Πόλεμος στην Ουκρανία: Γερμανία και Ισπανία ξεκινούν έρευνες εις βάρος της Ρωσίας

AP Photo/Andrew Marienko
AP Photo/Andrew Marienko AP

Γερμανία και Ισπανία ξεκινούν έρευνες εις βάρος της Ρωσίας, για εγκλήματα πολέμου και παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου αντίστοιχα, για την εισβολή στην Ουκρανία.

Για δέκατη τρίτη ημέρα μαίνεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ξεκινούν οι πρώτες δικαστικές έρευνες εις βάρος της Ρωσίας από ευρωπαϊκές χώρες.

Η ισπανική δικαιοσύνη ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη έρευνας για «σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» που απορρέουν από την «αδικαιολόγητη πολεμική ενέργεια» της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

ADVERTISING

Η έρευνα της ισπανικής δικαιοσύνης «αποσκοπεί να προσδιορίσει τον αξιόποινο χαρακτήρα των γεγονότων και να διενεργήσει όσες έρευνες χρειαστεί», διευκρινίζει η εισαγγελία.

«Η επίθεση που υφίσταται το κυρίαρχο έθνος της Ουκρανίας είναι μια αδικαιολόγητη πολεμική ενέργεια που δεν καλύπτεται από οποιονδήποτε διεθνή κανόνα» και από την οποία «απορρέουν άλλες σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», αναφέρει η εισαγγελία.

«Οι ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των ηγετών της δεν έλαβαν χώρα στο πλαίσιο οποιασδήποτε νόμιμης αιτίας ή περίστασης» προσθέτει η εισαγγελία, σύμφωνα με την οποία η ισπανική δικαιοσύνη, βάσει της αρχής της παγκόσμιας δικαιοδοσίας, είναι αρμόδια προκειμένου να διερευνήσει τα γεγονότα που διαπράχθηκαν «εκτός της εθνικής επικράτειας που [και] μπορούν να χαρακτηριστούν (ποινικά) σύμφωνες με τον ισπανικό νόμο».

Έρευνα για εγκλήματα πολέμου από τη Γερμανία

Ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν είχε δηλώσει στην εφημερίδα Passauer Neue Presse πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί Δικαιοσύνης συμφώνησαν στις διαδικασίες για την τεκμηρίωση ενδεχομένων εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

Στο παρελθόν, η Γερμανία έχει ασκήσει επανειλημμένα δίωξη για φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου στη Συρία. Τον Ιανουάριο, ένα γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε έναν πρώην συνταγματάρχη του συριακού στρατού σε ισόβια κάθειρξη, στην πρώτη δίκη βασανιστηρίων κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης εξετάζει επίσης παρόμοιες υποψίες και ερευνά από την περασμένη εβδομάδα κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και διεξάγει πόλεμο σε όλη την επικράτεια βομβαρδίζοντας τις μεγάλες πόλεις. Τουλάχιστον δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη φύγει από τη χώρα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν και μαρτυρίες κάνουν λόγο για χρήση βομβών διασποράς και επιθέσεις εναντίον κατοικημένων ζωνών και πολιτικών υποδομών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πόλεμος στην Ουκρανία, Ισπανία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία
SHARE:

24Media Network