ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την αναγκαιότητα τρίτης δόσης

ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την αναγκαιότητα τρίτης δόσης
Εργαστήριο Covid-19 2021 Virginia Mayo/AP Photo

Δεν θα είναι ξεκάθαρο εάν απαιτείται και τρίτη δόση εμβολιασμού κατά του κορονοϊού μέχρι να υπάρξουν περισσότερα δεδομένα, αναφέρει ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μετά το αίτημα της Pfizer για έγκριση τρίτης δόσης εμβολίου από τον FDA.

Το αν και κατά πόσο είναι αναγκαία μια τρίτη δόση εμβολιασμού κατά του κορονοϊού και κατ’ επέκταση της μετάλλαξης “Δέλτα” για τη διαφύλαξη της προστασίας τέθηκε στην ατζέντα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος με ανακοίνωσή του διευκρίνισε ότι “προς το παρόν δεν υπάρξουν περισσότερα δεδομένα για τη διάρκεια της προστασίας από τις δόσεις που χορηγούνται αλλά και για το εάν μια ενισχυτική δόση θα ήταν ωφέλιμη και για ποιους είναι περιορισμένα”.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση του ΠΟΥ, που δημοσιεύτηκε στο “Reuters”, έρχεται λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό πως η αμερικανική εταιρεία Pfizer και η γερμανική BioNTech ανακοίνωσαν ότι αναπτύσσουν ένα νέο εμβόλιο -στην ουσία μια αναβάθμιση του υπάρχοντος εμβολίου τους- που στοχεύει ειδικά στην πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού και σκοπεύουν να ξεκινήσουν τις κλινικές δοκιμές του τον Αύγουστο.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, FDA και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, CDC, των ΗΠΑ, ανέφεραν ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζονται μέχρι στιγμής έξτρα δόση. «Είμαστε προετοιμασμένοι για ενισχυτικές δόσεις, αν και όταν η επιστήμη δείξει ότι αυτές χρειάζονται», τόνισαν οι δύο οργανισμοί.

Παραθέτοντας στοιχεία από το Ισραήλ, οι Pfizer και BioNTech υποστηρίζουν ότι η αποτελεσματικότητα του υπάρχοντος εμβολίου «εμφανίζει μείωση έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό, τόσο όσον αφορά την αποτροπή της λοίμωξης, όσο και της συμπτωματικής νόσου». Λαμβάνοντας υπόψη και την εξάπλωση της Δέλτα, οι δύο εταιρείες εκτιμούν ότι «μια τρίτη δόση μπορεί να χρειαστεί μέσα σε έξι έως 12 μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό».

Η Pfizer έχει δηλώσει κατά το παρελθόν ότι οι πολίτες θα χρειαστούν πιθανώς μια αναμνηστική δόση ενώ σκοπεύει να ξεκινήσει σύντομα δοκιμή με 10.000 συμμετέχοντες.

Το υπό ανάπτυξη νέο εμβόλιο κατά της Δέλτα θα στοχεύει σε όλη την πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού και όχι μόνο σε ένα μέρος της όπως έως τώρα. Η πρώτη παρτίδα του δοκιμαστικού εμβολίου έχει ήδη παραχθεί. Η Pfizer αναμένει φέτος πωλήσεις ύψους 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού, καθώς και μεγάλα έσοδα τα επόμενα χρόνια.

EMA: Πολύ νωρίς για να αποφασισθεί αν θα χρειασθεί η χορήγηση περισσότερων των δύο δόσεων

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να ορισθεί εάν θα χρειασθεί η χορήγηση περισσότερων των δύο δόσεων που σήμερα απαιτούνται για τα εγκεκριμένα εμβόλια κατά της Covid-19, προσθέτοντας ότι προς το παρόν το ισχύον πρωτόκολλο θεωρείται επαρκές.

Η Επιτροπή Ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων συνιστά την προσθήκη της μυοκαρδίτιδας και της περικαρδίτιδας στις εν δυνάμει παρενέργειες των εμβολίων τεχνολογίας mRNA κατά της Covid-19 Pfizer και Moderna. Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, συνιστά την προσθήκη προειδοποίησης για σύνδρομο Guillain-Barre και συμβουλεύει τα άτομα που πάσχουν από το πολύ σπάνιο σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής να αποφεύγουν το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα