Πόλεμος στην Ουκρανία: Δυσοίωνο το μέλλον - Η Ε.Ε. ψάχνει λύσεις υπό τις απειλές Πούτιν

Συντρίμμια στη Μαριούπολη
Συντρίμμια στη Μαριούπολη AP

Διπλωματικό θρίλερ στην Αττάλεια. "Ναυάγησαν" οι συζητήσεις Λαβρόφ με Κουλέμπα. Απειλές Πούτιν για αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα σε περίπτωση νέων κυρώσεων από τη Δύση και ενώ τα ρωσικά άρματα βρίσκονται στις παρυφές του Κιέβου.

Έντρομος ο πλανήτης παρακολουθεί τις εξελίξεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που μαίνεται για 15η ημέρα.

"Άκαρπες" χαρακτηρίστηκαν οι συζητήσεις μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και του Ουκρανού ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα στην Αττάλεια της Τουρκίας.

ADVERTISING

Οι δύο εμπόλεμες χώρες είχαν σήμερα διαβουλεύσεις σε υψηλό επίπεδο, για πρώτη φορά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προς ανίχνευση της δυνατότητας και των όρων κατάπαυσης του πυρός.

Ωστόσο, η συνάντηση αυτή στην Αττάλεια που κράτησε περίπου δύο ώρες απέβη άκαρπη, καθώς δεν έδωσε κάποια λύση προς την κατεύθυνση της επίλυσης της κρίσης.

Κουλέμπα: Καμία πρόεδρος προς την εκεχειρία

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, ο Ντμίτρο Κουλέμπα αναφέρθηκε στην ανάγκη 24ωρης εκεχειρίας και ανθρωπιστικών διαδρόμων, με τον Σεργκέι Λαβρόφ να επιφυλάσσεται να απαντήσει.

"Συζητήσαμε για μια εκεχειρία, αλλά δεν επετεύχθη καμία πρόοδος προς αυτήν την κατεύθυνση", δήλωσε ο Κουλέμπα σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ωστόσο ότι με τον Λαβρόφ αποφάσισαν να "συνεχίσουν τις προσπάθειές τους".

"Η Ουκρανία δεν θα παραδοθεί", προειδοποίησε επίσης ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών. "Είμαστε ανοιχτοί στη διπλωματία, αλλά αν αυτό δεν προχωράει, θα προστατεύσουμε τη χώρα μας και τον λαό μας", σημείωσε.

"Εμείς θέλαμε να εξασφαλίσουμε μια 24ωρη εκεχειρία. Ο Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα ήθελε να μιλήσει για ανθρωπιστικούς διαδρόμους", διευκρίνισε, εκφράζοντας την ελπίδα για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο σφοδρών ρωσικών βομβαρδισμών ένας από τους οποίους έπληξε νοσοκομείο παίδων.

"Ήρθα εδώ πρωτίστως για ανθρωπιστικούς λόγους, για την απομάκρυνση αμάχων. Όμως ο Λαβρόφ δεν ήθελε να υποσχεθεί τίποτα όσον αφορά αυτό το σημείο", σημείωσε ο Κουλέμπα. "Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας και προβλέπω να συνεχίσουμε σε αυτό το σχήμα".

"Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω επειδή θέλουμε να δοθεί τέλος σε αυτόν τον πόλεμο και η χώρα μας να απελευθερωθεί από τους κατακτητές", δήλωσε ακόμη ο Κουλέμπα, εκφράζοντας την βούληση για "σοβαρές και εποικοδομητικές συνομιλίες: αν η Ρωσία προτίθεται να το κάνει, το ίδιο και εμείς".

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης μετά την συνάντησή του με τον Λαβρόφ ότι φαίνεται πως η Ρωσία θα συνεχίσει την επίθεσή της και ότι επιδιώκει παράδοση του Κιέβου, πράγμα το οποίο δεν θα πάρει.

Ο Κουλέμπα πρόσθεσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις περιοχές ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων φυσικού αερίου και ότι είπε στον Ρώσο ομόλογό του πως η Ουκρανία δεν είχε θέματα με την πυρηνική ασφάλεια προτού εισβάλει η Ρωσία, αφότου ο Λαβρόφ ήγειρε το θέμα αυτό κατά τις συνομιλίες τους.

Λαβρόφ: Η Δύση συμπεριφέρεται επικίνδυνα

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η Δύση συμπεριφέρεται επικίνδυνα στο θέμα της Ουκρανίας και πρόσθεσε ότι η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση εκεί προχωρά βάσει σχεδίου, ωστόσο τόνισε ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο στη Λευκορωσία.

Παράλληλα είπε ότι η Δύση δημιουργεί έναν κίνδυνο στην περιοχή ο οποίος θα παραμείνει για χρόνια και πρόσθεσε ότι "όσοι προσφέρουν όπλα και μισθοφόρους στην Ουκρανία θα πρέπει να κατανοήσουν ότι φέρουν ευθύνη για τις ενέργειές τους".

Σεργκέι Λαβρόφ
Σεργκέι Λαβρόφ AP

"Η σημερινή συνάντηση επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στο υφιστάμενο ρωσοουκρανικό πλαίσιο στη Λευκορωσία", εκτίμησε ο Λαβρόφ.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν χθες Τετάρτη ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη μετά την κατάληψή του από ένα εθνικιστικό ουκρανικό τάγμα, το οποίο το χρησιμοποιούσε ως βάση του, ενώ τόνισε ότι δεν υπήρχαν ασθενείς σε αυτό.

"Αυτή η μαιευτική κλινική είχε καταληφθεί εδώ και καιρό από το τάγμα Αζόφ και άλλους ακραίους και όλες οι έγκυες, όλες οι νοσηλεύτριες και όλο το προσωπικό είχε εκδιωχθεί", διαβεβαίωσε ο Λαβρόφ, καταγγέλλοντας ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν μόνο την ουκρανική άποψη.

Παράλληλα, έκανε λόγο για την πρόθεσή του να διεξαχθεί μια σοβαρή συζήτηση στη Λευκορωσία χωρίς, αυτή, όπως είπε, να περιορίζεται σε στρατιωτικά έγγραφα.

Απειλές Πούτιν κατά της Δύσης υπό τον φόβο νέων κυρώσεων

Οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως θα αυξηθούν περαιτέρω εάν οι δυτικές χώρες εντατικοποιήσουν τις πιέσεις προς την Ρωσία, ως συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λιπασμάτων στον κόσμο, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης.

"Είναι σαφές ότι σε τέτοιες στιγμές η ζήτηση εκ μέρους του κόσμου για συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών αυξάνεται, αλλά δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα λύσουμε όλα αυτά τα προβλήματα εργαζόμενοι με ήρεμο τρόπο", δήλωσε ο Πούτιν.

Βλαντίμιρ Πούτιν
Βλαντίμιρ Πούτιν AP

"Σταδιακά, ο κόσμος θα προσανατολισθεί και θα καταλάβει ότι απλώς δεν υπάρχουν κάποια γεγονότα τα οποία δεν θα μπορούσαμε να τα κλείσουμε και να τα λύσουμε", δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι η Ρωσία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της σχετικά με τον τομέα της ενέργειας και «έδειξε» τις ΗΠΑ και τη Δύση ως υπαίτιους για την αύξηση των τιμών, αναφερόμενος και στον αποκλεισμό του ρωσικού πετρελαίου από τη χώρα.

Κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης, ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας της Ρωσίας, Ντμίτρι Πατρούσεφ δήλωσε ότι η ασφάλεια των τροφίμων είναι διασφαλισμένη και ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις δεσμεύσεις της στον τομέα των εξαγωγών για τις παγκόσμιες αγορές αγροτικών προϊόντων.

Ψάχνει λύσεις για την ενέργεια η Ευρώπη

Στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο απέναντι σε φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά φυσικού αερίου με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις Βερσαλλίες.

Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε εμμέσως ουσιαστικά υπέρ της δημιουργίας ευρωστρατού και με την ευκαιρία υποστήριξε ότι θα πρέπει οι αμυντικές δαπάνες να εξαιρούνται από τον υπολογισμό του ελλείμματος ώστε να μην αδικούνται κράτη- μέλη όπως η Ελλάδα που εκ των πραγμάτων επενδύουν στην άμυνα.

Ο πρωθυπουργός καταρχάς εξέφρασε τον αποτροπιασμό του "για όσα συνέβησαν χθες στην Μαριούπολη: οι τραγικές εικόνες που είδαμε με τον βομβαρδισμό ενός μαιευτηρίου". Και έκανε ακόμα μία φορά μια έκκληση για κατάπαυση του πυρός όσο το δυνατόν πιο σύντομα, αλλά και για ανθρωπιστικούς διαδρόμους έτσι ώστε όσοι θέλουν να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες ζώνες, να μπορέσουν να το κάνουν με ασφάλεια.

"Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις σημαντικές επιπτώσεις από αυτήν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Να επαναβεβαιώσουμε, προφανώς, την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε και να εντείνουμε -αν χρειαστεί- το πλαίσιο των κυρώσεων, έτσι ώστε να ασκήσουμε την μέγιστη δυνατή πίεση στην Ρωσία να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι αρχηγοί κρατών στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής
Οι αρχηγοί κρατών στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής AP

Σημείωσε ότι οι 27 θα συζητήσουν τις επιπτώσεις των γεωπολιτικών εξελίξεων στην αγορά ενέργειας και υπενθύμισε ότι προχθές έστειλε στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μία επιστολή με την οποία ζητά ευρωπαϊκή παρέμβαση ώστε να μπει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στη χονδρική αγορά.

"Απαιτείται μια ευρωπαϊκή αντίδραση έτσι ώστε να προστατεύσουμε καταναλωτές, επιχειρήσεις, αγρότες, από αυξομειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και κατά συνέπεια της ηλεκτρικής ενέργειας, που δεν υπαγορεύονται από κανόνες προσφοράς και ζήτησης αλλά είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά και μόνο κερδοσκοπίας στην αγορά του φυσικού αερίου", εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης.

Σημείωσε ότι στη Σύνοδο θα συζητηθούν, βεβαίως, και τα ζητήματα που αφορούν τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. "Η Ελλάδα είναι χώρα η οποία έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτής της συζήτησης. Πιστεύουμε στην ανάγκη η Ευρώπη να ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με τις οικονομικές της δυνατότητες. Και θα έλεγα ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία -τις τελευταίες 14 ημέρες- αποτέλεσαν ουσιαστικά τη βίαιη «ενηλικίωση» της ηπείρου μας. Και υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα και διαμορφώνεται, νομίζω, η συναίνεση για να μπορέσουμε να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο ουσιαστικά, πολύ πιο αποτελεσματικά σε αυτό το πεδίο", δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

"Και βέβαια να εξαιρέσουμε ένα μέρος ή ενδεχομένως και όλες τις αμυντικές δαπάνες από τους υπολογισμούς του ελλείμματος, έτσι ώστε χώρες όπως η Ελλάδα οι οποίες ιστορικά ξοδεύουν περισσότερα σε αμυντικές δαπάνες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να μην τιμωρούνται γι’ αυτή τους τη στρατηγική επιλογή."

Μακρόν: "Η Ευρώπη θα αλλάξει λόγω της ρωσικής εισβολής"

Ενόψει της άτυπης συνόδου κορυφής στις Βερσαλλίες, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να συμφωνήσουν τον ρυθμό με τον οποίο θα απεξαρτηθούν από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Για το αίτημα της Ουκρανίας να ενταχθεί με «ταχείες διαδικασίες» στην ΕΕ, ο Γάλλος πρόεδρος, είπε ότι πιστεύει πως είναι «μη ρεαλιστικό» να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με μια χώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι δεν βλέπει να υπάρχει μια διπλωματική λύση στον πόλεμο τις επόμενες ώρες ή ημέρες.

Εμανουέλ Μακρόν
Εμανουέλ Μακρόν AP

«Η Ευρώπη άλλαξε υπό την επίδραση της πανδημίας και θα αλλάξει γρηγορότερα και ισχυρότερα, λόγω του πολέμου», δήλωσε σε άλλο σημείο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα οδηγήσει τους «27» να λάβουν «ιστορικές αποφάσεις» για «να επανακαθορίσουν πλήρως την αρχιτεκτονική της Ευρώπης μας», πρόσθεσε, ευχόμενος να ληφθούν αποφάσεις για τον ενεργειακό τομέα «και ίσως για τη γεωργία» μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Θα πρέπει όμως να ληφθούν και «αποφάσεις σε ό,τι αφορά την άμυνα», σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής που θα οργανωθεί για το θέμα αυτό πιθανότατα τον Μάιο.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας δήλωσε πως είναι σημαντικό ότι η Ουκρανία υπέβαλε αίτημα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως δεν υπάρχει κάποια ταχεία διαδικασία ένταξης, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βερσαλλίες.

Η Ουκρανία ζήτησε την ένταξή της στην ΕΕ λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στο έδαφός της, πριν από δύο εβδομάδες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πόλεμος στην Ουκρανία, Ρωσία, Ουκρανία, Πούτιν, Ευρωπαϊκή Ένωση
SHARE:

24Media Network