Πράσινοι: Πρώτη η Αναλένα Μπέρμποκ στις προτιμήσεις για καγκελάριος

Πράσινοι: Πρώτη η Αναλένα Μπέρμποκ στις προτιμήσεις για καγκελάριος
H ηγέτης των Πράσινων Αννα Μπέρμποκ AP

Οι Πράσινοι εξακολουθούν να διατηρούν πρωτιές στις δημοσκοπήσεις που γίνονται για τις γερμανικές εκλογές.

Οι Πράσινοι (Die Gruenen) παραμένουν με διαφορά από τους Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές (CDU-CSU) η κορυφαία προτίμηση των Γερμανών πολιτών μετά την επιλογή της Αναλένα Μπέρμποκ ως υποψήφιας για την καγκελαρία, σύμφωνα με δημοσκόπηση την οποία διεξήγαγε το Ινσιτούτυο Forsa για λογαριασμό των δικτύων RTL και το n-tv.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τους Πράσινους προτιμά το 28% των ερωτηθέντων (στις προηγούμενες εθνικές εκλογές είχαν λάβει 8,9%), ενώ τα δύο αδελφά κόμματα, τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές με υποψήφιο καγκελάριο τον Άρμιν Λάσετ προτιμά το 22% (32,9% στις προηγούμενες εκλογές). Πρόκειται δηλαδή για μια διαφορά έξι ποσοστιαίων μονάδων σύμφωνα με την εν λόγω δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Έτσι οι μεν Πράσινοι παραμένουν σταθερά στο ίδιο ποσοστό, όπως και στην προηγούμενη δημοσκόπηση του ίδιου Ινστιτούτου, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές βελτιώνονται κατά μια ποσοστιαία μονάδα. Όλα τα υπόλοιπα, μικρότερα, κόμματα μειώνουν το προηγούμενο ποσοστό τους κατά μια μονάδα.

Με 13% το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) διατηρεί την τρίτη θέση. Στις προηγούμενες εκλογές οι Σοσιαλδημοκράτες με τον Μάρτιν Σουλτς είχαν λάβει 20,5%. Έπονται οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 12%, (στις προηγούμενες εκλογές 10,7%), το κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 11% (12,6%) και η Αριστερά (Die Linke) με 7% (9,2%). Άλλο κόμμα θα επέλεγε το 7%, ενώ το 25% δηλώνει αναποφάσιστο.

Εάν οι Γερμανοί πολίτες μπορούσε να να ψηφίσουν απ΄ευθείας καγκελάριο τότε το 32% θα ψήφιζε υπέρ της υποψήφιας των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ, ενώ τον κοινό υποψήφιο Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών Άρμιν Λάσετ θα προτιμούσε το 15%. Και των δύο τα ποσοστά παραμένουν ίδια με την προηγούμενη δημοσκόπηση.

Τέλος, τον Όλαφ Σολτς θα ψήφιζε το 13% (δηλαδή -2% από την προηγούμενη δημοσκόπηση).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα