Πράγα: Βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση – Το ημερολόγιο του μακελάρη

Διαβάζεται σε 9'
Επίθεση στην Πράγα
Επίθεση στην Πράγα Associated Press

Τον θάνατο σκόρπισε ο 24χρονος David Kozak στην Πράγα. Σοκαριστικά βίντεο από τη στιγμή του μακελειού. Σκηνές τρόμου και πανικού, με φοιτητές να πηδούν απ’ τα μπαλκόνια για να σωθούν.

Σοκαρισμένη είναι η παγκόσμια κοινότητα από το μακελειό που σημειώθηκε στην Πράγα χθες Πέμπτη (21/12), όταν ένας 24χρονος φοιτητής σκότωσε τουλάχιστον 15 ανθρώπους στο περίβλεπτο Πανεπιστήμιο του Καρόλου.

Ο δράστης που σκόρπισε τον θάνατο, λίγο μετά βρέθηκε νεκρός στον ίδιο χώρο, ανακοίνωσαν οι αρχές, που έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να επρόκειτο για μια επίθεση «διεθνούς τρομοκρατίας».

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, με βαρύ οπλισμό, κινητοποιήθηκαν όταν ξεκίνησε η επίθεση, στο ιστορικό κέντρο της τσεχικής πρωτεύουσας. Πολλά κτίρια εκκενώθηκαν και ζητήθηκε από τους κατοίκους να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Η επίθεση σημειώθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, πολύ κοντά σε σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα, όπως η Γέφυρα του Καρόλου, του 14ου αιώνα.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που ανακοίνωσε ο αρχηγός της τσεχικής αστυνομίας Μάρτιν Βόντρασεκ, 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 24 τραυματίστηκαν. Οι εννέα από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Ο δράστης αναγνωρίστηκε ως ο David Kozak.

Η Τσεχία κήρυξε το Σάββατο (23/12) ημέρα εθνικού πένθους.

Βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση του μακελάρη

Στο Πανεπιστήμιο εκτυλίχθηκαν σκηνές τρόμου και πανικού, με τους φοιτητές να τρέχουν να σωθούν από τον μακελάρη.

Σε βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται ο 24χρονος δράστης να βρίσκεται το μπαλκόνι του 4ου ορόφου του Πανεπιστημίου και να σκορπίζει τον θάνατο.

Ειδικότερα, φορώντας μαύρα ρούχα και κρατώντας ένα τυφέκιο με διόπτρα (φαίνεται να μοιάζει με τα αντίστοιχα που διαθέτουν οι ελεύθεροι σκοπευτές), ο 24χρονος ανοίγει πυρ προς τον δρόμο, ενώ έχουν φτάσει οι αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες βρίσκονται από κάτω και του φωνάζουν.

Φοιτητές πηδούν απ’ τα περβάζια για να σωθούν, τρέχουν πανικόβλητοι

Βίντεο που κάνουν τον γύρο του κόσμου μέσω των social media απεικονίζουν δεκάδες πολίτες και φοιτητές να τρέχουν έντρομοι στη Γέφυρα του Καρόλου του Πανεπιστήμιο, καθώς και σε άλλα σημεία της τσεχικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τις Αρχές, ολόκληρη η πλατεία Γιάνα Πάλαχ και η γύρω περιοχή έκλεισαν για λόγους ασφαλείας.

Η αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να μείνουν μακριά από το σημείο και να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους, ενώ το Πανεπιστήμιο έστειλε email σε όλους τους φοιτητές και το προσωπικό να παραμείνουν κλειδωμένοι στα γραφεία και τα δωμάτια τους.

Αυτό φαίνεται πως έπραξαν κάποιοι εκ των φοιτητών, οι οποίοι έβαλαν θρανία, καρέκλες και άλλους είδους βαρέα αντικείμενα πίσω από πόρτα δωματίου προκειμένου να προστατευτούν.

«Επί του παρόντος είμαι κλειδωμένος στην τάξη μου στην Πράγα» έγραψε στο X (πρώην Twitter) ο Jakob Weizman, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο. «Κλείδωσα την πόρτα πριν ο δράστης προσπαθήσει να την ανοίξει».

Άλλοι, δε, επιχείρησαν να κρυφτούν σε εξωτερικούς χώρους της Σχολής, ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης.

Μάλιστα, σε πολλά βίντεο φαίνονται οι φοιτητές να πηδούν από τα περβάζια των μπαλκονιών για να σωθούν.

Ο 24χρονος είχε προαναγγείλει την επίθεση – Τι έγραφε στο Telegram

Στο μεταξύ, σοκάρουν τα μηνύματα του μακελάρη στο Telegram, λίγες μέρες πριν από την επίθεση.

Πιο συγκεκριμένα, στις 10 Δεκεμβρίου, ο ένοπλος γράφει στη ρωσική γλώσσα: «Επιτρέψτε μου να συστηθώ, το όνομά μου είναι David. Θέλω να επιτεθώ σε σχολεία, η Αλίνα Αφανασκίνα με βοήθησε πάρα πολύ.

Πάντα ήθελα να σκοτώνω, πίστευα ότι θα γινόμουν μανιακός στο μέλλον… Στη συνέχεια, όταν έγινε το περιστατικό με τους πυροβολισμούς από τον Ιλνάζ, συνειδητοποίησα ότι ήταν πολύ πιο επικερδές να κάνω μαζικές δολοφονίες παρά κατά συρροή. Κάθισα… Περίμενα… Ονειρευόμουν… Ήθελα… αλλά η Αλίνα αποτέλεσε την έμπνευσή μου. Ήταν σαν να ήρθε σε βοήθεια από τον ουρανό πάνω στην ώρα.

Αυτό το κανάλι (σ.σ. telegram) θα είναι κλειστό για πολύ καιρό. Αν και ήθελα να το ανοίξω αρχικά, μετά διάβασα κάποιες οδηγίες ότι θα ήταν καλύτερα να το κάνω λίγες ώρες πριν προβώ σε πυροβολισμούς. Πιθανότατα θα το κάνω αυτό. Αυτό το κανάλι είναι ένα ημερολόγιο όπου θα μιλάω για τη ζωή μου πριν συμβούν όλα».

Στις 11 Δεκεμβρίου, ο ίδιος έγραφε: «Θα σβήσω κάποια μηνύματα από το ημερολόγιο, γιατί μερικές φορές σε κατάσταση πάθους γράφω ασυναρτησίες».

Την ίδια μέρα, σημείωνε: «Όλοι με μισούσαν, με μισούν και θα συνεχίσουν να με μισούν. Δεν πτοούμαι, γιατί είναι αμοιβαίο».

Ακολουθούν σύντομες αναρτήσεις στις οποίες σημειώνει ότι μισεί τον εαυτό του και θέλει να αυτοκτονήσει, ενώ το τελευταίο μήνυμα αναρτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου: «Εχω ένα βουητό στα αυτιά μου, (…) θέλω να τα ξεριζώσω».

Ποια είναι η Αλίνα που “ενέπνευσε” τον δράστη

Στα μηνύματα στο Telegram όπου είχε εκφράσει τις προθέσεις του, ο δράστης έκανε αναφορά στην Αλίνα Αφανασκίνα, τονίζοντας πως τον “ενέπνευσε” και τον  “βοήθησε πάρα πολύ”. Στις 7 Δεκεμβρίου 2023 σημειώθηκε μακελειό σε σχολείο της πόλης Μπριάνσκ της Ρωσίας, μετά από πυροβολισμούς 14χρονης μαθήτριας.

Ήταν η Αλίνα Αφανασκίνα η οποία είχε σκοτώσει έναν μαθητή και τραυματίσει άλλους πέντε πριν βάλει τέλος στη ζωή της, όπως έπραξε και ο δράστης του μακελειού στην Πράγα. Η 14χρονη Αλίνα, που άνοιξε πυρ, είχε μια δίδυμη αδερφή, η οποία ήταν επίσης στην τάξη την ώρα του συμβάντος. Είχαν πάει μαζί στο σχολείο, αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές, η δίδυμη αδερφή της πιθανότατα δεν γνώριζε για τα σχέδιά της.

Αναζητούσαν τον δράστη σε άλλο κτίριο

Οι αστυνομικοί αναζητούσαν τον 24χρονο προτού εκείνος να εξαπολύσει την επίθεσή του στο πανεπιστήμιο, όταν βρέθηκε νεκρός ο πατέρας του στο χωριό Χόστουν, στα δυτικά της Πράγας. Ο νεαρός άνδρας «έφυγε για την Πράγα λέγοντας ότι ήθελε να αυτοκτονήσει», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας.

Οι αρχές άφησαν να εννοηθεί ότι ο 24χρονος σκότωσε τον πατέρα του.

Αστυνομικοί ερεύνησαν πρώτα το κτίριο της Σχολής Καλών Τεχνών, όπου ο φοιτητής επρόκειτο να παρακολουθήσει ένα μάθημα. Όμως εκείνος είχε πάει σε ένα άλλο, γειτονικό κτίριο και δεν τον βρήκαν εγκαίρως.

«Στις 13.59 λάβαμε τις πρώτες πληροφορίες για τους πυροβολισμούς» είπε ο Βόντρασεκ, προσθέτοντας ότι η μονάδα ταχείας επέμβασης έφτασε στον χώρο μέσα σε 12 λεπτά.

«Στις 14.20, οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση μας είπαν ότι είδαν το ασάλευτο σώμα του δράστη», συνέχισε, προσθέτοντας ότι, με βάση μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ο 24χρονος αυτοκτόνησε.

Επικαλούμενος μια έρευνα σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, ο Βόντρασεκ είπε ότι ο δράστης «εμπνεύστηκε» την επίθεση από μια «παρόμοια περίπτωση που σημειώθηκε στη Ρωσία το φθινόπωρο», χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος», υπογράμμισε.

Κανείς από τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση δεν τραυματίστηκε. Οι αρχές δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη την ταυτοποίηση των θυμάτων επειδή οι πυροτεχνουργοί δεν έχουν ολοκληρώσει την έρευνά τους στους χώρους του πανεπιστημίου.

Η αστυνομία εκκένωσε το πανεπιστήμιο, χρησιμοποιώντας ως προσωρινό καταφύγιο μια αίθουσα συναυλιών, στην απέναντι πλευρά του δρόμου.

Έλληνας καθηγητής από την Πράγα: “Δίδασκα τη στιγμή των πυροβολισμών – Είμαστε σε σοκ”

Για τις δραματικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν μίλησε στην ΕΡΤ ο επίκουρος καθηγητής του Ινστιτούτου Ελληνικών και Λατινικών, Κώστας Τσίβος.

«Την ώρα που έγινε το συμβάν εγώ δίδασκα στο κτήριο της πρυτανείας το οποίο απέχει 500 μέτρα από το κυρίως κτήριο της φιλοσοφικής σχολής. (…) Τώρα προσπαθούμε να συλλέξουμε πληροφορίες για το ποιοι συγκαταλέγονται στα θύματα. (…) Είμαστε όλοι σε κατάσταση σοκ, δεν υπάρχει προηγούμενο (περιστατικό) στα ακαδημαϊκά χρονικά της χώρας», τόνισε ο κ. Τσίβος.

«Είπαμε στους φοιτητές να πάρουν τηλέφωνο τους δικούς τους για να ενημερώσουν ότι είναι καλά στην υγεία τους» συνέχισε, ενώ υπογράμμισε: «Καταλαβαίνω την αγωνία σας. Στους εκατοντάδες φοιτητές στο πρόγραμμα Εράσμους υπάρχουν κάποιοι Έλληνες αλλά θεωρώ μάλλον απίθανο (να τους έχει συμβεί κάτι) γιατί η επίθεση αυτή εκδηλώθηκε στον 4ο όροφο της σχολής, που έχουν την έδρα τους οι διοικητικές υπηρεσίες».

Η χειρότερη μαζική δολοφονία στην Τσεχία

Η χειρότερη μαζική δολοφονία στην Τσεχία από το 1993, όταν η χώρα έγινε ανεξάρτητο κράτος, προκάλεσε σοκ σε όλον τον κόσμο. «Σοκαρισμένος» από τα γεγονότα δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Πετρ Πάβελ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων.

Μήνυμα συμπαράστασης προς τις οικογένειες και τον τσεχικό λαό έστειλε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενώ οι πρόεδροι της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ Τζο και Τζιν Μπάιντεν και ηγέτες άλλων χωρών εξέφρασαν την «αλληλεγγύη» τους στους Τσέχους.

Οι πολύνεκρες επιθέσεις με πυροβόλα όπλα δεν είναι κάτι συνηθισμένο στην Τσεχία, όμως έχουν σημειωθεί κάποιες την τελευταία δεκαετία. Το 2015 ένας 63χρονος σκότωσε επτά άνδρες και μία γυναίκα, προτού να βάλει τέλος στη ζωή του, μέσα σε ένα εστιατόριο στην πόλη Ουχέρσκι Μπροντ. Το 2019 ένας άνδρας σκότωσε επτά ανθρώπους στην αίθουσα αναμονής ενός νοσοκομείου, στην Οστράβα. Ο δράστης αυτοκτόνησε περίπου τρεις ώρες μετά την επίθεση.

Ελληνική πρεσβεία στην Πράγα: Δεν υπάρχει Έλληνας μεταξύ των θυμάτων

Δεν υπάρχει κάποιος Έλληνας μεταξύ των θυμάτων, ανέφερε η πρεσβεία της Ελλάδος στην Πράγα και παράλληλα ενημερώνει τους Έλληνες που βρίσκονται στην Πράγα να αποφεύγουν την μετάβαση τους στην Πλατεία Jan Palach στο κέντρο της πόλης, όπου βρίσκεται το κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής.

Μητσοτάκης: Οι σκέψεις μας είναι με τον λαό της Τσεχίας

«Συντετριμμένος από την είδηση της αποτρόπαιας επίθεσης στην Πράγα. Εκ μέρους του ελληνικού λαού, εκφράζω τα θερμά συλλυπητήριά μας στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων και τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες» τονίζει σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την επίθεση στην Πράγα. «Οι σκέψεις μας είναι με τον λαό της Τσεχίας» προσθέτει .

Συμπαράσταση ΥΠΕΞ στην Τσεχία

Βαθιά θλίψη για τη σημερινή πολύνεκρη επίθεση στο Πανεπιστήμιο της Πράγας, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ. Επίσης, εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας ευχαριστεί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και τονίζει πως «η υποστήριξή σας σημαίνει πολλά σε αυτή την τραγική περίοδο».

Όπως μεταδόθηκε νωρίτερα, τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την επίθεση ενόπλου φοιτητή σήμερα στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, στο κέντρο της Πράγας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα