Ποια είναι η Σοφία Σαπέγκα που συνελήφθη μαζί με τον Προτασέβιτς

Ποια είναι η Σοφία Σαπέγκα που συνελήφθη μαζί με τον Προτασέβιτς
H Σοφία Σαπέγκα είναι η σύντροφος του Ρομάν Προτασέβιτς που κατά τον δικτάτορα της Λευκορωσίας, είναι 'εχθρός του έθνους. Μαζί με τον δημοσιογράφο συνελήφθη και κρατείται και η 23χρονη. Twitter

Η Σοφία Σαπέγκα συνελήφθη μαζί με τον σύντροφο της, Ρομάν Προτασέβιτς στην αναγκαστική προσγείωση επιβατικού αεροσκάφους που διέταξε ο δικτάτορας της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο. Η 23χρονη κοπέλα δεν δούλευε μαζί με τον δημοσιογράφο. Τον συνόδευσε στο πλαίσιο διακοπών.

Ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης, Αλεξάντερ Λουκασένκο κατηγόρησε όσους τον κατακρίνουν για την αναγκαστική προσγείωση επιβατικού αεροσκάφους, προκειμένου να συλληφθεί ο ‘εχθρός’ της Λευκορωσίας, Ρομάν Προτασέβιτς πως θέλουν το κακό της χώρας του. Κατά τον Λουκασένκο στόχος του Προτασέβιτς και των ‘ομοίων’ του είναι “να διαλύσουν το λαό μας και να αρχίσουν να στραγγαλίζουν τον ορκισμένο τους εχθρό που είναι ο λαός της Ρωσίας”.

Ο δικτάτορας ξεκαθάρισε πως αυτό που καταδίκασε η διεθνής κοινότητα και οι δυτικές χώρες χαρακτήρισαν ως ‘αεροπειρατεία’ ήταν νόμιμη διαδικασία ‘σύμφωνα με όλα τα διεθνή πρότυπα’, προκειμένου ‘να προστατεύσω τον κόσμο’. Έκανε λόγο για ‘υβριδικό πόλεμο’ της Δύσης εναντίον του κράτους του και προειδοποίησε πως είναι έτοιμος να απαντήσει στις όποιες κυρώσεις.

Θυμίζουμε πως κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφασίστηκε ο αποκλεισμός της κρατικής αεροπορικής εταιρίας της Λευκορωσίας από τα αεροδρόμια των κρατών-μελών της ΕΕ. Ζητήθηκε επίσης, από αερομεταφορείς που εδρεύουν σε κράτη-μέλη της ΕΕ να μην πετούν πάνω από αυτήν τη χώρα.

Αυτή ήταν η πρώτη τοποθέτηση του Λουκασένκο στα media, μετά το συμβάν της Κυριακής 23/5. Προέκυψε μετά τη δημοσίευση των videos του Προτασέβιτς και της συντρόφου του, Σοφία Σαπέγκα, στα οποία παραδέχονται τις κατηγορίες που τους προσάπτουν. Ομολόγησαν πως είναι αυτοί που οργάνωσαν τις μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στο Μινσκ, μετά τις τελευταίες εκλογές και το ποσοστό ‘Κιμ Γιονγκ Ουν’ του Λουκασένκο (80%). Δήλωσαν ένοχοι και για τη δημοσίευση προσωπικών πληροφοριών Λευκορώσων αξιωματούχων στο ‘κανάλι’ της Telegram, με τίτλο “To μαύρο βιβλίο της Λευκορωσίας’.

Όσοι είδαν τα videos, είδαν και ότι οι συλληφθέντες τελούσαν υπό πίεση -το φόβο στα μάτια τους.

Ποια είναι η Σαπέγκα

Η Σαπέγκα συνόδευσε τον 26χρονο δημοσιογράφο που έχει 2.000.000 followers στα social media και ζει τα τελευταία χρόνια στη Λιθουανία, κατά το ταξίδι του στην Αθήνα. Ήλθε στη χώρα μας για να καλύψει της επίσκεψης της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, Σβιατλάνα Τσιχανουσκάγια. Εικάζεται ότι οι πράκτορες του Λουκασένκο εντόπισαν τον ‘καταζητούμενο ρεπόρτερ’ στην Αθήνα, μέσω φωτογραφιών που πόσταρε ο ίδιος -από ρεπορτάζ του- στα social media, αν και υπάρχουν πληροφορίες ότι τον παρακολουθούσαν από την ώρα που έφτασε στη χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση, η σύντροφος του δεν ήλθε στην Αθήνα για δουλειά, αλλά για διακοπές πριν παρουσιάσει την πτυχιακή της στο Βίλνιους, όπως επισήμανε και το Πανεπιστήμιο της -το οποίο καταδίκασε τη σύλληψη της. Την περίμεναν να εμφανιστεί στο campus τη Δευτέρα 24/5. Ο Προτασέβιτς έδωσε στην 23χρονη το laptop και το κινητό του τηλέφωνο, όπως προσγειωνόταν το αεροσκάφος, μην υπολογίζοντας πως θα συλληφθεί κι εκείνη.

Η νεαρή γυναίκα είναι φοιτήτρια του European Humanities University, το οποίο ιδρύθηκε στο Μινσκ, αλλά υποχρεώθηκε να ‘μετακομίσει’ στη Λιθουανία το 2004. Το πτυχίο της είναι στο διεθνές δίκαιο. Η πτυχιακή της για το μάστερ ήταν στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βάσει των αρχών της λευκορωσίας, θα περάσει τουλάχιστον δυο μήνες στο κρατητήριο, πριν έλθει η ώρα να εμφανιστεί ενώπιον δικαστή.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας -χώρα της οποίας είναι πολίτης η Σαπέγκα- ανακοίνωσε πως ενδέχεται να αντιμετωπίσει κακουργηματικές κατηγορίες. Δεν δόθηκαν διευκρινίσεις, κατόπιν σχετικής συμφωνίας περί απορρήτου που υπεγράφη μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας. Την έρευνα για τους συλληφθέντες έχει αναλάβει η Ερευνητική Επιτροπή της Λευκορωσίας, τμήμα της υπηρεσίας πληροφοριών και ασφαλείας της χώρας. Το ρωσικό προξενείο -που δεν έχει επισκεφτεί ακόμα τη Σαπέγκα- κάνει τη δική του έρευνα και δεν αποκλείεται να κοινοποιήσει τα ευρήματα στα ρωσικά media. Σε πρώτη φάση οι Ρώσοι είπαν πως δεν έχουν λόγο να αμφισβητούν τα λεγόμενα του Λουκασένκο.

Η Σαπέγκα ζει στο Βίλνιους από τον Αύγουστο του 2020 για να είναι μαζί με τον σύντροφο της, αλλά και στο πλαίσιο των σπουδών της. Έκτοτε δεν έχει ταξιδέψει στο Μινσκ. Η μητέρα της δήλωσε πως φοβάται ότι οι Λευκορώσοι θα βασανίσουν την κόρη της για να πιέσουν τον Προτασέβιτς. Στο Twitter μεταξύ αυτών που trendαρουν παγκοσμίως είναι και το #FreeSofiaSapega.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα