Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία κατακτά, το Κίεβο πολιορκείται και η Δύση επιβάλλει κυρώσεις

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία κατακτά, το Κίεβο πολιορκείται και η Δύση επιβάλλει κυρώσεις
Άρματα του ουκρανικού στρατού μετά από ρωσική επίθεση AP

Η Ρωσία επελαύνει στα εδάφη της Ουκρανίας, έχοντας ήδη καταλάβει μεγάλο μέρος της χώρας. Ο Πούτιν ζητά από το Κίεβο να παραδοθεί. Δεκάδες νεκροί και τραυματίες. Πολίτες εγκαταλείπουν τις πόλεις ή κρύβονται σε καταφύγια.

Το χειρότερο σενάριο που όλοι φοβόντουσαν, έγινε πραγματικότητα. Μερικές μόνο ώρες χρειάστηκε η Ρωσία για να καταλάβει μεγάλο μέρος της Ουκρανίας και η εισβολή συνεχίζεται μέχρι κι αυτή τη στιγμή.

Η ανακοίνωση στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία δια στόματος Πούτιν τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, έκανε και τις πρώτες σειρήνες πολέμου να ηχήσουν, με τους άμαχους πολίτες να μεταβαίνουν σε καταφύγια για να σωθούν και πολλούς ακόμη να διαφεύγουν από τη χώρα.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας. Τελευταία κατάκτηση της Μόσχας το Τσερνόμπιλ, με τον Ουκρανό πρόεδρο, Νολοντιμίρ Ζελένσκ να γνωστοποιεί την είσοδο Ρώσων στρατιωτών στην απαγορευμένη του ζώνη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάρτηση του Ουκρανού προέδρου, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, “οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής προσπαθούν να καταλάβουν το Τσερνόμπιλ. Οι υπερασπιστές μας δίνουν τη ζωή τους για να μην επαναληφθεί η τραγωδία του 1986. Αυτή είναι μια κήρυξη πολέμου εναντίον ολόκληρης της Ευρώπης”.

Η Ρωσία ζητά την παράδοση του Κιέβου

Η Ρωσία δήλωσε έτοιμη να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με την ηγεσία της Ουκρανίας σχετικά με το ουδέτερο καθεστώς της και τη δέσμευσή της να μην φιλοξενήσει όπλα στο έδαφός της, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

“Ο πρόεδρος (Πούτιν) είναι έτοιμος να δηλώσει τι περιμένει από την Ουκρανία, θέτοντας την κόκκινη γραμμή στα προβλήματα που έχουν προκύψει. Οι προτάσεις της ρωσικής προεδρίας αφορούν ένα ουδέτερο καθεστώς και την αποστρατικοποίηση της χώρας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

“Και το ερώτημα εδώ είναι εάν η ηγεσία της Ουκρανίας είναι έτοιμη για αυτό”, πρόσθεσε.

Δεκάδες απώλειες υπό το φόβο τεράστιου αριθμού θυμάτων

Το πρωί της Πέμπτης σύμβουλός του Ζελένσκι είπε ότι «περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, δεκάδες τραυματίστηκαν» ενώ υπήρχαν και «περίπου 10 νεκροί άμαχοι». Μόνο στην περιοχή της Οδησσού, ο επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 18 νεκρούς σε ένα χωριό, από τα αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας.

Εν συνεχεία, οι αρχές της Χερσώνας ανακοίνωσαν ότι 13 άμαχοι και 9 στρατιώτες σκοτώθηκαν.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι οι νεκροί της σημερινής ημέρας ανέρχονται σε 57 και οι τραυματίες σε 169 σε όλη τη χώρα.

Καθώς περνούσαν οι ώρες, οι ρωσικές δυνάμεις φαινόταν ότι πλησίαζαν στο Κίεβο, όπου έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας. Οι ουκρανικές αρχές διαβεβαίωναν ότι χερσαίες ρωσικές δυνάμεις βρίσκονταν στα περίχωρα της πρωτεύουσας και ότι ένα στρατιωτικό ουκρανικό αεροσκάφος, με 14 επιβαίνοντες, συνετρίβη στην περιοχή.

Η Δύση επιβάλλει κυρώσεις

Νέα πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανακοίνωσαν νωρίτερα ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε βάρος πάνω από 100 προσώπων και οντοτήτων από τη Ρωσία.

«Συνολικά, θα επιβάλουμε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων σε βάρος περισσότερων από 100 νέων οντοτήτων και προσώπων πέραν των εκατοντάδων άλλων που έχουν ήδη ανακοινωθεί», είπε ο Τζόνσον σε βουλευτές.

«Αυτό περιλαμβάνει όλους τους μεγάλους κατασκευαστές που στηρίζουν τη μηχανή του πολέμου του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν. Επιπλέον, απαγορεύουμε την Aeroflot από τη Βρετανία».

Επιπροσθέτως, ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης είπε ότι οι ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Λονδίνου, στο πλαίσιο των κυρώσεων.

Τέλος, μιλώντας για τον Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο για έναν «αιματοβαμμένο επιτιθέμενο που πιστεύει στην αυτοκρατορική κατάκτηση», ενώ είπε ότι ο Πούτιν ήταν «πάντα αποφασισμένος να επιτεθεί στον γείτονά του, ό,τι κι αν κάναμε».

Αντίστοιχα, ο Τζο Μπάιντεν, μέσω διαγγέλματός του, ανακοίνωσε νέες κυρώσεις που στοχεύουν, σύμφωνα με τον ίδιο, στην αποδυνάμωση της ρωσικής οικονομίας.

Διάγγελμα Τζο Μπάιντεν (AP Photo/Alex Brandon)

“Η Ρωσία προσπαθεί να υποσκάψει την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας. Πύραυλοι χτυπούν όλες τις πόλεις της Ουκρανίας. Θα πρέπει να εφαρμοστούν πολύ σοβαρές κυρώσεις στη Ρωσία. Η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει τεκμήρια για αυτή την εισβολή. Οι κυρώσεις θα είναι σκληρές. Οικονομικές κυρώσεις.

Θα περιορίσουμε την ικανότητα της Ρωσίας να συναλλάσσεται με ευρώ και δολάρια. Θα περιορίσουμε την ικανότητά τους να μπορούν να βγαίνουν στις αγορές”.

“Θα εφαρμόσουμε μακροπρόθεσμες κυρώσεις στη Ρωσία. Ανάμεσα στη δράση μας και την δράση των συμμάχων μας, θα μπορέσουμε να “χτυπήσουμε” οικονομικά τη Ρωσία. Θα πάρουμε μέτρα για να προστατέψουμε τους συμμάχους μας. Θα δημιουργήσουμε μέτωπο κατά της Ρωσίας. Οι δυνάμεις μας δεν θα πολεμήσουν στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ, όμως, θα τηρήσουν την σύμβαση του ΝΑΤΟ”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, βάζοντας στο «στόχαστρο» τους κλάδους της οικονομίας, της ενέργειας και των μεταφορών.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε σήμερα σε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα που θα έχουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τις πράξεις της», αναφέρεται στο ανακοινωθέν των «27» μετά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι κυρώσεις καλύπτουν τους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, των μεταφορών, προϊόντα διπλής χρήσης (σ.σ. που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για στρατιωτικούς σκοπούς, περιορισμούς στις εξαγωγές και στη χρηματοδότησή τους, την πολιτική βίζας, ενώ προστίθενται στη «μαύρη λίστα» περισσότερα φυσικά πρόσωπα, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.

Οι ΗΠΑ απελαύνουν το Νο 2 της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέλασαν τον δεύτερο στην ιεραρχία της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ως απάντηση στην απέλαση που ανακοινώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου ενός Αμερικανού διπλωμάτη στη Ρωσία.

Ο Σεργκέι Τρεπέλκοφ ενημερώθηκε την Τετάρτη ότι έπρεπε να φύγει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, την ώρα που η ένταση μεταξύ των δύο χωρών βρίσκεται στο αποκορύφωμά της μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

“Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι είναι ζωτικής σημασίας οι χώρες μας να διαθέτουν το απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό για να διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των κυβερνήσεων μας. Ωστόσο, δεν θα αφήσουμε ενέργειες όπως αυτές να περάσουν χωρίς απάντηση”, είπε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κρεμλίνο: Η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα διαρκέσει όσο χρειαστεί

Το Κρεμλίνο δήλωσε πως η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα διαρκέσει όσο χρειαστεί ανάλογα με τα αποτέλέσματά της, ενώ υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αποκοπεί πίσω από ένα σιδηρούν παραπέτασμα και υποστήριξε πως η Ουκρανία πρέπει να γίνει μια ουδέτερη χώρα όπου δεν αναπτύσσονται επιθετικά όπλα.

Απαντώντας σε ερώτηση πώς αξιολογεί τον κίνδυνο η Ρωσία να τεθεί πίσω από ένα σιδηρούν παραπέτασμα λόγω των ενεργειών της στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: «Είναι απλώς αδύνατο να αποκοπεί μια χώρα όπως η Ρωσία με ένα σιδηρούν παραπέτασμα».

Ο Πεσκόφ είπε πως η διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία θα εξαρτηθεί από το πώς θα προχωρήσει και από τα αποτελέσματά της και πως η επίθεση ιδανικά θα εκκαθαρίσει τη χώρα από τους «ναζί» και θα «εξουδετερώσει» το στρατιωτικό δυναμικό του Κιέβου.

Οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης ετοιμάζονται να δεχτούν πρόσφυγες

Οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης προετοιμάζονται για να δεχτούν πρόσφυγες από την Ουκρανία έπειτα από τη ρωσική εισβολή, με την Πολωνία να εγκαθιστά σημεία υποδοχής στο σύνορό της, την Ουγγαρία να σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα για τη δημιουργία ενός διαδρόμου για τους πρόσφυγες και την Σλοβακία να ετοιμάζεται να στείλει 1.500 στρατιώτες στο σύνορο της χώρας με την Ουκρανία για να βοηθήσουν στην έλευση των προσφύγων.

Οι χώρες στην ανατολική πτέρυγα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούσαν όλες κάποτε τμήμα του υπό τη Μόσχα Συμφώνου της Βαρσοβίας και σήμερα είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Ανάμεσά τους η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Ρουμανία μοιράζονται όλες χερσαία σύνορα με την Ουκρανία.

Πάνω από 100 δολάρια το πετρέλαιο – Εκτίναξη τιμών σε αέριο, σιτηρά, μέταλλα

Οι παγκόσμιες τιμές εμπορευμάτων κατέγραψαν άλμα προς τα υψηλά επίπεδα πολλών ετών, με τις τιμές να αντιδρούν αντανακλαστικά παρά τις σταθερές ροές εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου, αερίου, σιτηρών και μετάλλων προς τη Δύση.

Οι τιμές του πετρελαίου ξεπέρασαν τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014, ενώ οι τιμές του αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ολλανδία σημείωσαν αύξηση 30-40% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι στο Σικάγο κατέγραψαν άλμα σε υψηλό 9-1/2 ετών.

Στις 12:40 ώρα Ελλάδας, η τιμή του μπρεντ, παράδοσης Απριλίου, κατέγραψε αύξηση 8,78% στα 105,34 δολάρια το βαρέλι. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού αργού, παράδοσης Απριλίου, ενισχύθηκε κατά 8,66% στα 100,10 δολάρια.

Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς για το αέριο, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), διαμορφώθηκε νωρίτερα στα 118,10 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh), καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 33%.

Οι τιμές των δημητριακών έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ στη διάρκεια της σημερινής διαπραγμάτευσής τους στην ευρωπαϊκή αγορά, με το σιτάρι να αγγίζει την πρωτοφανή για το είδος τιμή των 344 ευρώ ο τόνος στην Euronext.

Η Ρωσία προμηθεύει το 10% του παγκόσμιου πετρελαίου, το ένα τρίτο του αερίου της Ευρώπης και μαζί με την Ουκρανία αντιστοιχεί στο 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σίτου, στο 80% των εξαγωγών ηλιελαίου και στο 19% των εξαγωγών αραβόσιτου.

Η Ρωσία είναι επίσης μεγάλος παραγωγός αλουμινίου, νικελίου, λευκόχρυσου, παλλάδιου, ουρανίου, τιτανίου, άνθρακα, ξυλείας και λιπασμάτων.

Η χώρα προμηθεύει την Ευρώπη με σημαντικές ποσότητες αερίου μέσω Ουκρανίας, κυρίως χώρες όπως η Αυστρία, η Ιταλία και η Σλοβακία καθώς και η Γερμανία και η Πολωνία αλλά οι τελευταίες λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού αερίου και μέσω άλλων διαδρομών.

Η Ρωσία εξαπέλυσε σήμερα ευρείας κλίμακας επίθεση κατά της Ουκρανίας, διά ξηράς, αέρος και θαλάσσης, τη μεγαλύτερη επίθεση από ένα κράτος προς κάποιο άλλο στην Ευρώπη μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το ρωσικό κρατικό μονοπώλιο αερίου Gazprom ανακοίνωσε ότι οι προμήθειες μέσω Ουκρανίας γίνονται κανονικά και η Ουκρανία δήλωσε ότι οι ενεργειακές της υποδομές δεν έχουν υποστεί ζημιές. Η Αυστρία δήλωσε επίσης ότι λαμβάνει κανονικά τις παραδόσεις αερίου.

Ο στρατός της Ουκρανίας δέχεται συνεχή πλήγματα (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Τουλάχιστον 10 traders πετρελαίου σε οίκους συναλλαγών και σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες της Δύσης είπαν ότι δεν υπάρχουν διακοπές στις ροές ρωσικού πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων και αυτών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ρωσία, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν μεταφέρουν περίπου 2-3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ή 2-3% των παγκόσμιων προμηθειών σε αγορές μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Οι ανησυχίες για τις προμήθειες αλουμινίου από τη Ρωσία έχουν οδηγήσει το αλουμίνιο στο υψηλό ρεκόρ των 3.449 δολαρίων ο τόνος, μια αύξηση κατά 21% από τις αρχές του έτους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα