Πορτογαλία: Τέλος τα ρατσιστικά τατουάζ στην αστυνομία

Πορτογαλία: Τέλος τα ρατσιστικά τατουάζ στην αστυνομία
Οι Πορτογάλοι αστυνομικοί υποχρεωμένοι να αφαιρέσουν ρατσιστικά τατουάζ εντός 6 μηνών shutterstock

Οι Πορτογάλοι αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι να αφαιρέσουν τυχόν ρατσιστικά τατουάζ τους εντός έξι μηνών σε μία προσπάθεια ανάσχεσης της αστυνομικής ρατσιστικής βίας και της ανόδου της ακροδεξιάς.

Οι αστυνομικοί στην Πορτογαλία διατάχθηκαν να αφαιρέσουν τυχόν τατουάζ που φέρουν ρατσιστικά σύμβολα ή ρατσιστική γλώσσα εντός έξι μηνών, εν μέσω ανησυχιών για την άνοδο της ακροδεξιάς της χώρα.

Η απαγόρευση των εξτρεμιστικών συμβόλων έρχεται μαζί με την δήλωση του Προέδρου της χώρας για “μηδενική ανοχή στον ρατσισμό”.

Η απαγόρευση αναφέρεται σε “ρατσιστικά, εξτρεμιστικά σύμβολα, λέξεις ή σχέδια που προωθούν τη βία” και αφορά επίσης σκουλαρίκια, βραχιόλια και δαχτυλίδια που εμπίπτουν στις ανωτέρω κατηγορίες εξτρεμιστικών συμβόλων, ανέφερε η αστυνομία της Πορτογαλίας.

Η αστυνομία δεν έδωσε καμία εκτίμηση για τον αριθμό των αξιωματικών που ενδέχεται να επηρεαστούν από την απαγόρευση, η οποία συμπίπτει με την αυξανόμενη ρατσιστική και αστυνομική βία στη χώρα, σε μία προσπάθεια περιορισμού της.

Πανό που γράφει στα πορτογαλικά «αστυνομική βία, κρατική τρομοκρατία», σε διαμαρτυρία κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας στη Λισαβόνα, 6 Ιουνίου 2020. ap

Η κίνηση πραγματοποιήθηκε, αφού ο Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα, πρόεδρος της Πορτογαλίας, δήλωσε τον Αύγουστο ότι θα υπάρξει μηδενική ανοχή στον ρατσισμό στη χώρα, καθώς οι αρχές ξεκίνησαν έρευνα για μια σειρά από απειλές μέσω email, που φέρεται να έχουν σταλεί από μια ακροδεξιά ομάδα.

Οι απειλές στοχεύουν αρκετά άτομα, συμπεριλαμβανομένων δύο μαύρων νομοθετών που τους απειλούσαν έτσι ώστε “να εγκαταλείψουν τη χώρα”.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Ρατσισμού (ENAR), ένα δίκτυο μη κυβερνητικών οργανώσεων σε ολόκληρη την ΕΕ, ζήτησε μια “επείγουσα θεσμική απάντηση” από τις πορτογαλικές αρχές και την ΕΕ έναντι του ρατσισμού στη χώρα, σύμφωνα με τον Independent.

Το δίκτυο συνέδεσε επίσης τις επιθέσεις με τις εκλογές του 2019 στην Πορτογαλία, οι οποίες επέτρεψαν στο ακροδεξιό κόμμα Chega να κερδίσει έδρα στο κοινοβούλιο της χώρας.

Η νίκη του ηγέτη του Chega, πρώην σχολιαστή ποδοσφαίρου, Αντρέ Βεντούρα, αποτελεί την πρώτη έδρα στο κοινοβούλιο για την ακροδεξιά από τη λήξη της δικτατορίας στην χώρα το 1974.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα