητα των σημείων του κτιρίου που κινδυνεύουν περισσότερο “, τόνισε ο γάλλος υπουργός Πολιτισμού.

Το αγκαθωτό στεφάνι του Ιησού ανάμεσα στα κειμήλια που διασώθηκαν AP

Ηχούν οι καμπάνες στη Γαλλία και στο εξωτερικό

Οι καμπάνες των καθεδρικών ναών στις εκατό επισκοπές της Γαλλίας ήχησαν όλες μαζί στις 19:50 (ώρα Ελλάδας) μετά την πυρκαγιά που προκάλεσε μεγάλες ζημιές στην Παναγία των Παρισίων στη διάρκεια της περασμένης νύκτας.

Οι καμπάνες αποφασίστηκε να ηχήσουν «την ώρα που άρχισε η πυρκαγιά στη Νοτρ Νταμ», σε ένδειξη «αλληλεγγύης με την επισκοπή του Παρισιού», ανακοίνωσε στο Twitter η Σύνοδος των Επισκόπων της Γαλλίας.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε σήμερα ότι οι καμπάνες των εκκλησιών στην Αγγλία θα ηχήσουν σε ένδειξη «αλληλεγγύης με τη Γαλλία» και προσέφερε τη βρετανική «τεχνογνωσία» για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού της Παναγίας των Παρισίων, που καταστράφηκε χθες από τις φλόγες.

«Η Νοτρ Νταμ είναι ένα από τα ομορφότερα μνημεία παγκοσμίως, σύμβολο της Γαλλίας και των Γάλλων και πολυαγαπημένη για ολόκληρο τον κόσμο» σημείωσε, σε ένα δελτίο τύπου, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, που χαρακτήρισε «αποκαρδιωτικές» τις εικόνες της πυρκαγιάς.

«Για να υπογραμμίσουμε την αλληλεγγύη μας προς τη Γαλλία, οι καμπάνες του Αββαείου του Ουέστμινστερ θα χτυπήσουν στις 17.43 τοπική ώρα (18.43 ώρα Παρισιού, 19.43 ώρα Ελλάδας) για να σηματοδοτήσουμε τη στιγμή που ξεκίνησε η πυρκαγιά» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Στην υπόλοιπη Αγγλία, οι καμπάνες στις εκκλησίες και τους καθεδρικούς ναούς θα ηχήσουν αργότερα αυτήν την εβδομάδα, τη Μεγάλη Πέμπτη συγκεκριμένα, τρεις ημέρες πριν από το Πάσχα των Καθολικών. Η Τερέζα Μέι απέτισε, επίσης, φόρο τιμής στους πυροσβέστες και χαιρέτισε την ανακοίνωση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με τη βούλησή του να «ανοικοδομήσει» τον ναό.

«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε όλη την εμπειρία και τεχνογνωσία της Βρετανίας, που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες στις εργασίες» τόνισε.

Τεχνογνωσία από το Βατικανό

Το Βατικανό προτίθεται να προσφέρει τεχνογνωσία για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων μετά την χθεσινή πυρκαγιά, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού της Αγίας Έδρας.

“Νομίζω ότι μια από τις μεγαλύτερες συνεισφορές που μπορεί να κάνει η Αγία Έδρα (…) θα είναι κυρίως τεχνική, καθώς έχουμε, για παράδειγμα, τα Μουσεία του Βατικανού”, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο καρδινάλιος Τζιανφράνκο Ραβάσι. “Έχουμε το είδος της τεχνογνωσίας που όλος ο κόσμος αναγνωρίζει ότι είναι υψηλής ποιότητας. Γι’αυτό πιστεύω ότι μια ενδεχόμενη μελλοντική προσφορά θα μπορεί να γίνει σε κάποιους συγκεκριμένους τομείς (αποκατάστασης)”, σημείωσε.

Πατριάρχης Κύριλλος: Προσεύχομαι να αναγεννηθεί

Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος, σε μήνυμά του προς τον αρχιεπίσκοπο του Παρισιού Μισέλ Οπετί, εκφράζει την ελπίδα ότι η «Παναγία των Παρισίων» θα μπορέσει να αναγεννηθεί με τις προσπάθειες του κράτους, της εκκλησίας και της κοινωνίας.

«Προσεύχομαι στον Θεό, ώστε να βοηθήσει να ξεπεραστούν οι συνέπειες της πυρκαγιάς και σε σύντομο διάστημα ο ναός να αποκατασταθεί και να επανέλθει στην πρότερη μεγαλοπρέπεια του. Ελπίζω ότι οι από κοινού προσπάθειες της εκκλησίας, του κράτους και όλων των ανθρώπων που δεν αδιαφορούν, θα στεφθούν με επιτυχία» αναφέρει ο πατριάρχης Κύριλλος στο μήνυμα του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Πατριαρχείου της Μόσχας. Ο προκαθήμενος της Ρωσικής ορθόδοξης Εκκλησίας επισημαίνει στο μήνυμα του ότι «λυπήθηκε βαθύτατα μόλις έμαθε για τη καταστροφική πυρκαγιά, που προκάλεσε τεράστια ζημία στο αξιοσέβαστο ιερό της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Γαλλία».

«Συμπάσχω μαζί σας, με το ποίμνιο σας και με όλους εκείνους για τους οποίους ήταν πολύτιμο αυτό το αριστούργημα της χριστιανικής αρχιτεκτονικής, το οποίο κατέχει ιδιαίτερη θέση μεταξύ των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς», υπογραμμίζει ο πατριάρχης Κύριλλος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα