Πλαφόν στο αέριο: Σε νέο ναυάγιο οδηγείται το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας

Πλαφόν στο αέριο: Σε νέο ναυάγιο οδηγείται το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας
Φυσικό αέριο Getty Images/iStock

Οι συζητήσεις και δημόσιες ανακοινώσεις των δύο «μπλοκ» χωρών φανερώνουν αδιέξοδο στο Συμβούλιο της επόμενης Τρίτης.

Σε συμφωνία ότι… διαφωνούν για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο εκτιμάται ότι θα οδηγηθούν για μια ακόμη φορά οι 27 στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της επόμενης Τρίτης 13 Δεκεμβρίου, απογοητευοντας και πάλι τους Ευρωπαίους καταναλωτές και δημιουργώντας έδαφος για να συντηρηθεί το ανατιμητικό κλίμα στον ολλανδικό χρηματιστηριακό κόμβο.

Καθώς καταφθάνει το πρώτο κύμα ψύχους στην Ευρώπη, οι ενδείξεις από τη στάση που τηρούν τουλάχιστον έξι ευρωπαϊκές χώρες συνηγορούν υπέρ ενός νέου ναυαγίου στις διαβουλεύσεις των υπουργών Ενέργειας, παρά υπέρ μιας εύρεσης συμβιβαστικής λύσης.

Κι όλα αυτά, ενώ η χθεσινή διακύμανση της τιμής του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ, θύμισε ξανά το τρενάκι του τρόμου των προηγούμενων μηνών. Απότομη εκτίναξη στα 160 ευρώ / μεγαβατώρα, για να διορθώσει μετά στα 140 ευρώ και να κλείσει στα 138 ευρώ, παραπέμποντας σε συμπεριφορά μετοχής της μικρής κεφαλαιοποίησης, κάνοντας μια ημερήσια διακύμανση της τάξης του 19%. Και αν έχουν κάποια αξία οι τιμές των παραγώγων, τότε με βάση πάντα τη χθεσινή εικόνα, δείχνουν να παραμένουν μέχρι και το β’ 3μηνο, καρφωμένες στα 138-139 ευρώ, ενώ για τον Αύγουστο εκτινάσσονται στα 142 ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με κάποιες πληροφορίες, το Βερολίνο πιέζει ώστε το θέμα να φύγει από τους υπουργούς Ενέργειας και να επιστρέψει στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης 15 Δεκεμβρίου. Αυτό φυσικά θα σήμαινε πισωγύρισμα, καθώς ήταν η προηγούμενη Σύνοδος Κορυφής, του Οκτωβρίου, αυτή που είχε παραπέμψει το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, ζητώντας του να εξειδικεύσει τα όσα είχαν ήδη συμφωνηθεί από τους 27 ηγέτες. Επομένως, κάθε περαιτέρω συζήτηση μόνο να αποδυναμώσει όσο είχαν συμφωνηθεί τον Οκτώβριο, μπορεί, παρά να βελτιώσει το τελικό πακέτο στο θέμα του πλαφόν.

Έξι πάντως ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων Γερμανία και Ολλανδία, φέρονται να προειδοποιούν, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται σχετικό έγγραφο, ότι δεν πρόκειται να δεχτούν περαιτέρω μείωση της τιμής του πλαφόν, εκφράζοντας τη διαφωνία τους απέναντι στην τελευταία πρόταση της τσεχικής προεδρίας για 220 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα