Πόλεμος στην Ουκρανία: Σοβαρός ενεργειακός κίνδυνος για την Ευρώπη

Φυσικό αέριο
Φυσικό αέριο ISTOCK

Ενδεχόμενη διακοπή παροχής φυσικού αερίου στη Ρωσία θα προκαλούσε συγκεκριμένα προβλήματα στην Ευρώπη που βλέπει τα αποθέματά της να μειώνονται.

Μία ενδεχόμενη διακοπή στην εισαγωγή φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα δημιουργούσε συγκεκριμένα ενεργειακά προβλήματα στην Ευρώπη αλλά όχι άμεσα.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, σε περίπτωση που ο χειμώνας συνεχίσει να είναι ήπιος, τότε η Ευρώπη δεν θα έχει σοβαρά ενεργειακά προβλήματα αφού θα είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της, σε επιχειρήσεις, βιομηχανίες και νοικοκυριά από τα αποθέματά της.

ADVERTISING

Το ζήτημα είναι όμως ότι τα συγκεκριμένα αποθέματα μειώνονται διαρκώς. Κατά μέσο όρο στην Ευρώπη η χωρητικότητα του υπάρχοντος φυσικού αερίου στις δεξαμενές αποθήκευσης φτάνει μόνο στο 31%, ποσοστό ασυνήθιστα χαμηλό και σχεδόν το μισό σε σχέση με δύο χρόνιαπριν.

Επίσης, αν τυχόν προκύψει κύμα ψύχους τον Μάρτιο, υπάρχει σοβαρή περίπτωση να παρατηρηθούν ελλείψεις με ότι αυτό συνεπάγεται για το επίπεδο της ενεργειακής επάρκειας στην Ευρώπη.

Πάντως μία ενδεχόμενη διακοπή παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη θα είχε σοβαρές συνέπειες στη ρωσική οικονομία η οποία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, θα κατέγραφε ύφεση, ύψους 2,9%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πόλεμος στην Ουκρανία, Φυσικό αέριο, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ρωσία
SHARE:

24Media Network