“Πήρε μπόι” το Έβερεστ: Ψήλωσε κατά σχεδόν ένα μέτρο

“Πήρε μπόι” το Έβερεστ: Ψήλωσε κατά σχεδόν ένα μέτρο
Το Έβερεστ shutterstock

Ποιος ο λόγος, σύμφωνα με τους επιστήμονες, που το ψηλότερο σημείο της Γης, το Έβερεστ, ψήλωσε κατά 0,86 μέτρα.

Το ψηλότερο σημείο της Γης, το Έβερεστ, “πήρε μπόι” και σύμφωνα με νεότερη μέτρηση είναι κατά 0,86 μέτρα πιο ψηλό απ’ ό,τι πιστεύαμε, βάζοντας τέλος σε μια μακροχρόνια διαμάχη του Νεπάλ και της Κίνας σχετικά με το πραγματικό ύψος του.

Μέχρι πρότινος, επιστήμονες από τις δύο χώρες διαφωνούσαν σχετικά με το εάν στην επίσημη μέτρησή του έπρεπε να συμπεριληφθεί και το χιόνι στην κορυφή. Αποτέλεσμα ήταν  η Κίνα να καταγράφει επίσημα το βουνό ως τέσσερα μέτρα πιο κοντό σε σχέση με αυτή του Νεπάλ.

Στην τελευταία μέτρησή τους όμως φαίνεται ότι συμφώνησαν σε ένα νέο σημείο αναφοράς, με τις δύο χώρες να ανακοινώνουν από κοινού το νέο επίσημο ύψος στα 8.848,86 μέτρα.

Το όρος Έβερεστ βρίσκεται στα σύνορα του Νεπάλ και της Κίνας, με εκατοντάδες ορειβάτες να ανεβαίνουν στο βουνό και από τις δύο πλευρές κάθε χρόνο. Η απόφαση για την ανακοίνωση μιας κοινής μέτρησης λήφθηκε πέρυσι μετά από μια επίσκεψη του Κινέζου Πρωθυπουργού Ξι Γινπίνγκ στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, Κατμαντού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ύψος του βουνού άλλαξε και μάλλον δεν θα είναι και η τελευταία. Οι μετατοπίσεις των τεκτονικών πλακών έχουν ως αποτέλεσμα το Έβερεστ να ψηλώνει κατά περίπου μισό μέτρο κάθε αιώνα, αν και ειδικοί λένε ότι οι μεγάλοι σεισμοί μπορούν, στον αντίποδα, να προκαλέσουν συρρίκνωση του βουνού.

Ορισμένοι γεωλόγοι πιστεύουν ότι ένας σεισμός του 2015 στο Νεπάλ μπορεί να ήταν υπεύθυνος για την αλλαγή του ύψους του χιονιού του Έβερεστ, με πολλές άλλες κορυφές των Ιμαλαΐων να βρέθηκαν να έχουν συρρικνωθεί σχεδόν ένα μέτρο μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ. Το Νεπάλ είπε ότι ο συγκεκριμένος σεισμός ήταν ένας “σημαντικός λόγος” για την προσπάθεια να γίνει μια νέα μέτρηση.

Επιστημονικές ομάδες Νεπαλέζων και Κινέζων χρησιμοποίησαν δορυφορικά δεδομένα και τριγωνομετρία για τον υπολογισμό του ύψους του Έβερεστ και έστειλαν επίσης ομάδες μέχρι την κορυφή του βουνού.

Η αποστολή αυτή ήταν η πρώτη που το Νεπάλ έκανε τη δική του μέτρηση, με την Κίνα να έχει πραγματοποιήσει δύο προηγούμενες μετρήσεις του βουνού τα τελευταία 50 χρόνια. Η κινεζική ομάδα έφτασε στην κορυφή του Έβερεστ τον Μάιο του 2020, καθιστώντας την τη μοναδική ομάδα που ανέβηκε στο βουνό φέτος αφού στη συνέχεια αυτό έκλεισε για ορειβάτες λόγω της πανδημίας κορονοϊού.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα