Πολιτικός “σεισμός” στη Γερμανία – Δημοσκόπηση βγάζει πρώτους τους Πράσινους

Πολιτικός “σεισμός” στη Γερμανία – Δημοσκόπηση βγάζει πρώτους τους Πράσινους
Κάθε λόγο να χαμογελά έχει η Αναλένα Μπέρμποκ που βλέπει τις δημοσκοπήσεις να την "προλογίζουν" ANNEGRET HILSE / REUTERS POOL/AP

Με 7 μονάδες προηγούνται της Χριστιανικής Ένωσης οι Πράσινοι, με την Αναλένα Μπέρμποκ να συγκεντρώσει όλο και περισσότερες πιθανότητες για την διαδοχή της Μέρκελ. Ποια είναι η 40χρονη πολιτικός.

Η αντιπαράθεση για την ανάδειξη του υποψήφιου Καγκελάριου για την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) φαίνεται ότι στοιχίζει ήδη στον τελικό “νικητή” Άρμιν Λάσετ, ενώ ανταμείβεται, αντίστοιχα, η υποδειγματική διαδικασία των Πρασίνων.

Σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό των ιδιωτικών τηλεοπτικών δικτύων RTL και n-tv, οι Πράσινοι, βρίσκονται στην κορυφή της προτίμησης με ποσοστό 28% (+5), ενώ CDU/CSU μένουν στη δεύτερη θέση με 21% (-6%). Στην τρίτη θέση παραμένει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 13% και ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι (FPD) με 12%, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 11% και η Αριστερά με 7%.

Εάν αυτό ήταν το επίσημο αποτέλεσμα των εκλογών, η επόμενη κυβέρνηση θα σχηματιζόταν με επικεφαλής τους Πράσινους και Καγκελάριο την Αναλένα Μπέρμποκ. Οι ομοσπονδιακές εκλογές θα διεξαχθούν στις 26 Σεπτεμβρίου.

Ποια είναι η Αναλένα Μπέρμποκ

Η Μπέρμποκ γεννήθηκε το 1980, την ίδια χρονιά που ιδρύθηκε το κόμμα. Οι γονείς της την έπαιρναν σε διαδηλώσεις κατά των πυρηνικών. Έχει περιγράψει την παιδική της ηλικία ως μείγμα κανονιών νερού σε διαμαρτυρίες και κέικ στο σπίτι αργότερα – ένα μείγμα ριζοσπαστισμού της μεσαίας τάξης που συνοψίζει το Πράσινο Κόμμα σήμερα και εξηγεί την τρέχουσα δυναμική του.

Είναι μητέρα δύο παιδιών και απόφοιτος του London School of Economics. Κάθισε για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά έδρανα της Μπούντεσταγκ τον Σεπτέμβριο του 2013 ενώ διετέλεσε συμπρόεδρος των Πρασίνων με τον Ρόμπερτ Χάμπεκ από το Ιανουάριο του 2018.

Όλο και αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η 40χρονη Αναλένα Μπέρμποκ θα διαδεχτεί την Άνγκελα Μέρκελ Jens Meyer / ASSOCIATED PRESS

Συγκεκριμένα, πριν από τρία χρόνια, το κόμμα ψήφισε την Μπέρμποκ και τον Ρόμπερτ Χάμπεκ ως ηγέτες του κόμματος – και οι δύο “Realos”, αλλά με μια εντυπωσιακή ικανότητα να ενώσουν τις δύο πτέρυγες. Καθώς οι αριθμοί δημοσκόπησης των Πρασίνων αυξήθηκαν, η αντιπολίτευση εξαφανίστηκε και όλα δείχνουν ότι είναι αποφασισμένοι να ανέβουν στην εξουσία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα